Otvorena najveća hrvatska greenfield investicija

Belupo

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković svečano otvorio novu tvornicu Belupa vrijednu 530 milijuna kuna

“Drago mi je što mogu podržati ovu lijepu viziju razvoja Belupa dugu 47 godina. Ohrabrujuće je da ste kvalitetan partner hrvatskom zdravstvu i da ste važan čimbenik hrvatskog gospodarstva. Podravka i Belupo su danas predvodnici gospodarskog razvoja naše zemlje i tvrtke koje otvaraju nova radna mjesta“, – rekao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković svečano otvarajući danas u Koprivnici novu tvornicu Belupa, jednu od najvećih greenfield investicija u Republici Hrvatskoj, u čiju je gradnju i opremanje uloženo 530 milijuna kuna. Uz najsuvremeniju tehnologiju i organizaciju procesa prema najnovijim standardima dobre proizvođačke prakse, ova tvornica predstavlja jedno od najmodernijih farmaceutskih postrojenja u regiji, koje će, uz 1386 postojećih, zaposliti dvije stotine novih radnika. Novootvorene će proizvodne linije povećati proizvodni kapacitet za 150 posto u odnosu na postojeći, te osigurati proizvodnju 100 milijuna pakiranja lijekova godišnje.

„Punih 47 godina od osnutka, Belupova promišljanja i ulaganja u budućnost nisu stala niti jedan jedini dan. Takva nam je filozofija poslovanja donijela poziciju druge po veličini farmaceutske tvrtke u Hrvatskoj, kompanije s najboljim rezultatima poslovanja u županiji, poželjnog poslodavca i nezaobilaznog partnera hrvatskog zdravstvenog sustava. Ta nam je filozofija života i rada donijela poziciju snažno izvozno orijentirane kompanije koja na hrvatskom tržištu ostvaruje oko 46 posto prihoda od prodaje, dok ostalih gotovo 54 posto ostvarujemo na 16 inozemnih farmaceutskih tržišta“, – naglasio je predsjednik Uprave Belupa d.d. Hrvoje Kolarić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, Marin Pucar, Ljiljana Šapina i Hrvoje Kolarić
Ljiljana Šapina, Andrej Plenković, Marin Pucar, i Hrvoje Kolarić

Belupo je investiciju financirao dijelom vlastitim sredstvima (45%) a dijelom iz kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj (55% ukupne investicije).

„Podravka je od svog osnutka važan čimbenik hrvatskog gospodarstva, naša vodeća prehrambena kompanija, ali i kompanija koja svoje poslovanje unaprjeđuje i nadograđuje prateći potrebe tržišta. Strategijom Podravke definirane su dvije osnovne djelatnosti – prehrana i farmaceutika. U ukupnim prihodima Podravka grupe, prihodi Belupa čine gotovo 25 posto. Belupo je danas, s ponosom to ističem, vodeća hrvatska farmaceutska tvrtka u regiji koja ne ostvaruje samo iznimne rezultate poslovanja, nego prednjači u razvoju novih i inoviranih proizvoda. Uz širenje na nova tržišta upravo je inovativnost ključ uspjeha, kako Belupa, tako i cijele Podravke,“ – naglasio je Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke i dodao: „Najmodernija tehnologija i vrhunska proizvodna postrojenja samo su jedan kotačić u uspjehu i razvoju. Onaj presudni i najvažniji faktor su ljudi, zaposlenici, njihova stručnost, posvećenost poslu i predanost kompaniji i oni su najzaslužniji za uspjehe Belupa i Podravke.“

Projekt izgradnje i opremanja tvornice je trajao pune četiri godine. Ova je investicija mobilizirala brojne hrvatske kompanije. Gotovo 90 posto građevinsko instalaterskih radova povjereno je hrvatskim izvođačima, a čak 70 posto ukupne vrijednosti investicije prihodovale su domaće kompanije.

Nova tvornica ima dva proizvodna pogona. U prvom pogonu proizvodit će se kruti oblici lijekova – tablete i kapsule pakirane u blister kartice ili bočice. U drugom pogonu proizvodit će se lijekovi u polukrutim i tekućim oblicima – kreme, masti, otopine, sirupi, suspenzije, losioni i supozitoriji. Ova dva proizvodna pogona u potpunosti pokrivaju portfelj Belupovih lijekova i dodaju mogućnost proizvodnje novih oblika i formi.

Pročitajte još vijesti!

jezercica

Terme Jezerčica najavljuju ulaganja od 48 milijuna kuna u tri projekta

Terme Jezerčica u idućem će razdoblju uložiti ukupno 48 milijuna kuna u tri projekta proširenja kapaciteta i ponude –

Read More...
1kuhinja

Na Danima poslova u turizmu 70-ak poslodavaca

Procjenjuje se da će ove godine za rad u turističko-ugostiteljskim zanimanjima trebati 15 do 20 tisuća radnika, istaknuto je

Read More...
Nestle

Nestle prodao američko poslovanje sa slatkišima Ferrerou

Švicarski prehrambeni div Nestle dogovorio je prodaju svog američkog poslovanja sa slatkišima talijanskom Ferrerou za 2,8 milijarde dolara, čime

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Prijavite se na naš newsletter!