Poduzetnicima dostupno i do 20 milijuna kuna za projekte

sredstva

Čak 114 milijuna kuna iz EU fondova dostupno je poduzetnicima za projekte povećanja energetske učinkovitosti, ali rok prijave projekata istječe već za tri mjeseca.

Natječaji koji poduzetnicima nude visoke iznose bespovratnih sredstava uvijek su zanimljivi, a kad je prilika za povlačenje čak do 20 milijuna kuna, niti kratak rok prijave ne bi trebao smanjiti interes.

Prije koji dan raspisan natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“ ukupnog fonda 114 milijuna kuna zainteresirat će tako mnoge, a prijaviti se mogu poduzetnici svih veličina. Naime, sredstva u iznosu od minimalno 350.000 kuna do 20 milijuna kuna mogu biti uložena u različite vidove energetske učinkovitosti – od ulaganja u sam proizvodni pogon, pa sve do jednostavnih zahvata kao što je promjena fasade. U konačnici, mjerilo uspješno provedenog projekta bit će ušteda energije u visini od barem 20 posto godišnje, što je svakom poduzetniku itekako značajno smanjenje troškova.

Rokovi za predaju projektne prijave su kratki i iz našeg iskustva poduzetnike to nekad obeshrabri, ali ne bi trebali unaprijed odustati. Potencijalnim klijentima dajemo besplatno mišljenje o sukladnosti projektne ideje s uvjetima natječaja, procjenjujemo isplati li im se prijavljivati projekt, koliko bi bodova mogli dobiti, tako da je osnovnu informaciju moguće dobiti vrlo brzo… Valja na vrijeme odlučiti se isplati li se ili ne prijaviti na natječaj. Tko god počne raditi s konzultantima sada, itekako stigne aplicirati, ali istina je da nema baš vremena za čekanje – poručila je Ana Fresl, direktorica tvrtke Projekt jednako razvoj.

Konačni rok prijave na ovaj natječaj je 17. siječnja 2018., što znači da za pripremu dokumentacije poduzetnici imaju manje od tri mjeseca, a uzmemo li u obzir blagdane – zapravo dva mjeseca. Važno je pri tom istaknuti da se dio troška pisanja projektne prijave može financirati iz dobivenih bespovratnih sredstava, a prihvatljivi su i troškovi izrade ostale projektno-tehničke dokumentacije te troškovi energetskog pregleda poduzeća za mikro, male i srednje poduzetnike.

Energetska učinkovitost i uštede koje se mogu postići kroz korištenje obnovljivih izvora energije pitanja su o kojem menadžeri sve više razmišljaju, s obzirom na smanjenja troškova koja se mogu ostvariti u ovom području. Osim ostvarenja ušteda i ekološkog aspekta ovih projekata, važno je napomenuti i da je poboljšanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, također i bitan dio obveza Hrvatske prema Europskoj uniji.

Pročitajte još vijesti!

izvoznici

Marić: Projekcije rasta su konzervativne, ali i odgovorne

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak kako se u razdoblju od 2018. do 2020. očekuju stope gospodarskog

Read More...
12. vinocom

U petak i subotu održava se 12. Vinocom koji okuplja oko 300 izlagača

Na ovogodišnjem će se Vinocomu moći kušati i vina koja su na festivalu u Bergamu osvojila zlatne medalje. U

Read More...
france-kras

Dorina Macarons – jedinstvena francuska delicija u omiljenoj Kraševoj čokoladi

Macaroni, francuski sitni kolačići intenzivnih boja i prepoznatljive, pjenaste teksture, kultni su slastičarski proizvod i ujedno jedna od najpopularnijih

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Prijavite se na naš newsletter!