Potpisan Memorandum o suradnji na području ulaganja između Hrvatske i Kine

In Korisno
Potpisan Memorandum o suradnji na području ulaganja između Hrvatske i Kine

Predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang boravi u službenom posjetu Hrvatskoj od 9. do 12. travnja. Riječ je o prvom posjetu kineskog premijera Lijepoj našoj, iako se s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem do sada susreo već pet puta.

Povod njegova dolaska je održavanje 8. sastanka šefova Vlada zemalja Srednje i Istočne Europe i Narodne Republike Kine. Također, u sklopu sastanka na vrhu suradnje Kina+16 održat će se i 9. poslovni forum zemalja Srednje i Istočne Europe i Narodne Republike Kine.

Tom prilikom, dvojica premijera sastala su se danas u Banskim dvorima gdje je usvojena Zajednička izjavu koja će dati jasan smjer budućeg djelovanja, unaprijediti gospodarsku suradnju i stvoriti preduvjete za daljnje investiranje. „Službeni posjet kineskog premijera je snažna politička poruka Hrvatskoj. Trgovinska razmjena između Hrvatske i Kine na godišnjoj razini iznosi oko milijardu eura, a samo prošle godine imali smo preko 250.000 kineskih turista u Hrvatskoj. Siguran sam kako će i projekt izgradnje Pelješkog mosta, kao i ovaj posjet, označiti ključnu prekretnicu za naše odnose“, naglasio je u svom govoru premijer Plenković.

Nakon obraćanja premijera obiju zemalja, upriličena je svečana primopredaja niza bilateralnih sporazuma u nekoliko različitih područja. Među ostalim, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i kineski ministar trgovine Zhong Shan potpisali su Memorandum o suglasnosti između Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske i Ministarstva trgovine Narodne Republike Kine o uspostavi Zajedničke radne skupine za suradnju na području ulaganja u okviru Zajedničkog povjerenstva o gospodarskoj suradnji.

Velika prilika za poduzetnike i cijelo hrvatsko gospodarstvo
Svrha ovog Memoranduma je stvaranje okvira za buduću suradnju između dviju zemalja, koja bi sada trebala biti još intenzivnija i konkretnija, a koja će doprinijeti i unaprjeđenju ulagačkog okruženja. „Dolazak ovako velike kineske delegacije dovoljno govori o interesu te zemlje za ulaganja u Hrvatskoj, a na nama je da to iskoristimo. Velika je to prilika za naše poduzetnike, ali i hrvatsko gospodarstvo u cjelini. Kineska ekonomija jedna je od najjačih u globalnim okvirima, a ovaj sporazum dobar je temelj da perspektiva rasta naše bilateralne suradnje u narednim godinama bude još veća“, istaknuo je ministar Horvat.

Dodatno je naglasio kako je potpisivanje ovog Memoranduma sjajna uvertira u održavanje 9. poslovnog foruma zemalja srednje i istočne Europe i Kine, koji će se ovog petka (12. travnja) održati u Dubrovniku. Veliki interes hrvatskih i kineskih poduzetnika za ovaj susret potvrđuje činjenica da na Poslovni forum, na kojem će se održati konkretni razgovori o različitim oblicima poslovne suradnje, dolazi više od 1.000 gospodarstvenika.

You may also read!

Burilović

Burilović: Nedostatak radne snage je pitanje svih pitanja

Održana 2. sjednica Skupštine HGK „Gospodarski rast od gotovo 4 posto se konačno bliži stopama koje smo priželjkivali i očekivali,

Read More...
Gen-D launch

Gen-D – Platforma koja će ubrzati reforme digitalnog obrazovanja diljem regije

Program „Gen-D – Nurturing a Digital Future“ pokrenut je s ciljem doprinosa digitalnoj transformaciji u obrazovanju u Hrvatskoj i

Read More...
Doritos

DORITOS – vodeće svjetske kukuruzne tortilje u Konzumu

Na nezaboravnom večernjem događanju održanom na Europskom trgu brojni su uzvanici i posjetitelji uživali u uzbudljivom programu kojim su

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.