OTP banci suglasnost HNB-a za preuzimanje Société Générale – Splitske banke

otp_banka

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) u srijedu je dao suglasnost OTP banci za preuzimanje Société Générale – Splitske banke, priopćeno je iz HNB-a nakon sjednice Savjeta, na kojoj je ocijenjeno i da su gospodarska kretanja na početku ove godine nešto slabija nego krajem prošle godine.

Savjet HNB-a na današnjoj je sjednici razmotrio recentna novčana i gospodarska kretanja, projekciju monetarne politike za razdoblje od 2017. do 2020. godine, kao i izvješće o stanju u bankovnom sustavu u zadnjem tromjesečju 2016. godine.

“Početkom 2017. ostvarena su nešto slabija gospodarska kretanja u usporedbi s krajem protekle godine. Smanjen je tako obujam industrijske proizvodnje i građevinskih radova, dok je trgovina stagnirala. Unatoč tome, nastavio se oporavak na tržištu rada, a i pouzdanje potrošača te poslovni optimizam zadržali su se na razmjerno visokim razinama”, navodi se u priopćenju.

Iz HNB-a ističu i kako je nastavljen trend povećavanja godišnje stope inflacije potrošačkih cijena, koja je u veljači porasla na 1,4 posto.

Uz održavanje stabilnosti tečaja kune prema euru, Hrvatska narodna banka je u prvom tromjesečju 2017. nastavila s ekspanzivnom monetarnom politikom, pri čemu je prosječni višak likvidnosti tijekom ožujka dosegnuo dosad najviše razine, navodi se u priopćenju.

“Unatoč pogoršanju salda u posljednjem tromjesečju, u cijeloj 2016. zabilježen je znatan višak na tekućem i kapitalnom računu platne bilance, uz nastavak smanjenja inozemne zaduženosti. Snažna fiskalna konsolidacija i rast realne aktivnosti rezultirali su smanjenjem udjela javnog duga u BDP-u na razinu od 84,2 posto na kraju 2016. godine”, naglašavaju iz središnje banke.

Savjet je na današnjoj sjednici izdao suglasnost OTP banci d.d., Zadar za stjecanje kvalificiranog udjela koji čini 100 posto kapitala Société Générale – Splitske banke d.d., Split. Uz to, Savjet HNB-a suglasio se s odlukom nadzornog odbora Société Générale – Splitske banke d.d., Split, da predsjednik njene uprave postane Slaven Celić, a članovi uprave Balász Balogh i Balázs Olchváry, navodi se u priopćenju.

Krajem prošle godine je objavljeno da je OTP banka Hrvatska, hrvatska podružnica mađarske OTP banke, potpisala ugovor o kupnji 100 posto udjela u Splitskoj banci, članici grupe Société Générale.

“Société Générale – Splitska banka peti je najveći igrač na hrvatskom bankarskom tržištu, banka s univerzalnom ponudom aktivna u poslovanju s građanstvom i gospodarstvom. Kao rezultat ove akvizicije, tržišni udio OTP grupe porast će na otprilike 10 posto”, izvijestili su iz OTP banke krajem prošle godine.

Tada su najavili i kako financijsko zatvaranje transakcije očekuju u ljeto 2017. godine te procijenili da bi proces integracije mogao biti završen do ljeta 2018. godine. (H)

Pročitajte još vijesti!

111 nova linija AGELESS Kozmetike Afrodita

Kozmetika Afrodita ruši stereotipe o idealima ljepote

U prekrasnom ambijentu Boutique Hotela Le Premier u Zagrebu Kozmetika Afrodita je s medijskim predstavljanjem nove kozmetičke linije AGELESS

Read More...
burilovic

76 posto poduzetnika u Hrvatskoj poslovnu i investicijsku klimu smatra nepoticajnom

Većina poduzetnika u Hrvatskoj, njih 76 posto, poslovnu i investicijsku klimu u zemlji ocjenjuje nepoticajnom, 23 posto navodi da

Read More...
dalic bled

Potpredsjednica Vlade RH na sastanku s ministrima susjednih zemalja na temu Agrokora

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić sastala se danas na Bledu s

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake