Plenković: Zakon omogućio upravljanje krizom u Agrokoru

plenkovic

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je u četvrtak da je Vlada Zakonom o izvanrednoj upravi u sistemski važnim tvrtkama sačuvala hrvatsko gospodarstvo od posljedica krize u Agrokoru i da zahvaljujući njegovoj provedbi upravlja krizom u tom koncernu i njegovim oporavkom.

Upitan ometa li današnja objava iznosa Agrokorovih dugovanja Vladin plan za tu tvrtku i hoće li Agrokor uspjeti na vrijeme vratiti dugove, premijer je nakon otvaranja Ureda Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u Đakovu, uzvratio pitanjem što bi se dogodilo da nije bilo Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH?

Kazao je kako je cilj Vlade i bivšeg HDZ-ova partnera Mosta bio da se tim zakonom spriječi “gospodarski i financijski tsunami” koji bi pogodio sve.

“Mislim da smo to ostvarili”, rekao je Plenković i dodao da je temeljna zadaća izvanredne uprave bila prvo pogledati poslovne knjige i financijska izvješća i dati jasne podatke o čemu je riječ.

“Zakonom smo napravili svojevrsni zid oko kompanije”, rekao je Plenković, dodavši kako je time omogućeno mirovanje starih obveza i pružena šansa izvanrednoj upravi da koncernu osigura svježu likvidnost.

Istaknuo je da su zaposleni dobili plaće, a dobavljači isporučuju robu i da im se za sve što isporučuju od 10. travnja normalno plaća.

“Kompanija i sustav u ovom trenutku funkcioniraju s normalnim poslovanjem”, ustvrdio je te rekao da su istodobno došli renomirani svjetski konzultanti koji će u godini dana nastojati načiniti održivi plan.

“Taj proces će trajati, a ono što je važno jest da mi njime upravljamo”, poručio je.

Vlada je stvorila instrumente koji joj to omogućuju, kaže Plenković, koji smatra da je to ključna razlika između “demagogije, populizma i ozbiljnih stranaka i ozbiljne vlade”.

Upitan hoće li se država uključiti u spašavanje Algoritma, Plenković je odgovorio da je Ministarstvo kulture u kontaktu s nakladnicima koji djeluju u okviru Hrvatske gospodarske komore i da se traže moguća rješenja gdje bi eventualno netko drugi preuzeo dio knjižara.

Razmatra se eventualni otkup dijela knjiga kako bi se pomoglo Algoritmu, dodao je.

Premijer je u Đakovu boravio u prigodi otvaranja ureda Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u tom gradu. Otvaranje tog ureda će poljoprivrednicima omogućiti lakši dolazak do subvencija i potpora, ocijenio je.

Agencija za plaćanja, uz središnji ured u Zagrebu, posluje i putem 21 podružnice u županijskim centrima, a uz tri ispostave (Senj, Metković i Korčula) ponovno djeluje i u Đakovu, u kojem je ispostava zatvorena 2013. godine, a rad preseljen u Osijek.

Od 7.700 poljoprivrednika koji u osječkoj podružnici podnose zahtjeve za potpore, njih više od 2.000 je s đakovačkog područja i za njih je ponovno otvaranje ispostave u Đakovu iznimno važno. (H)

Pročitajte još vijesti!

martina-dalić

AGROKOR: Dalić očekuje da banke regresnu naplatu mjenica ne provode prisilno

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izjavila je u srijedu kako očekuje od banaka da

Read More...
hub

HUB: Nacionalna referentna stopa smanjena 0,09 do 0,20 postotnih bodova

Hrvatska udruga banaka (HUB) objavila je novi izračun Nacionalne referentne stope prosječnog troška financiranja hrvatskog bankovnog sektora (NRS), koju

Read More...
krug

Udruga Krug – poduzetnice godine su Milena Mičić, Slavica Grkeš i Ljiljana Vukšić

Udruga poslovnih žena Hrvatske “Krug” u srijedu je dodijelila nagrade za poduzetnice 2016. godine – poduzetnica godine je Milena

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Prijavite se na naš newsletter!