Pad narudžbi njemačkim tvornicama u lipnju blaži od očekivanog

In Vijesti iz svijeta
industrija

Narudžbe njemačkim tvornicama smanjile su se u lipnju manje nego se očekivalo jer su veće domaće narudžbe djelomično neutralizirale slabije narudžbe iz inozemstva, pokazali su u četvrtak podaci statističkog ureda Destatisa.

Tvorničke narudžbe u najvećem europskom gospodarstvu u lipnju su pale za 0,4 posto u odnosu na svibanj, kada su se smanjile prema revidiranom podatku za 0,2 posto. Ekonomisti su za lipanj u prosjeku prognozirali pad od 0,8 posto.

Ako se izuzmu velike stavke, nove narudžbe porasle su pak za 0,4 posto u odnosu na svibanj, pokazuju preliminarni podaci Destatisa.

Na pad ukupnih narudžbi najviše je utjecao 4,3-postotni pad narudžbi iz zemalja koje nisu članice eurozone. Narudžbe iz trgovinskih partnera u eurozoni porasle su pak 3,4 posto.

Iz toga proizlazi da je inozemna potražnja smanjena za 1,4 posto. S druge strane, domaće su narudžbe uvećane 1,1 posto, pokazuju preliminarni podaci.

Proizvođači kapitalnih dobara zabilježili su pad narudžbi od 1,8 posto. Nasuprot njima, narudžbe za intermedijarne proizvode porasle su 1,2 posto, a za robu široke potrošnje 1,7 posto.

Na godišnjoj razini, pad tvorničkih narudžbi u lipnju je ubrzao, na devet posto, nakon 3,2-postotnog pada u prethodnom mjesecu. U Destatisu pritom napominju da je prošlogodišnji lipanj obilježila visoka vrijednost novih narudžbi.

Prema preliminarnim podacima, promet u prerađivačkoj industriji na mjesečnoj razini porastao je tri posto, nakon revidiranog rasta za 2,5 posto u svibnju. Na godišnjoj razini uvećan je 3,4 posto.

Odvojeno, podaci istraživačke tvrke S&P Global ukazuju na brži pad aktivnosti u sektoru graditeljstva u srpnju, u uvjetima povećane neizvjesnosti na tržištu, snažnog rasta cijena i rasta kamatnih stopa.

Indeks menadžera nabave (PMI) S&P Globala u građevinarstvu pao je u srpnju prema mjesecu ranije za 2,2 boda, na 43,7 bodova, što upućuje na najoštriji pad od veljače 2021., kada je jako loše vrijeme izazvalo velike poremećaje u radu na gradilištima.

Među promatranim segmentima, najviše je pala komercijalna aktivnost, a pad je ubrzao u segmentu stambene gradnje. U niskogradnji je pad aktivnosti donekle ublažen.

Istraživanje je pokazalo nagli pad potražnje za građevinskim radovima, uz smanjeni priljev novih narudžbi peti mjesec zaredom.

Očekivanja u tom važnom gospodarskom sektoru istodobno su pogoršana, na najnižu razinu od ožujka 2020. godine jer su izvođači radova zabrinuti zbog rastućih troškova, rasta kamatnih stopa i sve veće prijetnje nestašice plina, pokazalo je istraživanje provedeno sredinom mjeseca na reprezentativnoj skupini od preko 200 kompanija u njemačkom građevinskom sektoru. (H)

You may also read!

MAGROS 2022 - Naglasak na novim izazovima

MAGROS 2022 – Naglasak na novim izazovima

Tema ovogodišnje 34. tradicionalne konferencije trgovaca i proizvođača MAGROS 2022 bila je vrlo izazovna. Riječ je o trgovini u

Read More...
FORTENOVA

Ugovor o suradnji Fortenova grupe i EI Hrvoje Požar na izradi studije izračuna ugljikovog otiska u Fortenova grupi

Fortenova grupa i Energetski institut Hrvoje Požar potpisali su ugovor o suradnji na izradi studije izračuna ugljikovog otiska Fortenova

Read More...
Vesna Pavković (dm) Helena Nađ

Proizvodi brenda Prirodna kozmetika Helena iz Podgorača od studenog u dm-u

U ponudi dm-a od studenog 2022. godine bit će dostupni proizvodi brenda Prirodna kozmetika Helena iz Podgorača koje je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design