Osnovana Zajednica riječnog turizma HGK

In Karijere
1-Božana Matoš

Za predsjednicu novoosnovane Zajednice riječnog turizma HGK u Županijskoj komori Osijek izabrana je Božana Matoš, inače direktorica tvrtke Ancoris iz Osijeka koja se bavi savjetovanjem i upravljanjem razvojnih projekata u lukama i pristaništima unutarnjih vodnih putova. Za njenu zamjenicu izabrana je Tena Magdić iz tvrtke Adriatic DMC koja je specijalizirana za izlete kopnenih tura, krstarenja, MICE programa putovanja i logističke podrške u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Srbiji i Makedoniji.

Cilj osnivanja Zajednice je unaprjeđenje razvoja svih oblika riječnog turizma; međunarodnih riječnih krstarenja, jednodnevnih riječnih krstarenja i domaćeg i međunarodnog jahtarenja. “Sva ta tri potencijala razvoja riječnog turizma zahtijevaju nužnu koordinaciju svih dionika i strateški osmišljene planove razvoja. Upravo kroz osnivanje i rad Zajednice HGK stvorit će se preduvjeti za njihov integrirani razvoj, vodeći računa o ujednačenom razvoju i interesima svih uključenih dionika“, rekla je Matoš pojasnivši kako Hrvatska kroz prirodno razvijen sustav unutarnjih vodnih putova ima veliki potencijal za razvoj riječnog turizma no unatoč tome riječnim turizmom nije se koordinirano upravljalo pa se ovaj turistički potencijal razvija bez jasno usvojenih strateških ciljeva.

A da se zaista radi o neiskorištenom potencijalu govori i podatak o povećanju broja pristajanja riječnih kruzera za 53 posto u 2019. godini u odnosu na 2018. „Prognoze prometa brodova i putnika na krstarenjima Dunavom i Dravom u Hrvatskoj upućuju na daljnji ubrzani rast potražnje, što je u skladu s trendovima u okruženju. Posljednjih godina bilježi se i trend razvoja jednodnevnih riječnih krstarenja unutarnjim vodnim putovima. Izletnička plovidba u manjoj ili većoj mjeri razvijena je na Dunavu, gornjem toku Save, Kupi i Bosutu, a interes za ulaganja u ovu vrstu turizma sve je veći“, pojasnila je Matoš.

Načelnik Sektora gospodarstva i plovidbenih poslova pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Željko Sič održao je prezenatciju o nautičkom turizmu na unutarnjim vodama u kojoj je istaknuo i neke destinacije poput Vukovara, Osijeka, Siska i Slavonskog Broda.

Putničko pristanište u Vukovaru bilježi rast broja pristajanja i sve veću zainteresiranost putničkih agencija. Govoreći o krstarenjima u 2019. godini na Dunavu je bilo 80.213 putnika sa 557 plovila, a u 2018. godini je bilo 46.511 putnika sa 331 putničkim plovilom koji pretežito obilaze Grad Vukovar i OPG imanja. Ove godine, nažalost, radi koronavirusa bilježe samo dva pristajanja plovila s 270 putnika, ali u tijeku je izrada dokumentacije za proširenje postojećeg putničkog pristaništa zbog pristajanja sve većeg broja plovila.

Završena je izgradnja putničkog pristaništa u Sisku koji je u 2018. godini zabilježio 1,8 milijuna putnika uključujući jednodnevna krstarenja te pristajanje jednog kruzera s 178 putnika, a u 2019. godini nešto manje radi problema plovnosti, 1,3 milijuna putnika s pristajanjem dva kruzera s 368 putnika. Pod nadležnost Lučke uprave Sisak potpadaju i NP Plitvička jezera, NP Krka i NP Fužine koji zajedno imaju broje više od 1,8 milijuna putnika pa tako turisti pretežito obilaze upravo te nacionalne parkove, grad Sisak, tvrđavu – Stari Grad, Muzej Sisak te ostale kulturne znamenitosti.

Osim krstarenja i izletničkih plovidba, uređene i infrastrukturno dobro opremljene „riječne marine“ preduvjet su za razvoj tzv. jahtarenja koji s obzirom na prekogranični karakter većine naših rijeka mogu doprinijeti razvoju i domaćeg i međunarodnog jahtarenja.

You may also read!

Turizam moramo iskoristiti do maksimuma i na njemu razvijati dalmatinsko gospodarstvo

Turizam moramo iskoristiti do maksimuma i na njemu razvijati dalmatinsko gospodarstvo

Hrvatska udruga poslodavaca u Splitu je na konferenciji „Dalmacija – gospodarska snaga Hrvatske“ okupila vodeće gospodarstvenike dalmatinske scene, koji

Read More...
HOTEL&GASTROTEH

Uskoro na ZV-u HOTEL&GASTROTEH

Za sve profesionalce u HORECA industriji najavljujemo HOTEL&GASTROTEH - sajam opremanja, poslovanja i investicija u turističkoj industriji i ugostiteljstvu

Read More...
WorldBank

Svjetska banka upozorava na potrebu za hitnim promjenama u sektoru grijanja u Europi i središnjoj Aziji

U novoj sveobuhvatnoj analizi 23 zemlje Europe i središnje Azije koja je danas objavljenja, Svjetska banka poziva na veliku

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design