Praktični alati za uključivija i zdravija radna mjesta

In Zdravlje
vito

Većina mišićno-koštanih poremećaja razvija se s vremenom. Obično ne postoji jedinstven uzrok mišićno-koštanih poremećaja. Različiti čimbenici često djeluju u kombinaciji. Postoji sve više dokaza o povezanosti mišićno-koštanih poremećaja s psihosocijalnim čimbenicima rizika (osobito kada su u kombinaciji s fizičkim rizicima).

Poremećaji mišićno-koštanog sustava povezani su sa sjedećim radom, raznolikošću, radom na daljinu, budućim generacijama radnika i psihosocijalnim rizicima.Ključna je prevencija,informiranje, edukacija i svakodnevni nadzor na svakom radnom mjestu.

CHRODIS PLUS je inicijativa EU-a za jačanje uključivosti na radnom mjestu i radne sposobnosti zaposlenike koji pate od kroničnih bolesti. Kao dio tog projekta, objavljeni su radni materijali o radu i kroničnim bolestima, koji uključuju dvije sastavnice: alat za osposobljavanje namijenjen rukovoditeljima i skup alata namijenjen za uporabu na radnim mjestima.

Svrha je alata za osposobljavanje informirati rukovoditelje o prednostima uključenosti i dobrog upravljanja zaposlenicima koji pate od kroničnih zdravstvenih problema ili kojima prijeti opasnost od razvoja takvih problema na radnom mjestu.

Skup alata namijenjen za uporabu na radnim mjestima služi kao kontrolni popis, ali i kao izvor ideja te olakšava poduzimanje konkretnih i izvedivih mjera za stvaranje radnih mjesta na kojima se promiče zdravlje. Konkretno uključuje savjete o ergonomiji, izbjegavanju dugotrajnog sjedenja i studiju slučaja o bolovima u donjem dijelu kralježnice.

Radne materijale iz inicijative Chrodis Plus o kroničnim bolestima i zaposlenosti, koji su sufinancirani sredstvima Europske komisije, razvilo je 18 partnera iz 11država članica EU-a.

Istovremeno i EU kampanja „Smanjenje opterećenja za zdrava radna mjesta” nudi raznovrsne alate i resurse koji pokrivaju niz aktualnih pitanja s jednim ciljem: pomoći radnicima i poslodavcima u učinkovitom rješavanju problema poremećaja mišićno-koštanog sustava na svakom radnom mjestu.

Posebno je važno da se rukovoditelji ljudskih resursa, neposredni rukovoditelji i stručnjaci zaštite na radu uključe u analizu postojećeg stanja i provedbu odgovarajućih mjera prevencije u svakoj radnoj sredini.

O radnim materijalima CHRODIS PLUS o kroničnim bolestima i zaposlenosti možete se informirati na:
https://healthy-workplaces.eu/hr/tools-and-publications/practical-tools/chrodis-plus-chronic-diseases-and-employment-workbox

Vitomir Begović

You may also read!

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Ella Dvornik, Nevena Rendeli i Saša Lozar prošetali neobičnom šumom u Super Konzumu Radnička Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“

Read More...
Kaufland

Sjedište Kauflanda trajno na Donjim Sveticama, preko puta grade trgovinu

Kupovinom zgrade u kojoj ima sjedište i izgradnjom velike trgovine odmah nasuprot, Kaufland planira aktivno sudjelovati u pozitivnom razvoju

Read More...
Juicy

Stanić Beverages uložio 10 598 000 kuna u tvornicu Juicy sokova

Gordan Grlić Radman i Dragan Čović posjetili nove pogone u tvornici Juicy sokova i s odobravanjem prihvatili nove investicije. Hrvatska

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.