Poboljšanje ulagačke klime treba biti prioritet

In Konferencije / savjetovanja
Poboljšanje ulagačke klime treba biti prioritet

Poboljšanje ulagačke klime treba biti jedan od prioriteta, jer u tom području Hrvatska zadnjih godina ostvaruje vrlo slabe rezultate, barem u usporedbi s konkurencijom, istaknuto je među ostalim u srijedu na konferenciji “InvestCro: Preporuke za brži rast“.

Cilj konferencije čiji su organizatori Poslovni dnevnik, Večernji list i 24 sata, je prepoznati značaj ulaganja za razvitak zemlje kao velik doprinos daljnjem restrukturiranju i modernizaciji gospodarstva te jačanje međunarodne konkurentnosti i stvaranja novih radnih mjesta.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Zdenko Lucić je istaknuo kako mu se čini da “smo postali nacija koja voli kukati”.

Naravno da ne postoji idealno mjesto ili zemlja na svijetu gdje je sve savršeno, svaka zemlja ima svoje izazove i na nama je da ono što možemo promijenimo, kazao je.

Napominje i kako je trenutak za Hrvatsku odličan – članica smo Europske unije, BDP raste iz kvartala u kvartal, investicije stabilno rastu zahvaljujući odgovornoj Vladinoj politici vraćen je investicijski kreditni rejting, u ovoj financijskoj perspektivi dostupno nam je više od 10 milijardi eura bespovratnih sredstava itd.

“Radi se puno toga, puno toga je na raspolaganju investitorima kako bi dalje ulagali i bili uspješni”, rekao je te dodao kako reforme koje Vlada provodi idu ka tome da olakšaju poslovanje. Zadaća poduzetnika je da na najbolji način iskoriste sve ono što im je na raspolaganju, kazao je.

Direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović je kazao kako je današnja konferencija prilika da se još jednom ukaže na nužne reformske poteze i daljnje poboljšanje ekonomskog okruženja s ciljem povećanja investicija.

Svi znamo da Vlada može unaprijediti poslovnu investicijsku klimu kroz ukidanje ili skraćivanje te ubrzanje administrativnih procedura, stvaranje ozračja pravne sigurnosti i smanjenje izdataka poduzetnika, jedino je nejasno zašto to ne čini, rekao je Adrović.

Kazao je i kako Hrvatska treba znatnije poboljšati svoje zakondavne i pravosudne postupke koji se odnose na financijsko posredovanje i razgovarati o padu kamatnih stopa. Smanjenje rizika dodatno bi potaknulo gospodarski rast za koji su banke spremne, istaknuo je.

Predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj Mladen Fogec je poručio kako Hrvatskoj trebaju promjene i to drastične promjene, “ne prekosutra, ne u bliskoj budućnosti već danas”.

Među probleme s kojima se poduzetnici i investitori susreću i on ubraja sporost provođenja reformi.

Izaslanik predsjednice RH Marko Jurčić je kazao kako nije svako ulaganje vrijedno niti je svako ulaganje “greenfield”.

Faktori ulaganja, kako je rekao, se mijenjaju i trebaju biti alat bržeg rasta i otvaranja radnih mjesta.

Jurčić napominje kako treba sustavnije pristupati izazovima, raditi na promociji Hrvatske i naglašavati primjere dobre prakse. (H)

You may also read!

merlot Festigia

Merlot Festigia 2016 zlatna na natjecanju Concours Mondial de Bruxelles

Merlot Festigia 2016 Vina Laguna osvojilo je zlatnu medalju na Concours Mondial de Bruxelles i jedino je vino iz

Read More...
potpore

Covid-19 i potpora poslodavcima

Kako malim poduzećima možemo pomoći u očuvanju zdravlja njihova osoblja, posebno u današnjim okolnostima nezapamćene zdravstvene krize koju je

Read More...
Konzum

Maxi Konzum Pitomača kupcima je otvorio svoja vrata

Četvrta Konzumova prodavaonica u Virovitičko-podravskoj županiji na ukupnoj površini od 955m² donosi samoposlužnu pekarnicu, mesnicu, gastro i odjel voća

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.