Predstavljanje hrvatskog gospodarstva na sajmovima u Novom Sadu i Beogradu

In Sajmovi i izložbe
hok

U Hrvatskoj obrtničkoj komori 7. svibnja je održan INFO Forum u okviru kojeg su se predstavili nastupi hrvatskih izlagača na dva velika i značajna sajma koji se održavaju u Republici Srbiji.

Od 15. do 21. svibnja, u Novom Sadu se održava 85. Međunarodni poljoprivredni sajam na kojem će se Hrvatska obrtnička komora predstaviti dvanaesti put, dok se od 21. do 25. svibnja u Beogradu održava 62. Međunarodni sajam tehnike na kojem će Hrvatska obrtnička komora sudjelovati jedanaesti put.

O važnosti gospodarske suradnje dviju zemalja na INFO Forumu su govorile predstavnica veleposlanstva Republike Srbije – Snežana Trkulja, voditeljica Odjela za bilateralnu suradnju pri Hrvatskoj gospodarskoj komori – Ines Obradović te voditeljica Odjela za gospodarstvo i savjetnica predsjednika Hrvatske obrtničke komore – Sanja Želinski Matunec.

„Više je razloga koji govore u prilog tome da postoji veliki potencijal u jačanju gospodarske suradnje dviju zemalja“, istaknula je Trkulja i izdvojila njih nekoliko kao što su: komplementarnost gospodarskih sustava koja je posljedica zajedničkog industrijskog nasljeđa i blizine dvaju tržišta, nepostojanja jezične barijere itd.

Prednosti koje proizlaze iz činjenice da je Hrvatska članica EU, a Srbija CEFTA-e, a svakako i podudarnost najvažnijih izvoznih tržišta jer 66% i hrvatskog i srpskog izvoza se plasira na tržište EU. Poseban potencijal krije se i u mogućnosti konkuriranja za zajedničke projekte u okviru europskih fondova koji potiču projekte koji jačaju regionalnu suradnju.

Da će na pozitivna kretanja u razvoju gospodarske suradnje utjecati i otvaranje predstavništva HGK u Srbiji, u samom centru Beograda, sudionike INFO Foruma uvjerila je Ines Obradović te istaknula kako je u Srbiji prisutno preko 200 hrvatskih tvrtki, a ovo predstavništvo ima zadaću ne samo pružiti podršku svim već prisutnim tvrtkama, nego i savjetovati sve potencijalno zainteresirane za ulaganje u Srbiju i olakšati im proboj na to tržište.

Sanja Želinski Matunec istaknula je da su ovogodišnji kolektivni nastupi na sajmovima dio aktivnosti u HOK-ovom projektu „Internacionalizacija poslovanja MSP-ova i povećanje sposobnosti hrvatskog obrtništva za poslovanje u inozemstvu uz podršku Hrvatske obrtničke komore“ (KK.03.2.1.09.0003).

Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.617.917,65 kuna, od čega se iz sredstava Europske unije iz Fonda za regionalni razvoj očekuje sufinanciranje u iznosu od 2.384.893,84 kune. Projekt, osim kolektivnih nastupa na međunarodnim sajmovima u inozemstvu obuhvaća niz informativnih događanja i seminara, izradu promidžbenih materijala o hrvatskom gospodarstvu i održavanje poslovnih susreta u zemlji i inozemstvu.

Svoja iskustva s dosadašnjih izlaganja na sajmovima kao i očekivanja od nastupa na predstojećim sajmovima u Novom Sadu i Beogradu sa sudionicima su podijelili i dvojica obrtnika – Dragutin Ulama, vlasnik obrta ZZR DUNI te Mario Kiseljak, vlasnik obrta PROMEGA te jedna obrtnica – Rahela Jurković, koja po prvi put odlazi predstaviti usluge svog obrta ASESOR u okviru izlagačkog prostora HOK-a na nekom od sajmova.

Na izlagačkom prostoru Hrvatske obrtničke komore na sajmovima u Novom Sadu i Beogradu predstavit će se jednaki broj izlagača – njih deset, od kojih će njih četvero nastupiti po prvi put.

You may also read!

Iva Bahunek

Iva Bahunek dobitnica nagrade „The Great Sea Award“

U posljednjih 6 godina, na svjetskoj karti glavnih događanja u turističkom svijetu, nametnuo se kongres pod nazivom Mediterranean Tourism

Read More...
Forum Berlin

Burilović: Pristup njemačkom tržištu nije lagan, ali naše tvrtke su konkurentne

Održan Njemačko-hrvatski gospodarski forum „Njemačka je naš najvažniji vanjskotrgovinski partner i četvrti najveći izravni strani investitor u našu zemlju. Iako

Read More...
cappelli

Gastronomija sve važnija i daje dodatnu kvalitetu turizmu

Ministar turizma Gari Cappelli i i njegov pomoćnik Tonči Glavina u utorak su na Otvorenom danu Visoke škole Aspira

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.