Potrošnja u maloprodaji pala 11. mjesec zaredom

In Trgovina na malo
dm

U Hrvatskoj je u siječnju ove godine potrošnja u maloprodaji oslabila 0,3 posto na godišnjoj razini, što je već 11. mjesec zaredom kako je pala, no sporije nego proteklih mjeseci.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u siječnju porasla za 4,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na siječanj 2019. pala za 0,3 posto.

To je već 11. mjesec zaredom kako je potrošnja pod utjecajem koronakrize pala na godišnjoj razini, no blaže u odnosu na 3,2-postotni pad u prosincu.

Iz DZS-a napominju kako je to najblaži pad realnog prometa od trgovine na malo na godišnjoj razini od ožujka 2020. godine.

Pritom je najviše porastao promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima, za 5,6 posto. I u svim ostalim kategorijama ostvaren je godišnji rast prometa, izuzev u ostalim djelatnostima, gdje je zabilježen pad prometa po stopi od 8,7 posto, dok je u trgovini neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) promet ostao na istoj razini kao u siječnju 2020., pokazuju podaci DZS-a.

Analitičari Riffeisenbank Austria (RBA) očekuju u svom osnovnom scenariju, ove godine očekuju stopu rasta maloprodaje od 4,5 posto,

“Iako će i u nastavku godine kretanja u maloprodaji i dalje biti otežana negativnim utjecajem pandemije, očekujemo kako će utjecaj izrazito niske baze već s podacima za ožujak doprinijeti nešto povoljnijim kretanjima što će podržati oporavak koji očekujemo u drugom tromjesečju. Navedena očekivanja uključuju povoljnu epidemiološku sliku i ubrzavanje dinamike cijepljenja. Kretanja u maloprodaji bit će posebno osjetljiva, jer upravo u drugom tromjesečju započinje uobičajena ovisnost o turizmu. U osnovnom scenariju očekujemo oporavak maloprodaje uz godišnju stopu rasta od 4,5 posto u 2021. godini,” ističu analitičari RBA. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze oštro pale zbog nove varijante koronavirusa

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer je sklonost ulagača rizičnijim investicijama splasnula nakon što

Read More...
zadar

U Zadru predstavljen projekt Doline za digitalne nomade

U Zadru je u petak predstavljen projekt prve Doline za digitalne nomade u Hrvatskoj, osmislili su ga Mario Mrkša

Read More...
kuna

Snažan rast BDP-a u trećem tromjesečju diže prognoze za cijelu 2021.

Rast BDP-a u trećem tromjesečju za snažnih 15,8 posto potaknuo je analitičare RBA da svoju trenutnu prognozu ukupnog rasta

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.