Počela kampanja educiranja službenika za GDPR

In Konferencije / savjetovanja
gdpr

Jučerašnjom besplatnom online radionicom o GDPR-u, posebno namijenjenoj službenicima za zaštitu osobnih podataka, započela je kampanja Agencije za zaštitu osobnih podataka, koju je pokrenula u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.

Budući da Opća uredba o zaštiti podataka daje važnu ulogu i brojne zadaće službenicima za provedbu GDPR-a, cilj kampanje i radionica je ojačati kapacitete službenika u realnom sektoru, kao i podići svijest o važnosti zaštite osobnih podataka.

Radionice uključuju specijalizirana znanja i vještine iz prava i prakse zaštite osobnih podataka i informacijske sigurnosti.
Uredba se primjenjuje i na automatiziranu i neautomatiziranu obradu podataka, s tim da se u praksi najčešće pojavljuje neka kombinacija. Razdoblje pandemije pridonijelo je rastu automatizirane obrade podataka, stoga je u tom procesu digitalizacije posebno važno educirati službenike u tvrtkama o GDPR-u.

Voditelj Odjela za informacijsku sigurnost HGK dr.sc. Dražen Lučić pozdravio je sudionike radionice te najavio da će se ciklus radionica nastaviti i tijekom sljedeće godine. „Nastavljamo sve do Uskrsa iduće godine u fizičkom ili online obliku, ovisno o epidemiološkim okolnostima, za poduzetnike diljem Hrvatske,“ rekao je Lučić i istaknuo važnost usavršavanja ovih znanja za male i srednje poduzetnike s obzirom na sve veću digitalizaciju poslovanja.

„Ovo je još jedna u nizu radionica koje radimo s HGK. Cilj je educirati službenike za zaštitu podataka kako bi primjena GDPR-a bila što uspješnija. Naši će stručnjaci danas dati sva potrebna znanja koji su nužni u primjeni posla,“ rekao je ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka Zdravko Vukić i pozvao tvrtke da se priključe radionicama i pretvore obvezu u
U sklopu radionice predstavljeni su osnovni pojmovi vezani uz GDPR.

Sanja Silaj Zeman iz AZOP-a istaknula je da ideja uređivanja ovoga područja nije da podaci budu spremljeni u ladicama, već da slobodno cirkuliraju u pravnom prometu. „Uredba je kvalitetan, cjelovit propis, tehnološki neutralan. Bila je potrebna jer smo imali 28 različitih zakona na području EU za zaštitu osobnih podataka,“ rekla je Silaj Zeman.

Maja Peran iz AZOP-a predstavila je kampanju i specijalizirana znanja koja se tiču radnoga mjesta službenika za zaštitu osobnih podataka. „Agencija je i prošle godine provodila sustavne edukacije u tijelima javne vlasti. Dostupan je i priručnik s toga ciklusa,“ rekla je Peran.

Voditelj/izvršitelj obrade imenuje službenika u tri slučaja, ako obradu provodi tijelo javne vlasti ili javno tijelo (osim za sudove), zatim ako se osnovne djelatnosti obrade sastoje od postupaka koji traže redovito i sustavno praćenje ispitanika u velikoj mjeri, i ako se osnovne djelatnosti obrade sastoje od opsežne obrade posebnih kategorija podataka ili osobnih podataka koji se odnose na kaznene osude i kažnjiva djela.

Sudionici radionice dobit će potvrdu o završenoj edukaciji koju izdaje Agencija za zaštitu osobnih podataka kao nacionalno nadzorno tijelo odgovornog za praćenje primjene GDPR-a u Hrvatskoj. Radionica je jedna od aktivnosti Agencije za zaštitu osobnih podataka u provođenju EU projekta ARC (Awareness Raising Campaign for SMEs), s ciljem pružanja potpore mikro, malim i srednjim poduzetnicima prilikom usklađivanja poslovnih procesa s odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka.

You may also read!

nekretnine

Zagreb po čistoći turističkog smještaja među prve tri europske metropole

Zagreb je po čistoći turističkog smještaja među prve tri europske metropole po ocjenama korisnika globalnih rezervacijskih smještajnih platformi Booking.coma,

Read More...
Damir Zoric HUP

HUP raspisuje izbore za sva ključna tijela

Vijeće članova HUP-a u petak je odlučilo raspisati izbore za sva ključna tijela Hrvatske udruge poslodavaca - predsjednika, Izvršni

Read More...
benza

Cijene nafte pale ispod 55 dolara zbog mjera zaključavanja u Kini

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 55 dolara pod pritiskom zabrinutosti da će nova protupandemijska

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.