Poduzetnicima dodijeljene prve Odluke o financiranju u okviru poziva IKT – faza 2

In Financije i gospodarstvo
1-IKT 2 - Odluke o financiranju (1)

Danas je u predvorju zgrade Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta održana svečana dodjela Odluka o financiranju u okviru Poziva „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT – faza II)“. Ministar Darko Horvat ovom je prilikom svečano uručio Odluke o financiranju projektima koji su u postupku dodjele ostvarili najbolje rezultate.

„S obzirom na veliki interes poduzetnika i podnesenih 1299 projektnih prijedloga, kojima je zatraženo više od 456 milijuna kuna potpora, planiranih 200 milijuna kuna nije bilo dostatno za financiranje svih projektnih prijedloga koji su zadovoljili uvjete postupka dodjele. Stoga je pokrenut postupak povećanja alokacije te će se za uspješne prijavitelje dodatno osigurati više od 163 milijuna kuna“, objasnio je ministar Horvat te dodatno naglasio kako će se na ovaj način osigurati bespovratna sredstva za sve projektne prijedloge koji su pozitivno ocijenjeni, a trenutno se nalaze na rezervnoj rang listi. „Time će se kroz ovaj Poziv financirati ukupno 1018 projekata ukupne vrijednosti dodijeljene potpore veće od 363 milijuna kuna“, istaknuo je ministar.

Primjer dobre međuresorne suradnje na dobrobit samih poduzetnika

Bespovratna sredstva koja se dodjeljuju temeljem ovog Poziva namijenjena su mikro, malim i srednjim poduzećima za sufinanciranje projektnih aktivnosti koje uključuju izradu, razvoj ili nabavu IKT poslovnih rješenja, a što će rezultirati optimiziranjem poslovanja, poslovnih procesa, odnosno proizvodnje te implementacijom, prilagodbom i integracijom poslovnih rješenja s postojećim ili novim IKT sustavom.

Pojedinačne potpore iznose od 80 tisuća pa sve do milijun kuna po projektu, uz intenzitet potpore od 65% do 80%, ovisno o indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave u kojoj prijavitelj ima sjedište.
Kako je istaknuo ministar Horvat, ovaj Poziv je primjer dobre međuresorne suradnje, što je potvrdio i pomoćnik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić. „Ovom prilikom želim čestitati svim okupljenim poduzetnicima te naglasiti kako su sredstva iz Operativnog programa kojima je raspolagalo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u najvećoj mjeri iskorištena“, rekao je Jelić.

Članica Uprave HAMAG-BICRO-a Marijana Oreb objasnila je kako najveći interes hrvatskih poduzetnika dolazi upravo iz područja informacijskih i komunikacijskih tehnologija, elektronike i elektrotehnike, automatizacije, robotike i srodnih djelatnosti. „Iznimno mi je drago što ćemo ovom potporom našim poduzetnicima omogućiti snažniju primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije koja će im zasigurno osigurati jačanje tržišne pozicije te povećanje konkurentnost i učinkovitost poslovanja“, istaknula je Oreb.

You may also read!

Jurica Lovrinčević

Lovrinčević: Bitno je graditi partnerske odnose

PEVEX d.d. (bivši PEVEC) prvi je hrvatski trgovački lanac na tržištu od 1990. godine. Kada je riječ o trgovini

Read More...
maric

Zadržavanje investicijskog rejtinga dobra vijest za Hrvatsku

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u subotu je dobrom vijesti za Hrvatsku ocijenio zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga

Read More...
wall

Wall Street pao treći tjedan zaredom, pale i europske burze

Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i prošloga tjedna, trećega zaredom, što je posljedica nastavka korekcije cijena dionica

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.