Predsjednik Vlade u Parizu: Hrvatska želi unaprijediti gospodarske odnose s Francuskom

1-plenkovic-1

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravi danas i sutra u Parizu, gdje je održao sastanak s glavnim tajnikom OECD-a Angelom Gurríom, a sastao se i s predstavnicima Parlamentarne skupine prijateljstva između Republike Hrvatske i Francuske Republike.

Predsjednik Vlade tijekom dana susreo se i s hrvatskim iseljenicima, kojima je u obraćanju poručio da su ugradili puno truda, energije i mobilizacije javnoga mnijenja u Francuskoj u ključnim trenutcima stjecanja hrvatske neovisnosti, istaknuvši da danas u Vladi Republike Hrvatske imaju ljude koji to razumiju, znaju i cijene.

Podsjetio je da Francuska i Hrvatska od 2010. godine imaju strateško partnerstvo, a riječ je o sporazumu kojim se jača suradnja dviju zemalja.

Predsjednik Vlade istaknuo je da Hrvatska vodi računa o povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske, što je ujedno bila i jedna od važnih poruka prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Podsjetio je da su hrvatski iseljenici doselili u Francusku u različitim periodima te u tom kontekstu naglasio da su mobilnost i sloboda kretanja jedna od prednosti koju omogućuje članstvo u Europskoj uniji.

2-plenkovic-1

„Očekujemo da današnji trendovi odlazaka budu ujedno i trendovi povrataka“, rekao je Plenković.

Istaknuo je da Hrvatska želi unaprijediti gospodarske odnose s Francuskom, podsjetivši da su francuske tvrtke prisutne na hrvatskom tržištu, što će, ocijenio je predsjednik Vlade, potaknuti i veće dolaske francuskih turista, kojih je ove godine bilo više od 500 tisuća.

„U proteklih godinu i pol dana ostvarili smo jedan stupanj političke stabilnosti i predvidivosti, jasnoga smjera naše europski orijentirane politike koja želi unaprijediti rast i razvoj gospodarstva te naglasiti društvenu solidarnost i pravednost“, kazao je predsjednik Vlade Plenković, dodavši da u tom procesu želi istaknutiju i vidljiviju ulogu hrvatskog iseljeništva.

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na sustav glasovanja u inozemstvu o čemu je razgovarao s hrvatskim iseljenicima prigodom brojnih susreta. „Činjenica da se izmjenama Ustava od 2010. godine može glasovati samo u sjedištu diplomatskih misija i konzularnih ureda bitno ograničava prava naših sugrađana da sudjeluju u demokratskom procesu. Dali smo zadaću nadležnim ministarstvima da krenu promišljati kako ići u korak s modernim tehnologijama da se to pravo omogući šire nego što je to danas“, poručio je predsjednik Vlade.

Po završetku susreta s hrvatskim iseljenicima, u izjavi za medije, predsjednik Vlade Plenković najavio je da će sutra održati predavanje na Institutu političkih znanosti „Sciences Po“, gdje će govoriti o hrvatskom članstvu u Europskoj uniji te mogućnostima za jačanje europskog projekta nakon Brexita.

Predsjednik Vlade u utorak će sudjelovati i na „One Planet Summitu“, koji je organiziran na inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a okupit će se više od 2.000 sudionika, među kojima je veliki broj svjetskih lidera i ključnih institucija.

„Bitno je poslati poruku održivoga razvoja, zaštite okoliša i svih mjera na globalnoj, europskoj i nacionalnoj razini koje mogu što više smanjiti učinke emisija stakleničkih plinova“, zaključio je predsjednik Vlade.

Pročitajte još vijesti!

dm Deset najbrzih natjecateljica

Najveća dm ženska utrka do sada okupila 7.880 sudionika

Prikupljeno više od 115.000 kuna za udrugu Europa Donna U subotu, 16. lipnja, sedma dm ženska utrka okupila je

Read More...
burza

U nesigurnom trgovanju većina svjetskih burzi porasla

Na većini svjetskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle, no vladala je nesigurnost zbog povećanja kamata američkog Feda,

Read More...
benza

Cijene nafte pale nadomak 75 dolara, u fokusu mogućnost povećanja ponude

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima nadomak 75 dolara uoči sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake