Pad tehnološkog sektora ponovno pritisnuo Wall Street

In Financije i gospodarstvo
wall street

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi znatno pali, nakon rasta dan prije, jer su ulagače razočarali slabi pokazatelji s američkog tržišta rada, a među najvećim gubitnicima ponovno je bio tehnološki sektor.

Dow Jones oslabio je 405 bodova ili 1,45 posto, na 27.534 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,76 posto, na 3.339 bodova, a Nasdaq indeks 1,99 posto, na 10.919 bodova.

Posljednjih dana tržište je pod pritiskom zbog korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru. U srijedu je taj sektor porastao prvi put nakon tri dana pada, no jučer je ponovno završio u minusu.

Cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft i Amazon.com pale su više od 2,8 posto.

Taj je sektor ove godine predvodio po rastu. S&P indeks tehnološkog sektor porastao je od početka godine oko 24 posto, a cijeli S&P 500 indeks 3,3 posto.

Premda tom sektoru koronakriza nije nanijela drastične štete, pitanje je koliko je tako snažan rast opravdan.

Postavlja se i pitanje nije li i cijelo tržište prebrzo poraslo, s obzirom da se gospodarstva sporo oporavljaju od koronakrize, unatoč golemim fiskalnim i monetarnim poticajima.

Na spori oporavak od koronakrize ukazuje i jučer objavljeni podatak da je prošloga tjedna inicijalni zahtjev za pomoć nezaposlenima podnijelo oko 880 tisuća Amerikanaca, kao i tjedan dana prije.

To znači da nezaposlenost i dalje ostaje visoka. Neki oblik pomoći za nezaposlene trenutno prima 29,6 milijuna Amerikanaca.

Doduše, od travnja do kolovoza broj zaposlenih porastao je za 10,6 milijuna, no na vrhuncu koronakrize u veljači i ožujku bez posla je ostalo oko 22 milijuna Amerikanaca.

Zbog zbrinutosti u vezi sporog oporavka gospodarstva, jučer su pale cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

Pritom je energetski sektor potonuo u prosjeku 3,7 posto, što je posljedica oštrog pada cijena nafte jer se ne očekuje značajniji rast potražnje, s obzirom na spori oporavak gospodarstava.

Analitičari kažu da se i idućih dana može očekivati nestabilno trgovanje jer se bliže predsjednički izbori u SAD-u i jer su se rujan i listopad i prije pokazali vrlo turbulentnima na tržištima.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,16 posto, na 6.003 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,21 posto, na 13.208 bodova, a pariški CAC 0,38 posto, na 5.023 boda. (H)

You may also read!

facebook

Facebookova akvizicija pod povećalom u Njemačkoj zbog moguće tržišne koncentracije

Njemački regulator tržišnog natjecanja objavio je u petak da provjerava podliježe li Facebookovo planirano preuzimanje inovativne tvrtke Kustomer kontroli

Read More...
wallstreet

Dobri poslovni rezultati kompanija podržali svjetske burze

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordne razine, što

Read More...
turizam

Izvršni odbor Kamping udruženja Hrvatske: Za spas sezone važno je poštivanje svih mjera. U suprotnom nam prijeti lanjski pogubni scenarij!

Na Izvršnom odboru Kamping udruženja Hrvatske (KUH) predstavnici kamping sektora i članovi odbora složili su se u ocjeni da

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.