Philip Morris i Altria pregovaraju o spajanju ‘teškom’ 200 milijardi dolara

In Strateški savezi
altria

Duhanski divovi Philip Morris International i Altria potvrdili su da pregovaraju o ponovom spajanju u uvjetima pada prodaje cigareta širom svijeta, pišu britanski mediji.

Altria je izdvojila Philip Morris u zasebnu kompaniju 2008. godine koja ju je u međuvremenu nadrasla po tržišnoj kapitalizaciji i obujmu poslovanja, dosegnuvši vrijednost od oko 120 milijardi dolara. Tržišna kapitalizacija Altrije iznosi oko 88 milijardi dolara.

To znači da bi njihovim spajanjem nastao gigant duhanske industrije čija bi tržišna kapitalizacija premašila 200 milijardi dolara. navodi BBC. I Altria i Philip Morris International proizvode Marlboro koji drži čelnu poziciju na ljestvici najpopularnijih brendova cigareta u svijetu.

Proteklih je godina Altria počela ulagati i u kompanije izvan matičnog sektora, kupujući udjele u proizvođačima vina, piva i kanabisa. Philip Morris je pak u travnju pribavio dozvolu američkih vlasti za plasman na američko tržište uređaja za grijanje duhana IQOS.

Analitičari smatraju da su se dvije kompanije odlučile ponovo povezati zbog pada prodaje cigareta. Prošle je godine prema istraživačkoj grupi Cowen prodaja cigareta u svijetu pala 4,5 posto.

“S obzirom na poremećaje u svijetu duhanskih proizvoda ponovo spajanje moglo bi im donijeti određene prednosti”, ističe analitičar Bernsteina Callum Elliott. Predloženo spajanje moraju prvo odobriti dioničari i nadležni regulatori. (H)

You may also read!

Sajam

Malezijsko tržište zainteresirano za hrvatske inovacije

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore domaći inovatori susreli su se s potencijalnim malezijskim partnerima kroz poslovne forume i individualne

Read More...
trgovina

Godišnja inflacija u siječnju dva posto

Godišnja stopa inflacije mjerena potrošačkim cijenama u Hrvatskoj u siječnju je iznosila dva posto, dok su pri usporedbi s

Read More...
Podravka

Podravka otvorila najsuvremeniji prehrambeno-tehnološki laboratorij u regiji za senzorska i kulinarska istraživanja

U Podravki je u petak obilježena 100. obljetnica rođenja profesorice Zlate Bartl, jedne od najznačajnijih osoba iz Podravkine bogate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.