PBZ: Bančina neto dobit lani dosegnula 1,38 mlrd kuna

In Bankarstvo
pbz

Privredna banka Zagreb (PBZ) d.d. ostvarila je u 2018. godini neto dobit od 1,38 milijarde kuna ili 4,4 posto manje nego u 2017., pokazuje bančino financijsko izvješće objavljeno u srijedu.

U redovnom dijelu poslovanja ta je banka ostvarila kamatni prihod od 2,48 milijardi kuna ili 7,9 posto manje nego u 2017., dok su kamatni troškovi iznosili 271,5 milijuna kuna. Tako je neto kamatni prihod iznosio 2,21 milijardu kuna, što je za 4,8 posto manje nego u godini ranije.

“Trend smanjenja prosječnih aktivnih i pasivnih kamatnih stopa nastavlja se i dalje, što je utjecalo na kamatne rezultate tijekom godine”, kaže se u bančinom financijskom izvješću.

Tijekom prošle godine PBZ je ostvario i 731,9 milijuna kuna neto prihoda od provizija i naknada, što, kako se ističe u izvješću, čini stabilni doprinos nekamatnih prihoda u ukupnom rezultatu banke. Ti su prihodi porasli 6,8 posto u odnosu na 2017.

U segmentu poslovanja s vrijednosnim papirima i ostalim financijskim instrumentima, PBZ je ostvarila pozitivni neto rezultat od 335,8 milijuna kuna ili 21,4 posto manje nego preklani.

Opći administrativni troškovi dosegnuli su 1,59 milijardi kuna, a omjer troškova poslovanja u prihodima iz poslovanja iznose 41,5 posto, što ukazuje na efikasno poslovanje banke, ističe se u izvješću

Na razini grupe PBZ je lani ostvarila neto dobit od 1,72 milijarde kuna ili 28 posto više nego 2017. U taj rezultat uključeni su i rezultati Veneto banke Zagreb, koja je krajem listopada pripojena PBZ grupi. Od tog rezultata 1,68 milijardi kuna pripada dioničarima PBZ d.d., a 38,9 milijuna kuna manjinskim dioničarima.

U izvješću se, uz ostalo, ističe da je tijekom prošle godine grupa izdvojila 459 milijuna kuna za troškove vrijednosnih usklađivanja i rezerviranja za gubitke.

Inače, Uprava Privredne banke Zagreb (PBZ) u utorak je objavila da je predložila da se na temelju poslovnih rezultata ostvarenih u prošloj godini dioničarima isplati dividenda u visini od 72,58 kuna po dionici. Usporedbe radi, u 2017. banka je isplatila dividendu od 15,19 kuna. (H)

You may also read!

Suradnja Hrvatske i Kine

Suradnja Hrvatske i Kine doživljava renesansu

„Odnosi Hrvatske i Kine u zadnjih nekoliko godina doživljavaju pravu renesansu. Prošlogodišnja trgovinska razmjena premašila je milijardu dolara, a

Read More...
Valamar će svake godine zasaditi 1,000 novih stabala

Valamar će svake godine zasaditi 1,000 novih stabala

Valamar Riviera pokreće inicijativu „1,000 stabala Valamara“, najveću zelenu inicijativu ovakvog tipa u hrvatskom turizmu. U sklopu inicijative Valamar

Read More...
Verso Altima grupa potpisala partnerski ugovor sa austrijskom tvrtkom Radar Cyber Security

Verso Altima grupa potpisala partnerski ugovor sa austrijskom tvrtkom Radar Cyber Security

Tvrtke Verso Altima grupa i Radar Cyber Security potpisale su u Zagrebu partnerski ugovor za područje informacijske i kibernetičke

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.