Potpisivan OIS-AIR Manifest

In Financije i gospodarstvo
manifest

Na Innovators Interregional Forumu, održanom u petak u Zagrebu, predstavnici šest država partnera na projektu „OIS-AIR – Otvoreni inovacijski sustavi Jadransko-jonske regije“ potpisali su OIS-AIR Manifest kojim se službeno iskazuje spremnost na stvaranje stalne transnacionalne mreže suradnje kojoj je cilj poticanje suradnje na području inovacija i poticanje gospodarskog rasta i konkurentnosti Jadransko-jonske regije.

Također, u sklopu današnjeg foruma predstavljen je Pilot makro-regionalne strategije pametne specijalizacije Jadransko-jonske regije (MRS3) koja uključuje uvid u transnacionalne lance vrijednosti i konkurentne gospodarske sektore Jadransko-jonske regije.

„Projektom OIS-AIR se inicira i podupire uspostava i razvoj otvorenog inovacijskog sustava Jadransko-jonske regije, i tako pomaže rast konkurentnosti na regionalnoj i makroregionalnoj razini. To znači da će se kroz projekt poboljšati znanja i vještine istraživačkih i razvojnih centara podupirući stvaranje prekograničnih veza i inovacija; stimulirati pristup istraživačkoj infrastrukturi za MSP-ove te povećati investicije poduzeća za istraživanje i inovacije i na kraju valorizirati rezultate istraživanja i uspostaviti trajne veze među poduzećima, istraživačkim i razvojnim centrima te pripadajućom istraživačkom infrastrukturom“ rekao je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Tomislav Radoš.

Primarni cilj OIS-AIR mreže je osnivanje i razvoj konkurentnog transnacionalnog inovacijskog sustava povezivanjem relevantnih partnera, omogućavanjem transnacionalnog protoka znanja i inovatora te zajedničkim korištenjem infrastrukture i tehnologija. Mreža će pružiti inovacijske usluge malim i srednjim poduzećima i podržati transnacionalnu suradnju istraživačkih sektora i malih i srednjih poduzeća, pružajući mogućnost namjenskog financiranja inovacijskih projekata.

OIS-AIR Manifest potpisali su Znanstveni park AREA Trst (Italija), Tehnološki park Ljubljana, Hrvatska gospodarska komora, Naučno-tehnološki park Beograd, Centar za istraživanje i tehnologiju Hellas, Grčka, Sveučilište Basilicata, Italija i Ministarstvo financija Albanije.

Manifest je zamišljen kao pripremna izjava uoči potpisivanja OIS-AIR Okvirnog sporazuma o suradnji svih partnera koji će formalizirati osnivanje mreže. Mreža će biti otvorena ostalim potencijalnim članovima, aktivnim sudionicima na području istraživanja i tehnologija poput inovacijskih agencije, sveučilišta, potpornih organizacija, inkubatora i akceleratora i ostalih.

Domagoj Šarić iz Hrvatske gospodarske komore, u sklopu svoje prezentacije je objasnio ulogu HGK te značaj strategije. „Hrvatska gospodarska komora, kao projektni partner, zadužena je za izradu pilota Makroregionalne strategije pametne specijalizacije (MRS3) i uspostavu hrvatskog inovacijskog centra (IC) u sklopu Mreže OIS-AIR. Cilj ove Strategije je povezivanje država regije i time povećanje razmjene znanja i vještina te stvaranje prekograničnih veza i inovacija u odabranim područjima razvoja“ rekao je Šarić.

U sklopu foruma, prezentirane su i Strategija pametne specijalizacije Crne Gore te elementi praćenja i procjene za uspješnu primjenu strategija pametne specijalizacije

Projekt „OIS-AIR – Otvoreni inovacijski sustav Jadransko-jonske regije“, sufinanciran iz Interreg ADRION programa, započeo je početkom 2018. Cilj projekta je jačanje razvoja industrijskih i poduzetničkih aktivnosti u virtualnom okruženju koje uključuje relevantne sudionike različitih sektora Jadransko-jonske regije, od istraživačkih institucija do malih i srednjih poduzeća i javnih tijela. Glavni cilj projekta je osnivanje jedinstvenog tržišta tehnologija i inovacija konkurentnog na makro-regionalnoj razini.

You may also read!

Suradnja Hrvatske i Kine

Suradnja Hrvatske i Kine doživljava renesansu

„Odnosi Hrvatske i Kine u zadnjih nekoliko godina doživljavaju pravu renesansu. Prošlogodišnja trgovinska razmjena premašila je milijardu dolara, a

Read More...
Valamar će svake godine zasaditi 1,000 novih stabala

Valamar će svake godine zasaditi 1,000 novih stabala

Valamar Riviera pokreće inicijativu „1,000 stabala Valamara“, najveću zelenu inicijativu ovakvog tipa u hrvatskom turizmu. U sklopu inicijative Valamar

Read More...
Verso Altima grupa potpisala partnerski ugovor sa austrijskom tvrtkom Radar Cyber Security

Verso Altima grupa potpisala partnerski ugovor sa austrijskom tvrtkom Radar Cyber Security

Tvrtke Verso Altima grupa i Radar Cyber Security potpisale su u Zagrebu partnerski ugovor za područje informacijske i kibernetičke

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.