Potrošnja porasla 35. mjesec zaredom, za 5,9 posto

shop

U Hrvatskoj je u srpnju ove godine zabilježen rast potrošnje za 5,9 posto na godišnjoj razini, čime je nastavljen pozitivan niz koji traje već 35 mjeseci, no rast je bio sporiji nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prometa od trgovine na malo, koji je u srpnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 7,7 posto, a realno za 5,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je nešto sporiji godišnji rast nego u prošlom mjesecu kada je realno iznosio 7,8 posto, što je bio najveći skok prometa u maloprodaji od kolovoza 2007. godine.

U srpnju je tako nastavljen pozitivni trend, s obzirom da potrošnja raste već 35 mjeseci zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

“Povoljna kretanja u trgovini na malo nastavljena su i u srpnju, što je u skladu s našim očekivanjima. Uz izvrsne rezultate, podaci za srpanj potvrdili su kontinuitet pozitivnih stopa rasta koje datiraju od rujna 2014. godine”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA).

Na povoljnije pokazatelje u kretanju prometa u trgovini na malo ukazivali su i prethodno objavljeni podaci HNB-a, koji pokazuju rezultate anketnog istraživanja o percepciji potrošača, ističu iz RBA.

Naime, kako navode, nakon što je u travnju zabilježeno jednokratno snažnije pogoršanje pokazatelja potrošačkog optimizma, u srpnju su se, uz poboljšanje na mjesečnoj i godišnjoj razini, sva tri kompozitna pokazatelja pouzdanja potrošača ponovo približila razinama s početka godine.

“Nastavak poboljšanja pokazatelja potrošačkog optimizma najvjerojatnije je potaknut još jednom iznimno uspješnom turističkom sezonom koja bi trebala polučiti niz pozitivnih učinaka na osobnu potrošnju, dohodak kućanstva te na gospodarstvo u cjelini, ali i rasterećenjem dohotka koje je donijela porezna reforma. Dodatno, rast maloprodaje u srpnju podržan je povoljnijim kretanjima na tržištu rada”, smatraju analitičari RBA.

S druge strane, dobavljači i tržišni lanci pokazali su visok stupanj fleksibilnosti te su se vrlo brzo prilagodili novonastalim uvjetima vezanim za situaciju oko Agrokora, što se očito pozitivno odrazilo na kretanje u maloprodaji, ocjenjuju u RBA.

Prema podacima DZS-a, promet u maloprodaji je u prvih sedam mjeseci ove godine realno porastao za 5,1 posto, a nominalno za 7,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

“Objave prvih visokofrekventnih pokazatelja za treće tromjesečje indiciraju na nastavak povoljnih gospodarskih kretanja i u idućem razdoblju. Očekujemo da će i pokazatelji prometa u trgovini na malo za kolovoz nastaviti sa solidnim stopama rasta na godišnjoj razini”, zaključuju analitičari RBA. (H)

Pročitajte još vijesti!

SUDIONICI HRUSKO FORUM

5. HrUSKo Forum okupio korisnike SAP-a u Hrvatskoj

Nedavno je u hotelu Antunović održan peti po redu HrUSKo Forum okupivši više od 160 korisnika i partnera SAP-a

Read More...
1-Premium trajne salam

Premium trajne salame Croatica ujedinjuju najbolje okuse Hrvatske

Sve miriše na blagdane, obiteljska druženja i tradicionalne specijalitete. Blagdanska trpeza već dobiva svoje obrise i samo se čeka

Read More...
naff

Predstavljen brand kućanskih uređaja Neff

Gdje su nestala vrata? U showroom-u BSH kućanski uređaji d.o.o., predstavljen je nedavno brand kućanskih uređaja Neff pod spretnom

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Prijavite se na naš newsletter!