Otvorena manifestacija “Dani mladog maslinovog ulja”

In Sajmovi i izložbe
ulje

Već četrnaestu godinu Vodnjan postaje mjesto gdje možete pronaći najkvalitetnija ekstra djevičanska maslinova ulja nagrađivana na europskim i svjetskim sajmovima. Pod šatorom koji se prostire na više od 1700 m², svoje proizvode i usluge nudi više od 100 izlagača pa osim najboljih maslinovih ulja, možete pronaći i druge autohtone poljoprivredne i prehrambene proizvode.

Ovogodišnje izdanje manifestacije započelo je svečanim otvorenjem u 12 sati kada je dobrodošlicu svima zaželio gospodin Klaudio Vitasović, gradonačelnik Grada Vodnjana. Tom je prilikom naglasio stoljetnu tradiciju uzgoja maslina i proizvodnje maslinovog ulja na području Vodnjanštine, no također je naglasio i opasnot u kojoj se maslinarstvo bilo zateklo: „Do prije dvadesetak godina proizvodnja maslinovog ulja bila je u velikoj opasnosti, kada je broj stabala maslina bio drastično pao, a poljoprivreda je stagnirala. No od tada se mnogo radilo pa se sa 120 stabala maslina dospjelo do brojke od 200 000 stabala“, a govor je zaključio čestitkama brojim maslinarima i uljarima.

Župan Istarske županije Valter Flego također se obratio okupljenima govoreći o brojnim zdravstvenim blagodatima maslinovog ulja koje su bile poznate od davnina, a koje su u Istri i danas prepoznate. Dokaz tome je i uspjeh istarskih ulja za koje Flego kaže: „Triput smo osvojili ne europsku, nego svjetsku ligu prvaka“ aludirajući da smo tri puta bili proglašeni najboljom svjetskom maslinarskom regijom od strane Flos Olei, najznačajnijeg svetskog vodiča kada su u pitanju ekstra djevičanska maslinova ulja.

Posljednja na pozornicu stala je Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske zahvalivši se na pozivu, ali i čestitavši brojnim izlagačima na „Danima mladog maslinovog ulja-Giornate dell’olio d’oliva novello“. „Dani mladog maslinovog ulja“ jedinstvena je manifestacija, koja će nesumnjivo i ove godine ispuniti svoju svrhu – predstaviti više od 100 izlagača i nebrojeno više proizvoda, a u gastro programu predstavit će istarsku gastronomiju čime će dodatno valorizirati Istru kao jednu od najboljih gourmet regija u svijetu“ kazala je Grabar Kitarović. Naglasivši da je to od velike važnosti i za poljoprivredike, kojima se na taj način pruža potpora s ciljem da se osnaži njihov položaj na tržištu. Svoj je govor završila zaželjevši mnogo uspjeha izlagačima, posjetiteljima mnogo ugodnih trenutaka te naposljetku je proglasila manifestaciju „Dani mladog maslinovog ulja – Giornate dell’olio d’oliva novello“ – otvorenom.

You may also read!

Fitch-Ratings

REJTING Fitch zadržao hrvatski kreditni rejting na BB+ i pozitivne izglede

Agencija Fitch u petak je zadržala hrvatski kreditni rejting na 'BB+', a izglede pozitivnima, istaknuvši da to odražava ravnotežu

Read More...
kupac

50 mjeseci kontinuiranoga rasta maloprodajnoga prometa

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, realan je promet u trgovini na malo u listopadu ove godine bio, prema

Read More...
turisti

U listopadu u Hrvatskoj 12,4 posto više noćenja turista

U listopadu je u hrvatske komercijalne smještajne objekte došlo 963 tisuće turista, što je 13,3 posto više nego godinu

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.