Porast turističkog prometa u komercijalnom smještaju

In Iz zemlje
turizam

U komercijalnom smještaju u veljači je boravilo 272 tisuće turista ili 21 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, a s njihovih 651 tisuću noćenja taj smještaj u plusu od 14,3 posto, objavio je Državi zavod za statistiku (DZS) prema podacima iz sustava eVisitor.

Domaćih je turista u komercijalni smještaj u veljači došlo 129 tisuća, a ostvarili su 262 tisuće noćenja, što su porasti od gotovo 18 i 11,1 posto u odnosu na veljaču 2022.

Stranih je turista došlo 143 tisuće, što je i 24 posto više, a ostvarili su 16,5 posto više noćenja nego lani ili 390 tisuća.

Među strancima, najviše su noćenja u komercijalnim smještajnim objektima imali Slovenci, 75 tisuća, što je i na razini lanjske veljače, a u noćenjima slijede ih turisti iz Austrije, Njemačke, Italije te Bosne i Hercegovine.

Istra je i u veljači imala najviše noćenja u komercijalnom smještaju među svim županijama – 154 tisuće ili 23,6 posto od ukupnih noćenja i 5,3 posto više nego u veljači prošle godine.

Grad Zagreb je drugi sa 124 tisuće noćenja, a treća Primorsko-goranska županija sa 110 tisuća noćenja, čime su također u porastu u odnosu na lani.

Po vrstama komercijalnog smještaja, hoteli su zabilježili najviše noćenja u veljači, 397 tisuća ili 61 posto od ukupnih, ali i 21 posto više nego u veljači 2022. godine.

U privatnom smještaju ili sobama, apartmanima i kućama za odmor bilo je 184 tisuće noćenja ili osam posto više nego i lanjskoj veljači, a turisti su ostvarivali noćenja i u kampovima koji rade cijele godine.

I u prva dva mjeseca po podacima DZS-a u komercijalnom smještaju je bilo više turista i noćenja nego prošče godine, te je sa 501 tisućom dolazaka i 1,3 milijuna noćenja ostvaren porast od 26 odnosno od 16,5 posto. (H)

You may also read!

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Drugi dan internacionalne konferencije 365 dinamičnim i intenzivnim programom potvrdio je sve najave o iskoraku u organizaciji i novoj

Read More...
ribarstvo

Hrvatske tvrtke na vodećem sajmu ribarstva Conxemar 2023

Pet hrvatskih tvrtki iz sektora ribarstva predstavlja svoje proizvode na međunarodnom sajmu smrznutih morskih plodova Conxemar 2023, koji se

Read More...
tomislav-rados

Obilježen Svjetski tjedan ulagatelja: Jačati ulogu fondova rizičnog kapitala u financiranju hrvatskog gospodarstva

Povodom Svjetskog tjedna ulagatelja u Hrvatskoj gospodarskoj komori je održan okrugli stol pod nazivom Nove mogućnosti financiranja gospodarstva –

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design