Otvoren sajam GAST sa 700 izloženih brendova

In Sajmovi i izložbe
gast

Tradicionalni međunarodni sajam GAST koji se održava do subote 2. ožujka i na kojemu se predstavlja oko 700 brendova izlagača i suizlagača iz osam zemalja, otvoren je u srijedu u splitskoj Spaladium areni.

GAST objedinjava sajmove prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, vina, namještaja, turizma te sladoleda i slastica. Sudjeluju izlagači iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Njemačke, Italije i Tajlanda.

Očekuje se kako će kroz ovogodišnji GAST proći oko 18.000 posjetitelja u raznim delegacijama, individualnim posjetima ili sudjelovanjem na konferencijama.

Ovogodišnji GAST ima konferencijski, degustacijski i vinski program.

U konferencijskom programu predviđeni su paneli o digitalizaciji u turizmu, nautičkom turizmu, reformi turističkog zakonodavstva i turističkoj infrastrukturi, te o najnovijim trendovima malih iznajmljivača. Degustacijski program odvija se pod nazivom “Gast u slast”, a posjetitelji će moći vidjeti najnovije gastronomske specijalitete za nadolazeću turističku sezonu. U vinskom programu pod nazivom “Gastro živjeli” posjetitelji će moći kušati više od 180 uzoraka domaćih vina. Održat će se i oko 50 prezentacija alkoholnih i bezalkoholnih pića i hrvatsko natjecanje u izradi pizza s kojeg će se pobjednik plasirati na međunarodno natjecanje u izradi pizza u Napulju.

Sajam je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Ocijenio je kako je GAST najbolji specijalizirani sajam u Hrvatskoj, koji povezuje proizvođače hrane, pića i ostalih potrepština s korisnicima u sektoru turizma, ali i s ostalim korisnicima. Rekao je da imamo vrhunsku hranu i vina i da to uz more i sunce definitivno privlači turiste.

Rekao je da uvoz ne možemo spriječiti kao ni izvoz robe koji u postocima raste u sektoru poljoprivrede puno brže nego uvoz, no da su građani oni koji biraju i kupuju domaće proizvode.

Na pitanje zašto je u Hrvatskoj skuplje proizvesti jabuku nego primjerice u Poljskoj ministar je objasnio da je to zato što moramo postati konkurentniji za što postoje fondovi EU i program ruralnog razvoja, kao i natječaji za voćare, povrtlare i stočare.

“U fondu sektora poljoprivrede ove ćemo godine raspisati natječaj za još 360 milijuna eura i s time smo raspisali sve natječaje koje smo mogli raspisati. Znači, 60 posto omotnice od 2,4 milijarde eura smo ugovorili, a upravo danas će ugovore potpisati 150 do 200 poljoprivrednika iz Dalmacije. Uz to, do sada je oko 30 posto novca isplaćeno našim poljoprivrednicima. Mi ćemo u sektoru poljoprivrede potrošiti svaki eurocent koji dobivamo iz EU”, kazao je ministar Tolušić.

Državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina smatra da je sajam bitan za turističku ponudu Hrvatske, jer u fokus stavlja enogastronomiju koja je “duša i srce hrvatske turističke ponude”. Istraživanja su pokazala da više od 93 posto turista ima poseban doživljaj za destinaciju vezan uz enogastronomiju i zato je to izrazito važno, rekao je Glavina. (H)

You may also read!

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

Imovina investicijskih fondova narasla za 57 posto Hrvoje Krstulović i Josip Zaher „Investicijski fondovi i društva važna

Read More...
Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana

Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana?

Savjeti za sigurnu blagdansku kupovinu Kupovina hrane je prvi korak u osiguranju sigurnih namirnica za vašu obitelj. Pravilan način kupovine

Read More...
lova

Učinkovitija provedba reformi

Nacionalni program reformi 2019. predstavlja kontinuitet prethodnih takvih programa fokusirajući se na tri identična cilja sadržana i u prošlogodišnjem

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.