Potrošnja u maloprodaji porasla 17. mjesec zaredom

In Trgovina na malo
kupci-maloprodaja-shopp

U Hrvatskoj je u lipnju potrošnja u maloprodaji porasla 3,8 posto na godišnjoj razini, ojačavši već 17. mjesec zaredom, ali sporije nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u lipnju pala 1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lipanj prošle godine ojačala 3,8 posto.

Potrošnja na godišnjoj razini raste neprestano od veljače 2021. godine, već 17. mjesec zaredom, no u lipnju je rast bio sporiji nego u svibnju, kada je iznosio 4,3 posto.

„Na navedena kretanja upućivali su i podaci o fiskalnim računima, prema kojima se nominalna vrijednost prometa u trgovini na malo u lipnju povećala 16,3 posto godišnje, podržana zasigurno i povećanom turističkom potrošnjom. S druge strane, na usporavanje godišnje stope rasta upućivali su pokazatelji potrošačkog optimizma, koji su u lipnju zabilježili pogoršanje na mjesečnoj i godišnjoj razini”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U lipnju je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao 5,2 posto na godišnjoj razini, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, pao 0,3 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih šest mjeseci ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Rast potrošnje u lipnju ukazuje na nastavak rasta gospodarstva u drugom tromjesečju

„Posljednji podaci zaokružili su statistiku ovog pokazatelja za drugo tromjesečje. Nakon rasta od 1,4 posto u prvom tromjesečju, realan promet u trgovini na malo u razdoblju od travnja do lipnja viši je za 5,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. Stoga tijekom drugog tromjesečja možemo očekivati i razmjerno snažan doprinos osobne potrošnje gospodarskom rastu”, navode analitičari RBA.

U prvom je tromjesečju bruto domaći proizvod porastao 7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je bio četvrti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

„Učinak baznog razdoblja i snažna neizvjesnost zbog geopolitičkih događanja zasigurno će usporiti dinamiku pozitivnih promjena u trgovačkoj djelatnosti. Na obuzdavanje potrošnje djeluje i visoka percepcija inflacije koja je pod snažnim utjecajem rasta cijena hrane i energije. S druge strane, po umjerenim stopama nastavit će se rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti”, navode analitičari RBA.

Očekuju dobru turističku sezonu i dvoznamenkastu stopu rasta kako fizičkih, tako i financijskih pokazatelja, što će pozitivno utjecati na potrošnju.

„To će zasigurno doprinijeti očuvanju raspoloživog dohotka te tako utjecati u pozitivnom smjeru na maloprodajna kretanja”, zaključuje se u analizi RBA. (H)

You may also read!

jabuke

Ovogodišnji urod jabuka 12 posto manji nego lani

Ovogodišnji domaći urod jabuka procjenjuje na oko 57 tisuća tona, što je 12 posto manje u odnosu na prošlu

Read More...
izvoz

Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto

Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je nešto više od 90 milijarde kuna, što

Read More...
maslinovo

Cijene maslinovog ulja mogle bi zbog toplinskog vala rasti do 25 posto

Cijene maslinovog ulja mogle bi zbog toplinskog vala koji utječe na proizvodnju u Španjolskoj, porasti za 25 posto u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design