Podizanje rejtinga Hrvatske moglo bi pozitivno utjecati na trgovanje

zagrebacka b

Na početku tjedna na Zagrebačkoj burzi očekuje se opreznije trgovanje, pri čemu bi Fitchovo podizanje hrvatskog kreditnog rejtinga moglo imati pozitivnog učinka na tržište.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao za 1,18 posto, na 1.871 bod, a Crobex10 za 1,54 posto, na 1.174 boda.

Među sektorima, najviše je bio na dobitku Crobexkonstrukt, za 2,9 posto, dok je na najvećem gubitku bio Crobextransport, za 4,1 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je gotovo 36 milijuna kuna, što je otprilike 7 milijuna više nego u tjednu ranije, koji je bio skraćen zbog praznika.

Uz to, ostvaren je i blok promet od gotovo 12 milijuna kuna, i to sa četiri dionice – Valamar Riviere 4,3 milijuna kuna, po cijeni od 42,9 kuna, Atlantske plovidbe 3,8 milijuna kuna po cijeni od 678 kuna, dionicom HT-a 2,02 milijuna kuna po cijeni od 167,17 kuna, te povlaštenim izdanjem Adrisa dva milijuna kuna po cijeni od 42,9 kuna.

“Na domaćem tržištu protekloga tjedna nastavljen je pozitivan sentiment koji traje već treći tjedan zaredom, pri čemu su Crobexi ostvarili najbolju tjednu izvedbu u zadnjih nekoliko mjeseci. Likvidnost je u prosjeku dnevno bila nešto manja od 10 milijuna kuna”, kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najlikvidnija je bila dionica Atlantske plovidbe, s 5,3 milijuna kuna tjednog prometa, a cijena joj je pritom oslabila 0,58 posto, na 680 kuna.

Slijedila je dionica Zagrebačke banke, s 5,06 milijuna kuna prometa, i rastom cijene za 1,03 posto, na 58,6 kuna.

Znatnije se trgovalo i dionicom Podravke, kojom je ostvareno 3,7 milijuna kuna prometa. Cijena joj se spustila 2,17 posto, na 270 kuna.

Od 74 dionice kojima se trgovalo tijekom tjedna, njih 29 ostvarilo je rast cijena u odnosu na tjedan ranije, 38 pad, a 17 nije zabilježilo promjene.

Najveće dobitnice među likvidnijima bile su dionice Tehnike, čija je cijena skočila 46 posto, na 238 kuna, te Ingre, za 5,8 posto, na 3,99 kuna.

Znatnije je poskupila i dionica Atlantic grupe, za 7,5 posto, na 930 kuna. Ta je kompanija u četvrtak objavila da je dogovorila novi posao distribucije prehrambenih proizvoda s globalnom prehrambenom kompanijom Mars u vrijednosti od preko 100 milijuna kuna.

Istodobno su najviše pale cijene dionica kompanija iz sastava Agrokora – Zvijezde za 40 posto, na 135 kuna, Jamnice za 17,8 posto, na 4.520 kuna, Leda za 12,66 posto, na 300 kuna, te Belja za 12,16 posto, na 2,6 kuna.

Na znatnom gubitku bila je i dionica crikveničkog Jadrana kojoj je cijena pala 15 posto, na 7,65 kuna. Tim dionicama u srijedu se ponovno počelo trgovati, nakon što su krajem 2011. povučene s redovitog tržišta jer je ta crikvenička tvrtka završila u stečaju, iz kojega je izišla 2014. godine.

“U ponedjeljak očekujemo opreznije trgovanje. Vijest o podizanju kreditnog rejtinga mogla bi imati pozitivni učinak na tržište”, smatra Augustinović.

Rejting agencija Fitch u petak je podigla rejting Hrvatske s ‘BB’ na ‘BB+’ uz stabilne izglede, zahvaljujući stabilnom rastu gospodarstva, snažnoj turističkoj sezoni i poboljšanju javnih financija, a to je prvo povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske od 2004. godine. (H)

Pročitajte još vijesti!

odrzan_11_susret_trgovaca_hok_a

Održan 11. Susret trgovaca HOK-a

Ovim susretom oblikovani su zaključci s ciljem očuvanja i razvoja trgovačke struke U Koprivnici je 24. i 25. svibnja

Read More...
dm romobilijada

Održana dm romobilijada

U utrci romobilima kod HNK natjecalo se 67 timova U subotu, 26. svibnja 180 ljubitelja romobila pridružilo se dm

Read More...
kras

Kraš i Agrokor demantiraju navode o pogodovanju dobavljačima

Iz Kraša i koncerna Agrokor u petak su demantirali navode o pogodovanju izvanredne uprave Agrokora pojedinim dobavljačima prilikom razvrstavanja

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake