Pad tehnološkog sektora ponovno pritisnuo Wall Street

In Financije i gospodarstvo
wall street

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi znatno pali, nakon rasta dan prije, jer su ulagače razočarali slabi pokazatelji s američkog tržišta rada, a među najvećim gubitnicima ponovno je bio tehnološki sektor.

Dow Jones oslabio je 405 bodova ili 1,45 posto, na 27.534 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,76 posto, na 3.339 bodova, a Nasdaq indeks 1,99 posto, na 10.919 bodova.

Posljednjih dana tržište je pod pritiskom zbog korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru. U srijedu je taj sektor porastao prvi put nakon tri dana pada, no jučer je ponovno završio u minusu.

Cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft i Amazon.com pale su više od 2,8 posto.

Taj je sektor ove godine predvodio po rastu. S&P indeks tehnološkog sektor porastao je od početka godine oko 24 posto, a cijeli S&P 500 indeks 3,3 posto.

Premda tom sektoru koronakriza nije nanijela drastične štete, pitanje je koliko je tako snažan rast opravdan.

Postavlja se i pitanje nije li i cijelo tržište prebrzo poraslo, s obzirom da se gospodarstva sporo oporavljaju od koronakrize, unatoč golemim fiskalnim i monetarnim poticajima.

Na spori oporavak od koronakrize ukazuje i jučer objavljeni podatak da je prošloga tjedna inicijalni zahtjev za pomoć nezaposlenima podnijelo oko 880 tisuća Amerikanaca, kao i tjedan dana prije.

To znači da nezaposlenost i dalje ostaje visoka. Neki oblik pomoći za nezaposlene trenutno prima 29,6 milijuna Amerikanaca.

Doduše, od travnja do kolovoza broj zaposlenih porastao je za 10,6 milijuna, no na vrhuncu koronakrize u veljači i ožujku bez posla je ostalo oko 22 milijuna Amerikanaca.

Zbog zbrinutosti u vezi sporog oporavka gospodarstva, jučer su pale cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

Pritom je energetski sektor potonuo u prosjeku 3,7 posto, što je posljedica oštrog pada cijena nafte jer se ne očekuje značajniji rast potražnje, s obzirom na spori oporavak gospodarstava.

Analitičari kažu da se i idućih dana može očekivati nestabilno trgovanje jer se bliže predsjednički izbori u SAD-u i jer su se rujan i listopad i prije pokazali vrlo turbulentnima na tržištima.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,16 posto, na 6.003 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,21 posto, na 13.208 bodova, a pariški CAC 0,38 posto, na 5.023 boda. (H)

You may also read!

poljoprivreda

Ministarstvo: Strateški plan poljoprivredne politike ZPP 2023.-2027. poslan u EK

Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) za razdoblje 2023.-2027., temeljni dokument za korištenje sredstava EU poljoprivrednih fondova u ukupnom

Read More...
-Damir-Novotny

Novotny: Bez prerađivačke industrije Slavonija će nastaviti gubiti stanovništvo

Rezultati popisa stanovništva potvrdili su prognoze o depopulaciji područja na kojima nema dovoljno ekonomskih aktivnosti, a Slavonija će nastaviti

Read More...
plin

Zapunjenost hrvatskog skladišta plina na gotovo 90 posto

Zapunjenost hrvatskog plinskog skladišta na razini je od gotovo 90 posto, budući da je u njega dosad utisnuto 3,75

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design