Pokrenut je besplatni portal www.javna-nabava.info

In Porezi / zakoni
Mirjana Čusek Slunjski

Pokrenut je besplatni portal www.javna-nabava.info, u svrhu bolje pripreme gospodarskih subjekata za novosti koje donosi novi Zakon o javnoj nabavi

U svrhu dodatnog unaprjeđenja znanja i prakse svih dionika javne nabave u RH, pokrenut je besplatni portal – www.javna-nabava.info, centar znanja, praksi i izvrsnosti u javnoj nabavi
Izglasavanje novog Zakona o javnoj nabavi donijet će mnogo promjena u dosadašnji postupak provođenja procesa javne nabave. Prema novom zakonu, koji će uzimati u obzir nove EU direktive, bit će potrebno provesti kod obveznika javne nabave intenzivniju i aktivniju implementaciju postupka prema kriteriju ekonomski najpovoljnije ponude. Kriterij ekonomski najpovoljnije ponude postaje vodeći kriterij za odabir najpovoljnije ponude.

 

Veći značaj će se pridavati kriterijima kvalitete, pitanjima zaštite okoliša, društvenim značajkama i inovacijama, te troškovima životnog ciklusa predmeta nabave. Također, kao važnu promjenu treba istaknuti i pojednostavljenja kod podnošenja ponuda jer direktive predviđaju uvođenje europske jedinstvene dokumentacije o nabavi (ESPD), koja zamjenjuje dostavljanje više različitih dokaznih dokumenata u postupcima nabave.

 

Po tom principu bi samo odabrani ponuditelj bio obvezan dostaviti cjelovitu fizičku dokumentaciju. Europska komisija predviđa da će ovakav pristup smanjiti administrativni teret gospodarskim subjektima za čak 80 posto. Ovo pojednostavljenje ide paralelno s poticanjem naručitelja na podjelu postupaka nabave u manje grupe kako bi se manjim gospodarskim subjektima omogućilo podnošenje ponuda.
Iz sveg navedenog vidljivo je da mnogo promjena stiže s usvajanjem novog Zakona o javnoj nabavi, stoga je u svrhu dodatnog unaprjeđenja znanja i prakse svih dionika javne nabave, pokrenut novi besplatni portal – www.javna-nabava.info. Svrha ovog portala je pružiti dodatnu pomoć i podršku svim obveznicima javne nabave, ali i gospodarskim subjektima koji na tržištu nude svoje proizvode i usluge i sudjeluju u postupcima javne nabave.
Portal Javna nabava_Web stranicaPortal javna-nabava.info predstavlja centar znanja, praksi i izvrsnosti u javnoj nabavi, koji pruža savjete stručnjacima u javnoj nabavi, kako ponuditeljima, tako i naručiteljima. Na jednom mjestu može se saznati kako koncipirati i voditi proces javne nabave po novim pravilima, kako voditi žalbeni postupak, kako omogućiti svima da nauče više o procesu javne nabave. Neke od tema koje su do sada obrađene na portalu odnose se na: Nacionalni akcijski plan za zelenu javnu nabavu; odabir ekonomski najpovoljnije ponude; javno otvaranje ponuda (e-ponude); FIDIC pravila; žalbeni postupak; osnovni elementi i rokovi za žalbu te aktualne presude na tu temu; Certifikati u javnoj nabavi; ESPD obrazac, pravila nabave za neobveznike primjene Zakona o javnoj nabavi (tzv. NOJN pravila), pravila nabave u EU projektima (programsko razdoblje 2014.-2020.) i sl.
„Želja nam je da ovaj portal postane središnje mjesto za pronalaženje informacija i dijeljenje najboljih praksi vezanih uz proces javne nabave u Hrvatskoj te smo stoga okupili tim stručnjaka, specijalista za javnu nabavu koji će na portalu redovno objavljivati stručne članke, ali i pružati savjete na temu javne nabave u Hrvatskoj“, istaknula je Mirjana Čusek-Slunjski, urednica portala www.javna-nabava.info i dugogodišnji stručnjak za javnu nabavu.

Pristup portalu potpuno je besplatan, a za čitanje njegovog sadržaja dovoljno je napraviti registraciju i predbilježiti se na primanje newslettera, koji će pretplatnike obavještavati o novostima, novim člancima i obrađenim temama na portalu.
Na portalu se mogu pronaći i detaljni rezultati nedavno provedenog istraživanja na temu javne nabave u RH, kojeg je provela tvrtka PJR u sklopu projekta „Izvrsnošću u javnoj nabavi uvećavamo konkurentnost“, financiranog od strane Hrvatske agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije putem natječaja „Poduzetnički impuls“.

Konkretno, 264 ispitanika u Hrvatskoj testiralo je svoju spremnost po pitanju novih pravila u javnoj nabavi, kako bi se dobila preciznija slika pripremljenosti naručitelja na nove obveze i mogućnosti u sustavu javne nabave. Upitnikom se ispitanike usmjerilo na područja za koja su im potrebne dodatne informacije, ili na kojima moraju podići svoje znanje, te time osvijestiti u kojim je područjima potrebno unaprijediti znanje i prakse.
Rezultati istraživanja pokazali su da ispitanici već danas vrlo dobro poznaju novosti koje dolaze s novim Zakonom, ali da postoji i prostora za napredak. Naime, na razini Hrvatske, u 2015. godini provedeno je više od 15 tisuća postupaka nabave. Pritom je kriterij ekonomski najpovoljnije ponude korišten u samo 2,4 posto slučajeva (ukupno 369 puta), kriterij zelene nabave korišten je u svega 29 postupaka javne nabave, dok se o inovativnoj, održivoj i socijalnoj nabavi još uvijek samo govori.

Javna nabava na razini EU smatra se jednim od ključnih instrumenata strategije Europa 2020 za pametan, održiv i uključiv rast, a unapređenje i uvođenje novih pravila javne nabave na razini EU ima za cilj još više strateški koristiti javnu nabavu za ostvarenje zajedničkih ciljeva društva, kojima se osigurava najučinkovitije korištenje javnih sredstava. O značaju i potencijalu javne nabave dovoljno je spomenuti kako je vrijednost javne nabave u Hrvatskoj u 2015. godini iznosila čak 40,58 milijardi kuna, a njen udio u BDP-u iznosio značajnih 12,14 posto.

You may also read!

Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a dobitnik je prestižne nagrade CEO Today Europe Awards 2019.

Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a dobitnik prestižne nagrade CEO Today Europe Awards 2020

Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb (PBZ), članice Intesa Sanpaolo Grupe, drugu godinu zaredom dobitnik je prestižne nagrade

Read More...
zona

Pozdravite dugo i bezbrižno ljeto uz novitete iz Zona Vital linije

Svima kojima nedostaje vremena za aktivnu brigu o svom zdravlju, dobro će doći sjajni noviteti iz Zone Vital: Ferrosorb,

Read More...
Hyundai

Hyundai zna što je akcija

Hyundai i30 od 104.990 kn i Hyundai Tucson od 149.990 kn • Jedinstvena ljetna akcija za bestsellere Hyundai i30 i

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.