Povratak korijenima uz tradicionalnu manifestaciju Loparska noć

In Iz zemlje
Loparska

Loparska noć – povratak korijenima manifestacija je koja već 13 godina privlači na tisuće posjetitelja, a ove će godine u ponedjeljak, 12. kolovoza 2019. s početkom u 20 sati u Luci Lopar okupljenima prikazati kako su nekada živjeli Loparani. Više od 130 kostimiranih protagonista zanimljivim radionicama, predstavama i prezentacijom starih zanata građane i posjetitelje Općine Lopar na jedan će dan vratiti u povijest ovoga mjesta.

Turističko-baštinska manifestacija postala je tradicija Lopara koja predstavlja zaboravljene zanate i alate te tako mlađim generacijama kao i brojnim turistima i posjetiteljima prenosi tradicijske običaje ovog kvarnerskog mjesta.

„Loparska noć poseban je događaj za našu Općinu i građane, a vjerujem i za posjetitelje. Ulažemo u razvoj Lopara, brinemo za okoliš i nastojimo što više napredovati na svim područjima, no nikako ne smijemo zaboraviti naše korijene i običaje. Zato i postoji ova manifestacija – da svi posjetitelji na trenutak dožive našu tradiciju i kako se živjelo nekad, a na nama je da ju njegujemo i prenosimo na generacije“, istaknuo je Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice Općine Lopar.

Organizatori su pripremili bogat program pa će tako svi posjetitelji moći naučiti kako se preša grožđe, kleše kamen, krpa mreža, melje žito žrnima, pravi salsa od pumidora, vjenčići od smokava i sve ostale loparske običaje. Poseban će doživljaj zasigurno pružiti i lokalni ribari koji će na plaži Mel upriličiti tradicionalni ribolov mrežom pregačom, odnosno pokazati kako se nekada lovila riba. Uz to, okupljeni će moći uživati u domaćim autohtonim proizvodima lokalnih udruga i OPG-ova kao i bogatoj gastronomskoj ponudi koju je pripremio Imperial d.o.o.

Vrhunac Loparske noći je ispraćaj sv. Marina, kamenoklesara koji je osnovao Republiku San Marino, a koji je po legendi rođen upravo u Loparu. Loparani se njime iznimno ponose, a i danas se smatra jednim od zaštitnika Lopara. Nakon ispraćaja slijedi vatromet, a posjetitelje će do dugo u noć na pozornici zabavljati grupa Saturnus.

Loparsku noć organiziraju Turistička zajednice Općine Lopar i Centar za kulturu Lopar uz pomoć Općine Lopar, pojedinaca i udruga s područja Lopara te sponzora Valamar Riviere d.d., Jamnice d.d. i Karlovačke pivovare d.o.o.

You may also read!

HTZ promovira nautički turizam na devet europskih tržišta

HTZ promovira nautički turizam na devet europskih tržišta

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) počela je kampanju za nautički turizam koju će provoditi do kraja godine na devet europskih

Read More...
JYSK

JYSK u Hrvatskoj ostvario 535,4 milijuna kuna prometa

Maloprodajni lanac JYSK u Hrvatskoj je u svojoj fiskalnoj godini, koja traje od 1. rujna 2018. do 31. kolovoza

Read More...
Spoj hrvatske kulture i turizma sve atraktivniji svjetskom tržištu

Spoj hrvatske kulture i turizma sve atraktivniji svjetskom tržištu

„Međuresorno povezivanje i komunikacija preduvjet su za uspješan spoj kulture i turizma. Napori oko Akcijskog plana za razvoj kulturnog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.