Potpora EIF-a i Erste banke inovacijama, kulturi i kreativnosti te zelenoj i digitalnoj tranziciji u Hrvatskoj

In Bankarstvo
erste

Europski investicijski fond (EIF), dio grupe Europske investicijske banke (EIB), potpisao je ugovor o jamstvu u iznosu od 50 milijuna eura s Erste&Steiermärkische Bank d.d. (Erste banka) u okviru fondaInvestEU za podržavanje održivosti, inovacija i digitalizacije malih poduzeća u Hrvatskoj te razvoj kulturnog i kreativnog sektora. Od početka svog djelovanja u Hrvatskoj, EIF je potpisao više od 40 ugovora s lokalnim komercijalnim bankama, kroz koje je pružena potpora oko 5.000 poduzeća te je sačuvano 70.000 radnih mjesta.

Zahvaljujući širokom rasponu pokrivenosti, sredstva u okviru InvestEU programa pomoći će hrvatskim malim i srednjim poduzećima (MSP) i srednje kapitaliziranim poduzećima da uvedu održivije tehnologije i operativne prakse koje su manje štetne za klimu. EIF-ovim financiranjem podupiru se i inovacije i digitalna transformacija kroz poboljšanje pristupa financiranju za poduzeća usmjerena na istraživanje i tehnologiju. Ono će također pridonijeti razvoju kulturnog i kreativnog sektora, stvaranju novih poslovnih ekosustava i njihovoj prilagodbi trenutačnim tržišnim izazovima.

Voditelj investicijskog mandata EIF-a Hubert Cottogni pojasnio je: „Od 2017. kada je potpisan prvi jamstveni sporazum s Erste bankom, Erste je postao jedan od ključnih partnera EIF-a u Hrvatskoj. Današnji ugovor predstavlja važnu prekretnicu u našoj plodonosnoj suradnji jer je to prvi potpis u okviru fonda InvestEU u Hrvatskoj i jedan od prvih u cijeloj Europskoj uniji. Tim će se financiranjem omogućiti temeljita transformacija hrvatskog gospodarstva prema održivijem, digitalnom, uključivom i konkurentnom modelu.”

erstePredsjednik Uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d. Christoph Schoefboeck izjavio je: „Jako smo zadovoljni što smo postali prva partnerska banka u okviru fonda InvestEU u Hrvatskoj i veselimo se nastavku i daljnjem jačanju naše dugogodišnje uspješne suradnje. U suradnji s EIB-om i EIF-om do sada smo našim klijentima osigurali financiranje od ukupno 290 milijuna eura te kredite u iznosu od 515 milijuna eura uz potporu jamstvenih instrumenata EGF i InnovFin. Potpora malim i srednjim poduzećima, kao važan pokretač rasta i gospodarskog razvoja, jedna je od naših ključnih strateških odrednica. Uz ovaj jamstveni ugovor imamo tri dodatna jamstvena instrumenta koji će našim klijentima omogućiti da realiziraju zelena i održiva ulaganja te projekte s inovativnim i digitaliziranim komponentama, uz pružanje potpore našim klijentima u kulturnom i kreativnom sektoru. To će sigurno rezultirati realizacijom brojnih uspješnih projekata.”

Osnovne informacije

O Europskoj investicijskoj banci
Europska investicijska banka (EIB) u zajedničkom je vlasništvu 27 država članica EU-a. Svojim aktivnostima kreditiranja, kombiniranog financiranja i savjetovanja nastoji ojačati potencijal Europe u pogledu zapošljavanja i rasta, poduprijeti mjere za prilagodbu klimatskim promjenama i promicati politike EU-a izvan granica EU-a. Od 2015. do 2020. EIB je bio provedbeni partner Europskog fonda za strateška ulaganja te voditelj Europskog savjetodavnog centra za ulaganja, glavnih stupova Investicijskog plana za Europu.

O Europskom investicijskom fondu
Europski investicijski fond (EIF): Europski investicijski fond (EIF) dio je Grupe Europske investicijske banke (EIB). Podupire europska mala i srednja poduzeća tako što im pomaže u pristupu financiranju kroz niz odabranih financijskih posrednika. EIF osmišljava, promiče i primjenjuje instrumente utemeljene na rizičnome kapitalu i dužničke instrumente usmjerene na MSP-ove. U tom svojstvu, EIF potiče ciljeve EU-a u pogledu podupiranja poduzetništva, rasta, inovacija, istraživanja i razvoja, zelene i digitalne tranzicije i zapošljavanja

O Erste banci u Hrvatskoj
Erste & Steiermarkische Bank d.d. nastala je iz bivših snažnih regionalnih banaka – Riječke, Bjelovarske, Trgovačke i Čakovečke banke – a pod tim nazivom djeluje od 1. kolovoza 2003. Danas je to moderna banka, treća na hrvatskom tržištu po ukupnoj imovini te dio međunarodne Erste grupe, jednog od vodećih pružatelja financijskih usluga u srednjoj i istočnoj Europi. Ono što Erste banku izdvaja od ostalih banaka njezini su zaposlenici, njihov pristup radu, inovacijama i skrbi za klijente. Banka već godinama bilježi odlične poslovne rezultate te kontinuirano ulaže u digitalni razvoj koji olakšava inovacije i kreativnost u pružanju usluga klijentima. Podupiranjem financijskih potreba građana te financiranjem zdravih i profitabilnih projekata koje provode poduzetnici i tvrtke, a koji doprinose rastu zaposlenosti u realnom sektoru, banka na odgovarajući način podupire razvoj cjelokupnog gospodarstva.

O programu InvestEU
Program InvestEU Europskoj uniji osigurava neophodno dugoročno financiranje iskorištavanjem znatnih privatnih i javnih sredstava u potpori održivom oporavku. Pomoći će i u mobilizaciji privatnih ulaganja za prioritete politika EU-a, kao što su Europski zeleni plan i digitalna tranzicija. Ovaj program objedinjuje niz financijskih instrumenata EU-a koji su trenutačno na raspolaganju za potporu ulaganjima u Uniji i time financiranje investicijskih projekata u Europi čini jednostavnijim, učinkovitijim i fleksibilnijim.

You may also read!

wallstreet

Svjetske burze porasle nakon povećanja kamata Feda i ECB-a

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica znatno porasle jer se ulagači nadaju da će uskoro završiti ciklus

Read More...
PBZ

Intesa Sanpaolo blago povećala dobit i prihod u 2022.

Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o blagom rastu dobiti i prihoda u 2022. godini, uz veće

Read More...
Mišićno-koštane bolesti i utjecaj na rad

Mišićno-koštane bolesti i utjecaj na rad

Mišićno-koštani poremećaji pripadaju najčešćim oboljenjima povezanima s radom. Ti poremećaji pogađaju milijune radnika diljem Europe i koštaju poslodavce milijarde

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design