Poljoprivrednicima stižu elektroničke iskaznice za digitalno poslovanje

In Financije i gospodarstvo
poljoprivreda

U tijeku je isporuka elektroničkih iskaznica za digitalno poslovanje poljoprivrednika (ePI), podijeljeno je 500 iskaznica, a zahtjeve za izradu podnijelo je 16 tisuća poljoprivrednika, izvijestilo je u petak Ministarstvo poljoprivrede.

Iskaznice poljoprivrednici mogu preuzeti i aktivirati u podružnicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

“Trenutno je podijeljeno više od 500 iskaznica, a čak 16.000 poljoprivrednika podnijelo je zahtjev za izradu te time i korištenje niza usluga koje ePI nudi na jednom mjestu”, kaže se u priopćenju.

Elektronička poljoprivredna iskaznica je službeni dokument Ministarstva poljoprivrede koji poljoprivrednicima služi za poslovanje bez papira, štedi vrijeme, radne sate i novac.

Riječ je o vjerodajnici najviše sigurnosne razine koja omogućava jedinstvenu identifikaciju poljoprivrednika, elektroničko potpisivanje dokumenata i podnošenje zahtjeva za potporu u AGRONET-u.

Nova iskaznica će zamijeniti sve postojeće kartice koje su poljoprivrednici do sada koristili – tzv. zelenu poljoprivrednu karticu, karticu plavog dizela i karticu za korištenje sredstava za zaštitu bilja.

Poljoprivrednici njome mogu sigurno pristupiti i sustavu e-Građani i koristiti 74 različite elektroničke usluge.

U Ministarstvu očekuju da će elektronička komunikacija putem nove iskaznice rasteretiti administrativni sustav te osigurati automatsko preuzimanje zahtjeva poljoprivrednika, čime će se ubrzati obrada podataka i kontrolne aktivnosti koje prethode isplati potpora.

To je prvi korak u digitalizaciji usluga u poljoprivredi, s obzirom da Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s AKD-om usporedno s uvođenjem ePI, radi na uspostavi novih sustava.

Tako će Registar poljoprivrednih subjekata (RPS) povezati informacijske sustave Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) te unaprijediti razmjenu podataka radi pojednostavljenja postupaka za poljoprivrednike.

Poljoprivredni izvještajno upravljački sustav (PIUS) stvorit će osnovu za analize, kontrolu i izvještavanje te dobivanje jedinstvenog pregleda o poljoprivredi i poljoprivrednicima.

Svi navedeni sustavi stvorit će preduvjet za brzu komunikaciju putem budućih web i mobilnih platformi: e-Poljoprivreda, m-Poljoprivreda i e-Savjetnik, kroz koje će poljoprivrednici moći pregledavati svoje podatke, statuse zahtjeva i isplata te dobiti informacije o aktivnostima i savjetima nadležnih tijela, navodi se u priopćenju.

Zahtjev za izradu elektroničke poljoprivredne iskaznice poljoprivrednici mogu podnijeti svaki radni dan u podružnicama Agencije za plaćanje. (H)

You may also read!

Zdravko Marić i Luka Burilović

Marić: Naše glavne poruke su porezno rasterećenje i pogled prema naprijed

Na sastanku gospodarstvenika s ministrom financija Zdravkom Marićem održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori raspravljalo se o petom krugu porezne

Read More...
Lesnina

Kako odabrati idealni tepih

Ako unutar svoja četiri zida želimo uživati i osjećati se opušteno, bitno je da ambijent odgovara našim željama i

Read More...
Konzum

Preuređeni Super Konzum u Ivanić Gradu kupcima je otvorio svoja vrata

U novoobnovljenoj zgradi u centru grada uz Super Konzum nalazit će se i nekoliko međunarodnih brendova. Nedugo nakon otvorenja Konzuma

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.