Potrošnja porasla 46. mjesec zaredom, no rast usporio

In Trgovina na malo
potrošnja

U Hrvatskoj je u lipnju potrošnja u maloprodaji porasla za 1,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već 46. mjesec zaredom kako potrošnja raste, ali znatno sporije nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u lipnju pala za 4,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lipanj prošle godine porasla za 1,8 posto.

To je znatno sporiji rast u odnosu na svibanj, kada je potrošnja skočila 7,9 posto na godišnjoj razini, što je bio njezin najveći skok od kolovoza 2007. godine.

Rast od 1,8 posto na godišnjoj razini najsporiji je od veljače ove godine, kada je iznosio 1,2 posto.

Premda usporen, u lipnju je nastavljen rekordni pozitivni trend, s obzirom da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji put zabilježen u kolovozu 2014. godine.

Rast potrošnje 46 mjeseci zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

“Nastavljaju se povoljna kretanja u trgovini na malo, iako sporijom dinamikom, što je djelomično posljedica visoke prošlogodišnje baze kada je godišnja realna stopa rasta iznoslila 7,8 posto. Uz povoljne rezultate, podaci za lipanj potvrdili su kontinuitet pozitivnih stopa rasta koje datiraju od rujna 2014.”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U lipnju je na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 1,5 posto, dok je maloprodaja neprehrambenim proizvodima ojačala 2,3 posto.

„Usporavanje godišnje stope rasta u lipnju posljedica je usporavanja rasta u svim kategorijama prometa u trgovini na malo”, ističu analitičari RBA.

U prvih šest mjeseci ove godine promet u trgovini na malo porastao je za 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Rastu prometa u trgovini na malo u prvoj polovini godine pridonijela je i dvoznamenkasta godišnja stopa rasta prodaje novih automobila koja je u prvih šest mjeseci zabilježila rast od 18,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani”, navodi se u analizi.

Analitičari RBA očekuju nastavak rasta prometa u trgovini na malo i u idućim mjesecima, zahvaljujući pozitivnim pokazateljima s tržišta rada, odnosno rastu zaposlenosti, uz pad nezaposlenosti, te rastu nominalnih i realnih plaća.

„Navedeno ukazuje kako će glavni nositelj gospodarskog rasta i u narednim tromjesečjima ostati osobna potrošnja. U prilog navedenim kretanjima idu i očekivanja, ali i preliminarni podaci za srpanj, o još jednoj uspješnoj turističkoj sezoni, ali i posljednji podaci koji ukazuju na blagi oporavak kreditne aktivnosti“, zaključuju analitičari RBA. (H)

You may also read!

namjestaj

Trgovci namještajem u 2017. godini uvezli robe za 1,15 milijardi kuna, a izvezli za 69 milijuna kuna

Prema podacima koje je obradila Fina, u djelatnosti trgovine na malo namještajem, opremom za rasvjetu i ostalim proizvodima za

Read More...
budva

Na Jadranskom sajmu u Budvi od 21. do 23. ožujka održat će se 45. Sajam hraneufi, 28. Međunarodni sajam turizma, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo – METUBES i 24. Sajam ekologije

Sajamske manifestacije već godinama čine jedinstvenu sajamsku platformu za plasman roba, usluga i znanja na regionalnom tržištu. Na Sajmu

Read More...
turizam

Hrvatska najbolja destinacija poslovnog turizma u Europi u 2018.

Hrvatsku je specijalizirani britanski magazin "Business Destinations" proglasio najboljom destinacijom za poslovni turizam u Europi u 2018. godini, izvijestili

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.