Partnerstvom znanosti i MSP-ova do lakše komercijalizacije inovacija

In Konferencije / savjetovanja
Partnerstvom znanosti i MSP-ova do lakše komercijalizacije inovacija

„Ova radionica je samo jedan element unutar OIS-AIR projekta kojim se stimulira suradnja između znanosti i malih i srednjih tvrtki, s ciljem da na cijelom području Jadransko-jonske regije dođe do bolje komercijalizacije inovativnih ideja“, istaknuo je Domagoj Šarić, Voditelj Odjela za konkurentnost gospodarstva u Sektoru za industrijski razvoj i inovacijski sustav HGK na Otvorenoj inovacijskoj radionici predstavljanja poziva za prikupljanje projektnih ideja (PoC Call).

Detaljnije je projektni poziv predstavio Christian Springer, viši stručni suradnik u HGK. „Prijave su usmjerene na područja transporta i mobilnosti, energije i okoliša te agro-bioekonomije. Te tri niše će u evaluaciji dobiti dodatne bodove, ali možete prijaviti nešto i iz drugih područja. Prihvatljivi korisnici su istraživači iz javnih centara, a prijavu mogu raditi u suradnji s MSP-ovima. Deset najboljih inovacijskih projekata razvijenih u suradnji znanosti i MSP-ova dobit će financijsku potporu u vidu vaučera vrijednih 18.500 eura“, pojasnio je Springer, dodavši kako OIS-AIR PoC Call potiče transfer tehnologije između istraživačkih institucija i MSP-ova, olakšavajući komercijalizaciju tehnoloških rješenja.

„Projekti ne smiju biti duži od šest mjeseci, odnosno moraju biti završeni do 15. svibnja 2020. Potpisom ugovora odmah dobivate 70 posto sredstava, a preostalih 30 posto će biti isplaćeno nakon pozitivne ocjene tehničkog i financijskog izvješća. Kriteriji su relativno ‘labavi’ pa bez velikog stresa možete realizirati svoje ideje“, naglasio je Springer. Istaknuo je nedostatak poduzetničkih vještina, nedovoljna ulaganja u istraživanje i razvoj te lošu razinu transfera energije kao glavne probleme koji koče razvoj gospodarstva Jadransko-jonske regije.

„Zato je strateški cilj projekta OIS-AIR povećanje konkurentnosti, i u znanosti i u ekonomiji. U sklopu projekta je također izrađena i Innovair platforma koja unapređuje inovacijske procese regionalnih tvrtki i olakšava njihovu realizaciju“, zaključio je Springer.

Pomoćnik direktora ZICER-a, Ante Janko Bobetko, je kazao da oni ne pružaju samo infrastrukturu poduzetnicima, već i edukacije te da je preko 50 posto prijava na ovaj projekt išlo upravo preko ZICER-a. „Poduzetnicima pomažemo i u provedbi jer nam je cilj u što većoj mjeri promovirati poduzetništvo“, izjavio je Bobetko, dodavši da u sklopu ZICER-a djeluje stotinjak tvrtki s preko 250 zaposlenih.

You may also read!

Sajam

Malezijsko tržište zainteresirano za hrvatske inovacije

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore domaći inovatori susreli su se s potencijalnim malezijskim partnerima kroz poslovne forume i individualne

Read More...
trgovina

Godišnja inflacija u siječnju dva posto

Godišnja stopa inflacije mjerena potrošačkim cijenama u Hrvatskoj u siječnju je iznosila dva posto, dok su pri usporedbi s

Read More...
Podravka

Podravka otvorila najsuvremeniji prehrambeno-tehnološki laboratorij u regiji za senzorska i kulinarska istraživanja

U Podravki je u petak obilježena 100. obljetnica rođenja profesorice Zlate Bartl, jedne od najznačajnijih osoba iz Podravkine bogate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.