Potpisani ugovori za razvoj cikloturizma na kontinentu vrijedni 5 milijuna kuna

cikloturizam

Ministar turizma Gari Cappelli i predstavnici svih 14 kontinentalnih županija potpisali su u četvrtak ugovore za razvoj cikloturizma na kontinentu, kojima svaka županija dobiva bespovratnih 350 tisuća kuna odnosno ukupno 5 milijuna kuna iz državnog proračuna, a očekuje se da će to pridonijeti razvoju i turizma i gospodarstva u tim krajevima.

Te su ugovore predstavnici 14 kontinentalnih županija potpisali temeljem prijava na natječaj Ministarstva turizma, što su svi, prema ocjeni ministra turizma, vrlo ozbiljno i kvalitetno odradili i to u kratkom roku od tri tjedna koliko je trajao taj natječaj.

Svi pritom imaju i obvezu da što prije Ministarstvu dostave operativni plan razvoja cikoluturizma na svom području sa standardima te da krenu i u ostale aktivnosti trasiranja, označavanja i druge, a Ministarstvo će oko toga aktivno surađivati i razgovarati i Hrvatskim šumama, Hrvatskim vodama te Hrvatskim cestama.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić najavio je pritom novu sinergiju oko tog projekte te će se prema programu vlade u iduće četiri godine izgraditi oko 500 kilometara biciklističkih staza, za što su sredstva već osigurana u proračunu Hrvatskih cesta.

“Do sada smo u HC-u najviše biciklizam promatrali s aspekta sigurnosti, a sada u sinergiji sa svima idemo i na njegov gospodarski i turistički efekt. Biciklističke staze u Hrvatskoj poklapaju se s četiri od ukupno 15 europskih ruta, što je velika šansa za razvoj cikloturizma i povlačenje sredstava iz europskih fondova za tu i namjenu cestovne infrastrukture. Do sada smo sami izgradili već 359 kilometara tih staza, još ćemo oko 500 kilometara iz proračuna, ali imamo šansu i za više i sa sredstvima EU-a”, poručio je Škorić.

Ističući da su sve županije dobile isti iznos, po 350 tisuća kuna, Cappelli je objasnio i da im se prvi dio od 175 tisuća kuna isplaćuje već idućeg tjedna, a druga polovica krajem studenoga, do kada imaju i rok za realizaciju cijelog projekta.

“Svi su nam dostavili dobru dokumentaciju i vjerujemo da će cikloturizam najbrže pridonijeti razvoju turizma na kontinentu. Naš je cilj ravnomjerni razvoj turizma na cijelom području Hrvatske, a cikloturizam smo odabrali za sufinaciranje na kontinentu jer je to posebni oblik turizma za koji u tim dijelovima zemlje postoji veliki potencijal, jer je brzorastući trend i u svijetu s godišnjim rastom od oko 10 posto i jer je Hrvatska dijelom već i prepoznata kao cikloturistička destinacija u Europi”, naglasio je Cappelli.

Tom prepoznavanju pridonijela je i utrka Tour of Croatia, koju je ove godine pratila publika u više od 170 zemalja, ali i druge, poput Down the Hill na Lošinju, kao i brojne već trasirane biciklističke staze u jadranskim županijama.

“Cikloturisti su zanimljivi jer štite prirodu, troše oko 30 posto više nego ostali turisti, a za smještaj biraju kvalitetne objekte s puno zvjezdica. I nema razloga da i u tom posebnom obliku hrvatski turizam ne uspije i na kontinentu, u svim županijama pa i u Slavoniji, na koju i Ministarstvo turizma i Vlada stavlja veliku pažnju, što će se vidjeti i u idućima danima, na Hrvatskoj tržnici u Budimpešti, na Vinkovačkim jesenima te u zaokretu u promociji kojeg pripremamo”, najavio je Cappelli.

Istaknuo je i da se osim u turizmu na Jadranu ove godine bilježe dvoznamenkasti turistički porasti i na kontinentu, od 15 i više posto u odnosu na prošlu godinu, čime i ti krajevi već pokazuju velike iskorake i napredak u turističkoj ponudi. Smatra i da će se trenutni porasti oko 20 posto u turističkom prometu tijekom ljeta malo ‘istopiti’, na oko 10-12 posto, što je još uvijek daleko iznad prosjeka Europe.

“Uskoro ćemo u hrvatskoj Vladi predstaviti novu sistematizaciju u Ministarstvu turizma, u kojem ćemo osnovati posebni sektor za ruralni, kontinentalni i turizam posebnih oblika, koji će biti ‘produljena’ ruka svima vama koji želite razvijati turizam. Trudimo se i sve jače pomažemo taj razvoj, ali i od vas očekujemo veliki angažman, kao i od turističkih zajednica i direktora stranih predstavništava HTZ-a u jačanju promocije, a pregovaramo i s avioprijevoznicima da uvedu što više cjelogodišnjih linija prema Zagrebu i Osijeku”, poručio je okupljenim predstavnicima županija ministar Cappelli. (H)

Pročitajte još vijesti!

zalac

Uz novu mobilnu aplikaciju brže i jednostavnije do informacija o EU natječajima

Kako bi korisnicima EU sredstava omogućilo brži i jednostavniji pristup informacijama iz svijeta EU fondova, Ministarstvo regionalnoga razvoja i

Read More...
burza

Poslovni rezultati kompanija potaknuli rast svjetskih burzi

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer su ulagače ohrabrili dobri kvartalni poslovni rezultati kompanija, dok

Read More...
nedjelja

Osnovan „Hrvatski savez za nedjelju“

Sindikat trgovine Hrvatske (STH) je dana 19.4.2018. u Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu sklopio Ugovor o osnivanju udruge „Hrvatski

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake