Počela berba grožđa u Varaždinskoj županiji

In Korisno
berba

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak rekao je da je proizvodnja vina sve značajnija i kvalitetnija gostujući na 3. županijskoj berbi koja se održala u nedjelju u vinogradima Vinarije Šafran gdje je ubrao prvi grozd.

Ubravši prvi grozd, župan Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec otvorili su sezonu berbe u varaždinskom kraju.

Domaćin ovogodišnje Županijske berbe bio je Stjepan Šafran, vlasnik Vinarije Šafran koja godišnje proizvede oko 70 do 100 tisuća litara vina, a na nedavnoj izložbi Decanter World Wine Awards 2021 u Londonu sa svojim je vinima osvojio dvije medalje.

Župan Stričak istaknuo je kako iduće godine očekuje još bolji rezultat varaždinskih vinara koji su na Decanter izložbi osvojili čak 34 medalje.

„Na području Varaždinske županije postoji oko 1700 vinograda upisanih u Vinski registar Republike Hrvatske, a godišnje se proizvede oko osam tisuća hektolitara vina”, rekao je župan i istaknuo kako su proizvodnja vina u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske tradicija i običaj.

Zamjenica župana Silvija Zagorec kazala je kako su ponosni na vinogradare koji cijele godine mukotrpno rade, a vjeruje da će im se taj trud isplatiti.

Uz njih, berbi su prisustvovali saborski zastupnici Siniša Jenkač i Nadica Dreven Budinski, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini te brojni drugi gosti.

Svjestan važnosti poljoprivredne proizvodnje, saborski zastupnik Jenkač naglasio je kako su vinarstvo i voćarstvo budućnost čitavog varaždinskog kraja. Kao član Odbora za poljoprivredu, istaknuo je da se i dalje namjerava zalagati za vinogradare, a prije svega za komasaciju poljoprivrednih parcela. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze pale drugi tjedan zaredom

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer su ulagači zabrinuti zbog usporavanja oporavka

Read More...
Rab Island Trail

Stotine trkača na Rajskoj plaži u Loparu, pobjedu na sve tri trase odnijeli Hrvati

U sklopu hrvatske Treking lige, sa startom i ciljem na jednoj od najposjećenijih turističkih lokacija na Rabu, održano je

Read More...
Galko

Najpoželjniji modeli kožnih torbi koje ćemo nositi ove jeseni

Brend Galko predstavio kolekciju jesen/zima 2021/2022 Jesen je doba kada obično obnavljamo garderobu. Osim ključnih komada poput dobrog balonera, kaputa

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.