Potrošačke cijene u eurozoni u travnju porasle najsnažnije u pet mjeseci

In Financije i gospodarstvo
eurostat

Godišnja inflacija u eurozoni u travnju je dosegnula najvišu razinu u pet mjeseci, a rastom cijena predvodili su energenti i usluge, pokazali su u petak preliminarni podaci Eurostata.

Potrošačke cijene mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u travnju su prema istom razdoblju prošle godine uvećane za 1,7 posto, nakon 1,4-postotnog rasta u mjesecu ranije, pokazala je prva procjena europskog statističkog ureda.

To je najviša godišnja stopa inflacije od studenoga 2018. kada je iznosila 1,9 posto. U Europskoj središnjoj banci (ECB) ciljaju godišnju inflaciju od gotovo dva posto.

Ekonomisti iz ankete koju je provela novinska agencija dpa predviđali su stopu inflacije od 1,6 posto.

Temeljna inflacija, koja pak isključuje cijene energije, hrane, alkohola i duhana, također je izrazitije ubrzala u travnju, na 1,2 posto, s 0,8 posto u prošlom mjesecu. Ekonomisti su u prosjeku očekivali da će iznositi jedan posto.

Najviše su u prošlom mjesecu prema godini ranije poskupili energenti, za 5,4 posto, nakon 5,3-postotnog rasta u ožujku.

Cijene usluga porasle su 1,9 posto, čime je njihov rast izrazitije ubrzao na godišnjoj razini budući da je u ožujku iznosio 1,1 posto.

Odvojeno je Eurostat objavio da je rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u ožujku pak blago usporio na godišnjoj razini, na 2,9 posto, s tri posto u mjesecu ranije. Ekonomisti su za ožujak predviđali nepromijenjenu stopu rasta.

Na mjesečnoj razini proizvođačke su cijene u ožujku skliznule za 0,1 posto, dok su u veljači u istom postotku bile uvećane. Ekonomisti su očekivali rast za blagih 0,1 posto.

Proizvođačke cijene u eurozoni u ožujku su tako pale prvi put u tri mjeseca. (H)

You may also read!

Putovanja

Hrvatska u društvu Pariza, Rio de Janeira i New Yorka

Hrvatska je jedna od omiljenijih turističkih destinacija što je potvrdilo 19,4 milijuna turista koji su je posjetili u 2018.,

Read More...
viva

L’Oréal na sajmu VIVATECH 2019 predstavio nove tehnologije namijenjene industriji ljepote

Na četvrtom izdanju sajma startupova, digitalnih transformacija i inovacija VIVATECH 2019 (Viva Technology Paris 2019), koji se održao u

Read More...
kaufland

Kaufland svečano otvorio prvi Solar Carport – nadstrešnice za automobile s ugrađenim solarnim panelima

Kaufland je na lokaciji svoje poslovnice Blato u Zagrebu službeno obilježio puštanje solarnih panela u pogon. Ovaj projekt pametnih

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.