Plenković EK-ov paket za turizam i promet ocijenio iznimno važnim

In Iz svijeta
plenkovic

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da su dokumenti koje je usvojila Europska komisija o turizmu i prometu iznimno važni, te da je raspravu o njima inicirala Hrvatska i on osobno.

Uoči sastanka užeg kabineta Vlade Plenković je rekao da je upravo na inicijativu Hrvatske i njegovu osobno na Europskom vijeću otvorena rasprava o činjenici da veliki broj članica EU-a među bitnim granama industrija označava turizam.

Stoga mu je i drago, kako je dodao, da je EK izišao s takvim dokumentima kao prijedlozima prema državama članicama što da rade u kontekstu slabljenja panedmije na globalnoj i nacionalnim razinama.

Hrvatska uskoro organizira ponovni sastanak ministara turizma u EU

“Među takvim nacionalnim razinama je sigurno i Hrvatska, te će ministar turizma Gari Cappelli, kao što je činio i do sada, odmah nakon objave tih EK-ovih dokumenata organizirati idućih dana novi sastanak ministara turizma EU-a kako bi se dogovorili za operativnu provedbu”, najavio je Plenković.

Ocijenio je pritom i kako je za Hrvatsku važno da s faznim popuštanjem mjera ide ka cilju da što je više moguće reaktivira svoje gospodarstvo, pa i turizam, te će s te strane mjere već poduzete za olakšavanje prelaska granice iz gospodarskih razloga postupno sve više biti i u funkciji revitalizacije turizma.

“Na tom su tragu i razgovori Hrvatske sa susjednim zemljama koje su jednako uspješne u borbi protiv covida19 kao i Hrvatska”, kazao je Plenković.

Na pitanje s kojim se državama već razgovaralo o suradnji u turizmu te kada očekuje da bi prvi gosti mogli stići, odgovorio je da se razgovara s “puno” zemalja.

“Ministar turizma razgovara sa svojim kolegama, a ja sam razgovarao s velikim brojem svojih kolega na razini premijera – od Slovenije, Mađarske, Austrije, Slovačke, Češke, Njemačke i niza drugih koje su zainteresirane”, rekao je Plenković.

Po njegovim riječima Hrvatska je više nego privlačna destinacija za sve koji nas poznaju, a nama je u interesu da se gosti koji će doći ponašaju kao i hrvatski građani u koronakrizi tj. izrazito odgovorno.

Sezona, kako je dodao, “neće biti kao ranije, ali ćemo od nje pokušati napraviti ono što ne maksimalno moguće”.

Europska komisija preporučila je u srijedu postupno i koordinirano ukidanje ograničenja za putovanja između zemalja članica ili regija unutar njih koje imaju sličnu epidiomološku situaciju kako bi se spasilo što se može od ovogodišnje turističke sezone.

“Sloboda kretanja i prekogranična putovanja ključna su za turizam. Budući da zemlje članice uspijevaju ograničiti cirkuliranje virusa, opće restrikcije za slobodu kretanja moraju se zamjeniti ciljanim mjerama. Ako zdravstvena situacija ne opravdava generalno ukidanje ograničenja, Komisija predlaže postupan i koordiniran pristup koji započinje ukidanjem ograničenja između regija ili zemalja članica koje u dovoljnoj mjeri imaju slične epidemiološke situacije”, objavila je Komisija.

Komisija je objavila smjernice i preporuke, koje nisu obvezujuće za zemlje članice, ali koje mogu pomoći u koordiniranom ukidanju ograničenja za putovanja i u postupnom aktiviranju turističke djelatnosti nakon nekoliko mjeseci potpunog zastoja zbog pandemije koronavirusa. (H)

You may also read!

WFP

Treću godinu zaredom Konzum i Mastercard ujedinjuju snage u borbi protiv siromaštva djece

Od svake transakcije Mastercard® i Maestro® karticama u Konzumovim prodavaonicama diljem Hrvatske od 26. studenog do 23. prosinca odvaja

Read More...
Giving Friday: dm će donirati 5 posto ukupnog dnevnog prometa

Giving Friday: dm će donirati 5 posto ukupnog dnevnog prometa

Posjetite dm i podržite donaciju socijalnim samoposlugama diljem Hrvatske. U petak, 27. studenog, umjesto Crnog petka dm će i ove

Read More...
Femiplant

Ljekovita biljka koja nas spašava u menopauzi

Poteškoće za žene u menopauzi postoje oduvijek, baš kao i ljekovite biljke koje pomažu ublažavanju ili otklanjanju simptoma. Tradicija

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.