Peruško: Uspješna nagodba pokazat će da društvo ima dovoljno socijalnog kapitala za rješavanje krize

In Financije i gospodarstvo
perusko

Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško izjavio je u srijedu kako će uspješan završetak nagodbe u koncernu pokazati da društvo ima dovoljno socijalnog kapitala da kriznu situaciju, koja je mogla imati izuzetno negativne posljedice na Hrvatsku i cijelu regiju, može riješiti na dobar način.

Taj se socijalni kapital izražava u reakciji Vlade kao i svih koji su bili uključeni u problem – prije svega zaposlenika, dobavljača te lokalnih banaka koje su u početku priskočile u pomoć sa svojim kreditima. “Stoga će pozitivan ishod imati daljnji pozitivan utjecaj na jačanje hrvatskih institucija kako bi u budućnosti mogli spriječiti da do ovakve situacije dođe ponovo”, kazao je Peruško na sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo.

Predstavljajući sadržaj prijedloga nagodbe Peruško je među ostalim rekao i da je postupak izvanredne uprave pokrenut kako bi spriječio prelijevanje posljedica urušavanja koncerna na ostatak hrvatskog gospodarstva, kao i gospodarstva susjednih zemalja u kojima Agrokor posluje.

“Ukoliko 4. srpnja vjerovnici izglasaju nagodbu i ukoliko nagodba izdrži sva propitivanja koja su još pred njom te postane pravomoćna, moći ćemo pristupiti provedbi nagodbe u djelo. Time će započeti posljednja etapa saniranja kolapsa Agrokora, čime bi postupak izvanredne uprave trebao biti uspješno doveden do kraja”, ustvrdio je Peruško.

Trgovački sud u Zagrebu zakazao je ročište za glasovanje vjerovnika o nagodbi Agrokora za srijedu 4. srpnja u 8,00 sati, u Košarkaškom centru Dražen Petrović (Cibona).

Na ročište za glasovanje o nagodbi se pozivaju svi vjerovnici, članovi privremenog vjerovničkog vijeća i izvanredni povjerenik Agrokora. Predmet ročišta je glasovanje o nagodbi usuglašenoj između izvanrednog povjerenika i privremenog vjerovničkog vijeća, objavljenoj na e-oglasnoj ploči Trgovačkog suda 20. lipnja.

Prijedlog nagodbe ima otprilike 7,3 tisuće stranica s pratećim prilozima, a objavom na e-oglasnoj ploči suda dostupan je svim vjerovnicima. Nagodba se sastoji od dva dijela – pripremnog i provedbenog – te ima 32 poglavlja i 36 priloga. U dokumentaciji se detaljno razrađuje korporativna struktura Grupe Agrokor, tretman i oblik namirenja tražbina vjerovnika nastalih prije izvanredne uprave, razrada novog duga Grupe Agrokor i kapitalne strukture, kao i drugi detalji vezani uz provedbu nagodbe.

Sastavni dio dokumentacije su detaljne tablice svih tražbina, dosadašnjih plaćanja tijekom postupka izvanredne uprave te namirenja kroz nagodbu za svaku tražbinu. U jednom od priloga razrađena je i distributivna vrijednost društava pod izvanrednom upravom.

Zamjenica izvanrednog povjerenika Irena Weber na Odboru je pozvala vjerovnike da dođu na ročište za glasovanje o nagodbi.

Tražbine je u ovom postupku, kako je navela, prijavilo oko 5.700 vjerovnika, od kojih je nešto manje od 2.500 – onih najmanjih, mikro poduzetnika i OPG-ova– isplaćeno u cijelosti.

“To znači da bi o nagodbi moglo glasati preko tri tisuće vjerovnika i mi smo sa svoje strane, i u suradnji s Trgovačkim sudom, učinili sve i, i dalje činimo sve da im omogućimo uvjete za ostvarivanje toga prava”, rekla je Weber.

Što se izglasavanja nagodbe tiče, većinu osporavanja i prijepora, s izuzetkom osporavanja grupe Adris, uspješno smo riješili kroz pregovore o nagodbi, navela je Weber napominjući kako je tekst nagodbe o kojem će se glasati dobio podršku vjerovnika koji predstavljaju oko 85 posto svih tražbina s pravom glasa te očekuje i nada se da će nagodba biti izglasana.

Weber je kazala i kako su operativni timovi u svim operativnim kompanijama u suradnji s revizorom KPMG-om do ovog trenutka identificirali više od 70.000 koraka koje se mora obaviti tijekom implementacije nagodbe – od osnivanja zrcalnih društava i prebacivanja imovine na njih, do prebacivanja svih tipova ugovora sa zaposlenicima, dobavljačima i svim poslovnim partnerima.

“Početak rada nove grupe i zrcalnih društava ciljamo na prvi radni dan nove godine, što bi bio najbolji mogući datum početka rada, i zbog poreznih propisa i financijskih izvještaja. No, postizanje ovog cilja ovisi prije svega o tome kada će nagodba postati pravomoćna, a to je u potpunosti u rukama suda”, kazala je Weber.

Nakon podnošenja izvješća izvanredne uprave, Odbor je nastavio rad s raspravom o tome. (H)

You may also read!

Iva Bahunek

Iva Bahunek dobitnica nagrade „The Great Sea Award“

U posljednjih 6 godina, na svjetskoj karti glavnih događanja u turističkom svijetu, nametnuo se kongres pod nazivom Mediterranean Tourism

Read More...
Forum Berlin

Burilović: Pristup njemačkom tržištu nije lagan, ali naše tvrtke su konkurentne

Održan Njemačko-hrvatski gospodarski forum „Njemačka je naš najvažniji vanjskotrgovinski partner i četvrti najveći izravni strani investitor u našu zemlju. Iako

Read More...
cappelli

Gastronomija sve važnija i daje dodatnu kvalitetu turizmu

Ministar turizma Gari Cappelli i i njegov pomoćnik Tonči Glavina u utorak su na Otvorenom danu Visoke škole Aspira

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.