Poduzetnici Primorsko-goranske županije lani s dobiti od milijardu kuna

In Financije i gospodarstvo
turizam

Poduzetnici Primorsko-goranske županije u prošloj su godini ostvarili konsolidiranu neto dobit u iznosu od milijardu kuna, što je povećanje za 75,5 posto, a povećali su i bruto investicije u novu dugotrajnu imovinu za 55,7 posto, na 1,8 milijardi kuna, objavila je u utorak Fina.

Prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u Primorsko-goranskoj županiji je u 2019. godini sjedište imao 11.261 poduzetnik, kod kojih je bilo 64.568 zaposlenih, što je u odnosu na godinu prije povećanje broja zaposlenih za 2.598 ili za 4,2 posto, pokazuje analiza Financijske agencije (Fina).

Poduzetnici Primorsko-goranske županije u prošloj su godini ostvarili ukupne prihode u iznosu od 41 milijardu kuna, što je za 7,3 više u odnosu na 2018. godinu, dok su im ukupni rashodi rasli za 6,1 posto, na 39,6 milijardi kuna.

Po podacima Fine, poduzetnici Primorsko-goranske županije u prošloj su godini ostvarili dobit razdoblja u iznosu od 2,2 milijarde kuna, što je u odnosu na godinu ranije porast za 4,1 posto, dok su gubitak razdoblja smanjili za 23,5 posto, na 1,2 milijarde kuna. Tako je konsolidirani financijski rezultat neto dobit od milijardu kuna, što je na godišnjoj razini porast za 75,5 posto.

Podaci Fine pokazuju i da su poduzetnici iz te županije lani povećali izvoz za za 9,6 posto, na 8,5 milijardi kuna, dok je uvoz porastao za 12,4 posto, na 4,9 milijardi kuna. Tako je ostvaren pozitivan trgovinski saldo od 3,6 milijardi kuna.

Prosječna mjesečna neto obračunata plaća iznosila je 5.595 kuna, što je 3,5 posto više u odnosu na 2018. godinu, ali i 3,8 posto manje od prosječne plaće na razini zaposlenih kod poduzetnika u Hrvatskoj (koja je lani iznosila 5.815 kuna).

Po podacima Fine, najveće ukupne prihode, dobit razdoblja i broj zaposlenih među poduzetnicima sa sjedištem u Primorsko-goranskoj županiji u prošloj su godini imale Plodine. Taj je trgovački lanac lani imao ukupne prihode od 4,4 milijarde kuna, dobit razdoblja od 133,1 milijun kuna, a zapošljavao je 3.381 radnika.

Po ukupnom prihodu na drugom mjestu među poduzetnicima Primorsko-goranske županije je Jadrolinija s 977,7 milijuna kuna prihoda, a treća Adria Oil iz Kastva s prihodom od 797,6 milijuna kuna, pokazuju podaci iz Fininih tablica.

Najveći izvoznik je farmaceutska kompanija Jadran galenski laboratorij (JGL) s ostvarenih 417,6 milijuna kuna.

Iz Fine izdvajaju i da je u prošloj godini Brodogradilište Viktor Lenac ostvarilo dobit razdoblja od 21,9 milijuna kuna, dok je 3. maj brodogradilište smanjilo gubitak – 2018. godine imalo je gubitak od 713 milijuna kuna, a 2019. gubitak od 114,1 milijuna kuna. (H)

You may also read!

Jurica Lovrinčević

Lovrinčević: Bitno je graditi partnerske odnose

PEVEX d.d. (bivši PEVEC) prvi je hrvatski trgovački lanac na tržištu od 1990. godine. Kada je riječ o trgovini

Read More...
maric

Zadržavanje investicijskog rejtinga dobra vijest za Hrvatsku

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u subotu je dobrom vijesti za Hrvatsku ocijenio zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga

Read More...
wall

Wall Street pao treći tjedan zaredom, pale i europske burze

Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i prošloga tjedna, trećega zaredom, što je posljedica nastavka korekcije cijena dionica

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.