Potrošačke cijene u eurozoni u travnju porasle najsnažnije u pet mjeseci

In Financije i gospodarstvo
eurostat

Godišnja inflacija u eurozoni u travnju je dosegnula najvišu razinu u pet mjeseci, a rastom cijena predvodili su energenti i usluge, pokazali su u petak preliminarni podaci Eurostata.

Potrošačke cijene mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u travnju su prema istom razdoblju prošle godine uvećane za 1,7 posto, nakon 1,4-postotnog rasta u mjesecu ranije, pokazala je prva procjena europskog statističkog ureda.

To je najviša godišnja stopa inflacije od studenoga 2018. kada je iznosila 1,9 posto. U Europskoj središnjoj banci (ECB) ciljaju godišnju inflaciju od gotovo dva posto.

Ekonomisti iz ankete koju je provela novinska agencija dpa predviđali su stopu inflacije od 1,6 posto.

Temeljna inflacija, koja pak isključuje cijene energije, hrane, alkohola i duhana, također je izrazitije ubrzala u travnju, na 1,2 posto, s 0,8 posto u prošlom mjesecu. Ekonomisti su u prosjeku očekivali da će iznositi jedan posto.

Najviše su u prošlom mjesecu prema godini ranije poskupili energenti, za 5,4 posto, nakon 5,3-postotnog rasta u ožujku.

Cijene usluga porasle su 1,9 posto, čime je njihov rast izrazitije ubrzao na godišnjoj razini budući da je u ožujku iznosio 1,1 posto.

Odvojeno je Eurostat objavio da je rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u ožujku pak blago usporio na godišnjoj razini, na 2,9 posto, s tri posto u mjesecu ranije. Ekonomisti su za ožujak predviđali nepromijenjenu stopu rasta.

Na mjesečnoj razini proizvođačke su cijene u ožujku skliznule za 0,1 posto, dok su u veljači u istom postotku bile uvećane. Ekonomisti su očekivali rast za blagih 0,1 posto.

Proizvođačke cijene u eurozoni u ožujku su tako pale prvi put u tri mjeseca. (H)

You may also read!

Franck

Predstavnici najpoznatijeg europskog udruženja vrhunskih chefova Jeunes Restaurateurs (JRE) posjetili Franck

Franck je u svojim pogonima kave u zagrebačkoj Vodovodnoj ulici ugostio hrvatske predstavnike Jeunes Restaurateursa (JRE) - najpoznatijeg europskog

Read More...
Zeleni korak

dm poziva osnovne škole da se uključe u 9. akciju dm Zeleni korak

U dm-ovoj akciji prikupljanja starog papira za recikliranje do sada je spašeno više od 46.500 stabala. Prijave na deveti Zeleni

Read More...
Nova Incoterms 2020 pravila prate i reguliraju trendove u međunarodnoj trgovini

Nova Incoterms 2020 pravila prate i reguliraju trendove u međunarodnoj trgovini

U Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je seminar Nova Incoterms 2020 pravila na kojem su predstavljene najvažnije izmjene u standardima

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.