Poduzetnicima na raspolaganju 1,6 milijardi kuna kroz mjere za zapošljavanje

In Krediti za poduzetništvo
Pavić

„Nalazimo se u razdoblju godine kada smo osobito svjesni neusklađenosti obrazovnoga sustava i tržišta rada, u tjednu kada su mnogi školarci prvi put sjeli u klupe. Stoga je uz danas predstavljene mjere nužno snažnije povezivanje gospodarstva s obrazovnim sustavom, kroz dualni pristup strukovnom obrazovanju koji zagovara HGK i gdje tvrtka postaje mjesto učenja. Na svima nama je da se pobrinemo da izlaskom iz obrazovnog sustava učenici imaju šansu za dostojanstven rad, a gospodarstvenici kvalificiranu radnu snagu s kojom mogu ojačati svoju konkurentnost,“ rekao je savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore Marko Jurčić na predstavljanju mjera aktivne politike zapošljavanja Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

„Ako se propusti zajednički rad svih aktera, riskiramo da dionice koje se sada provode ne budu cjelokupno rješenje već samo flaster na rani. Ne možemo si dopustiti da se situacija mijenja puno brže nego što mi reagiramo,“ naglasio je Jurčić.

„Želimo poduzetnicima dati do znanja što im je na raspolaganju za zapošljavanje novih radnika. Ove godine 2,5 milijardi kuna je usmjereno na nova zapošljavanja od čega 1,6 milijardi otpada na ove mjere. Danas imamo najnižu stopu nezaposlenih u dugo vremena, a posebno veseli da imamo 71.000 više zaposlenih nego godinu ranije. Svjesni smo problema odlaska mladih ljudi, ali veseli nas da oporavak gospodarstva otvara nova mjesta“, naglasio je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, dodavši da je ključni problem nedostatak kvalificirane radne snage.

„Dugoročno rješenje za to je povezivanje sustava obrazovanja i gospodarstva i tu posebno s HGK imamo odličnu suradnju. No, to ne rješava problem danas i toga smo svjesni. Kratkoročno želimo osigurati što veća sredstva za zapošljavanje i prekvalifikaciju kako bi poduzetnici na domaćem tržištu našli radu snagu, a ono što nedostaje osigurat ćemo uvozom radnika“, poručio je Pavić, detaljnije se osvrnuvši na konkretne mjere.

„Od devet mjera koje imamo istaknuo bih nekoliko noviteta za ovu godinu. To je prvenstveno mjera pripravništva koja je slična mjeri za stručno osposobljavanje, ali nema gornjega ograničenja na visinu plaće. Država poslodavcima kroz tu mjeru pokriva 50 posto ukupnoga troška bruto plaće bez obzira na njenu visinu. Druga mjera koju bih istaknuo je mjera samozapošljavanja gdje smo ojačali subvenciju na 55.000 kuna“, pojasnio je Pavić.

Aleš Ekar, predsjednik Uprave Chromosa, podijelio je iskustva o konkretnom korištenjem predstavljenih mjera. „Kako bismo bili konkurentni na vanjskim tržištima moramo imati proizvode visoke dodane vrijednosti, a da bismo mogli razviti takve proizvode trebaju nam visoko motivirani kadrovi čije nam zapošljavanje omogućavaju upravo ove mjere. Danas imamo tri mlada visokoobrazovana suradnika zaposlena preko mjere pripravništva“, rekao je Ekar, dodavši da su mjere svojevrstan most između studenata i poslodavaca te da sam postupak zapošljavanja nije birokratiziran, već vrlo brz i transparentan.

You may also read!

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

Imovina investicijskih fondova narasla za 57 posto Hrvoje Krstulović i Josip Zaher „Investicijski fondovi i društva važna

Read More...
Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana

Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana?

Savjeti za sigurnu blagdansku kupovinu Kupovina hrane je prvi korak u osiguranju sigurnih namirnica za vašu obitelj. Pravilan način kupovine

Read More...
lova

Učinkovitija provedba reformi

Nacionalni program reformi 2019. predstavlja kontinuitet prethodnih takvih programa fokusirajući se na tri identična cilja sadržana i u prošlogodišnjem

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.