Pad vrijednosti fiskaliziranih računa od početka koronakrize dosegnuo 26 mlrd kn

In HoReCa
fiskal

Od početka koronakrize u Hrvatskoj, od 24. veljače do jučer, vrijednost fiskaliziranih računa na godišnjoj razini manja je za 26,05 milijardi kuna u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 24. veljače do 22. studenoga ove godine u odnosu na usporedivo razdoblje prošle godine, broj fiskaliziranih računa smanjen je za 24 posto, a njihov iznos za 17 posto.

Ove godine u tom je razdoblju izdano 1,4 milijarde računa, čija vrijednost doseže 128,8 milijardi kuna, dok je u istom razdoblju lani bilo izdano 1,9 milijardi računa, ukupne vrijednosti 154,8 milijardi kuna.

Tako je vrijednost fiskaliziranih računa u razdoblju od početka koronakrize do jučer u odnosu na isto razdoblje 2019. godine manja za 26,05 milijardi kuna.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala na godišnjoj razini broj računa je smanjen za 19 posto, na 864,3 milijuna, dok je njihova vrijednost pala devet posto, na 91,2 milijarde kuna, s prošlogodišnjih 99,8 milijardi kuna.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane broj fiskaliziranih računa pao je 38 posto, na 208,3 milijuna, dok je vrijednost računa manja za 46 posto. Naime, vrijednost fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu i turizmu u razdoblju od 24. veljače do 22. studenoga ove godine iznosi 13,2 milijarde kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju dosezala iznos od 24,3 milijarde kuna.

Prošli tjedan vrijednost računa 20 posto niža

U prošlom tjednu, u razdoblju od 16. do 22. studenoga ove godine, u svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije broj računa je smanjen za 20 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, na 33,1 milijun, dok je njihov iznos manji 11 posto ili oko 369,2 milijuna kuna i doseže 3,02 milijarde kuna.

U trgovini broj je računa pao za 16 posto, na 20,7 milijuna, a iznos računa za šest posto, na 2,3 milijarde kuna.

Istodobno, u ugostiteljstvu i turizmu izdano je 30 posto manje računa, ukupno njih 4,5 milijuna, a iznos je smanjen za 32 posto, na 169,7 milijuna kuna.

Inače, od nedjelje u Hrvatskoj su na snazi nove mjere u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom, kojima se između ostalog obustavlja rad noćnih klubova, kasina i automat klubova, dok ostali ugostiteljski objekti mogu raditi do 22 sata, uz istaknutu obavijest o najvećem broju gostiju koji mogu biti u objektu sukladno preporukama HZJZ-a.

Pad broja i vrijednosti računa na tjednoj razini

U odnosu na prethodni tjedan, odnosno na razdoblje od 9. do 15. studenoga 2020. godine, broj fiskaliziranih računa prošloga je tjedna pao za šest posto, a iznos za pet posto.

Pritom je na tjednoj razini u trgovini vidljivo smanjenje broja računa za šest posto, a iznosa za pet posto, dok je, pak, u ugostiteljstvu i turizmu broj računa pao za pet posto, a njihova vrijednost za tri posto. (H)

You may also read!

covid

Nepravedna podjela cjepiva stajala bi svjetsko gospodarstvo tisuće mlrd dolara

Ako bogate zemlje osiguraju glavninu cjepiva protiv covida 19, a zemlje u razvoju ostanu uglavnom praznih ruku, kao što

Read More...
Erste

Erste banka građanima s područja pogođenih potresom omogućava odgodu otplate kredita do 12 mjeseci

Svojim klijentima, građanima s područja Sisačko-moslavačke županije, ali i okolnih županija pogođenih potresom, kojima je nekretnina u mjestu boravišta

Read More...
sajam

Udruga hrvatskih sajmova Stožeru: Sjetite se i nas, kada ćete nam dozvoliti rad?

Udruga hrvatskih sajmova u ponedjeljak je otvorenim pismom pozvala Stožer civilne zaštite RH da uvaži i postojanje sajmova i

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.