Potpisan Memorandum o suradnji na području ulaganja između Hrvatske i Kine

In Korisno
Potpisan Memorandum o suradnji na području ulaganja između Hrvatske i Kine

Predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang boravi u službenom posjetu Hrvatskoj od 9. do 12. travnja. Riječ je o prvom posjetu kineskog premijera Lijepoj našoj, iako se s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem do sada susreo već pet puta.

Povod njegova dolaska je održavanje 8. sastanka šefova Vlada zemalja Srednje i Istočne Europe i Narodne Republike Kine. Također, u sklopu sastanka na vrhu suradnje Kina+16 održat će se i 9. poslovni forum zemalja Srednje i Istočne Europe i Narodne Republike Kine.

Tom prilikom, dvojica premijera sastala su se danas u Banskim dvorima gdje je usvojena Zajednička izjavu koja će dati jasan smjer budućeg djelovanja, unaprijediti gospodarsku suradnju i stvoriti preduvjete za daljnje investiranje. „Službeni posjet kineskog premijera je snažna politička poruka Hrvatskoj. Trgovinska razmjena između Hrvatske i Kine na godišnjoj razini iznosi oko milijardu eura, a samo prošle godine imali smo preko 250.000 kineskih turista u Hrvatskoj. Siguran sam kako će i projekt izgradnje Pelješkog mosta, kao i ovaj posjet, označiti ključnu prekretnicu za naše odnose“, naglasio je u svom govoru premijer Plenković.

Nakon obraćanja premijera obiju zemalja, upriličena je svečana primopredaja niza bilateralnih sporazuma u nekoliko različitih područja. Među ostalim, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i kineski ministar trgovine Zhong Shan potpisali su Memorandum o suglasnosti između Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske i Ministarstva trgovine Narodne Republike Kine o uspostavi Zajedničke radne skupine za suradnju na području ulaganja u okviru Zajedničkog povjerenstva o gospodarskoj suradnji.

Velika prilika za poduzetnike i cijelo hrvatsko gospodarstvo
Svrha ovog Memoranduma je stvaranje okvira za buduću suradnju između dviju zemalja, koja bi sada trebala biti još intenzivnija i konkretnija, a koja će doprinijeti i unaprjeđenju ulagačkog okruženja. „Dolazak ovako velike kineske delegacije dovoljno govori o interesu te zemlje za ulaganja u Hrvatskoj, a na nama je da to iskoristimo. Velika je to prilika za naše poduzetnike, ali i hrvatsko gospodarstvo u cjelini. Kineska ekonomija jedna je od najjačih u globalnim okvirima, a ovaj sporazum dobar je temelj da perspektiva rasta naše bilateralne suradnje u narednim godinama bude još veća“, istaknuo je ministar Horvat.

Dodatno je naglasio kako je potpisivanje ovog Memoranduma sjajna uvertira u održavanje 9. poslovnog foruma zemalja srednje i istočne Europe i Kine, koji će se ovog petka (12. travnja) održati u Dubrovniku. Veliki interes hrvatskih i kineskih poduzetnika za ovaj susret potvrđuje činjenica da na Poslovni forum, na kojem će se održati konkretni razgovori o različitim oblicima poslovne suradnje, dolazi više od 1.000 gospodarstvenika.

You may also read!

Suradnja Hrvatske i Kine

Suradnja Hrvatske i Kine doživljava renesansu

„Odnosi Hrvatske i Kine u zadnjih nekoliko godina doživljavaju pravu renesansu. Prošlogodišnja trgovinska razmjena premašila je milijardu dolara, a

Read More...
Valamar će svake godine zasaditi 1,000 novih stabala

Valamar će svake godine zasaditi 1,000 novih stabala

Valamar Riviera pokreće inicijativu „1,000 stabala Valamara“, najveću zelenu inicijativu ovakvog tipa u hrvatskom turizmu. U sklopu inicijative Valamar

Read More...
Verso Altima grupa potpisala partnerski ugovor sa austrijskom tvrtkom Radar Cyber Security

Verso Altima grupa potpisala partnerski ugovor sa austrijskom tvrtkom Radar Cyber Security

Tvrtke Verso Altima grupa i Radar Cyber Security potpisale su u Zagrebu partnerski ugovor za područje informacijske i kibernetičke

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.