Predstavljen Centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva za Istarsku županiju

In Iz zemlje
flego

U Puli je u srijedu predstavljen Centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva za Istarsku županiju, koji bi uz preostalih pet, u Zaboku, Splitu, Osijeku, Opatiji i Dubrovniku, trebao biti okosnica kvalitetnog strukovnog obrazovanja turističkih kadrova.

Aktivnosti oko uspostave tih centara krenule su ovog ljeta i nastavljaju se kroz jesen, dok je do kraja godine predviđeno raspisivanje dvaju natječaja za financiranje njihove uspostave. Jedan natječaj treba raspisati Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, i to za infrastrukturu i opremanje, dok će Ministarstvo turizma raspisati natječaj za tzv. soft aktivnosti ili za funkcioniranje i daljnji razvoj centara kompetentnosti s naglaskom na organiziranje stručne nastave sa mentorima iz struke.

Uz to, kako je rečeno na predstavljanju istarskog centra, Ministarstvo turizma u idućih mjesec dana planira organizirati radionice i konzultacije s predstavnicima svih šest centara, partnerima i ostalim relevantnim dionicima, kako bi prenijeli dodatne informacije i pružili podršku u daljnjem procesu izrade programa i realizaciji tog projekata.

To je inače i projekt hrvatske Vlade, usmjeren na unapređenje kvalitete strukovnog dualnog obrazovanja, s ciljem jačanja konkurentnosti ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu te usklađenja s potrebama tržišta rada.

Ukupno je taj projekt vrijedan gotovo 500 milijuna kuna, od čega Ministarstvo turizma osigurava 300 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda i to putem spomenutog natječaja koji se očekuje do kraja godine. Od tih 300 milijuna kuna, 85 posto se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna.

Na predstavljanju istarskog Centra kompetentnosti u Puli, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić naglasio je da će ti centri biti prilika i za cjeloživotno učenje.

“Centri kompetentnosti prilika su i za bolje zapošljavanje te suradnju javnog i privatnog sektora. Njihov cilj je osigurati kvalitetan razvoj ljudskih potencijala, ali i omogućiti bolju i lakšu karijeru i budućnost turističkim kadrovima”, kazao je Matušić.

Važnost obrazovanja turističko-ugostiteljskog kadra za izrazito turističku regiju kakva je Istra istaknuo je i istarski župan Valter Flego, dodajući da se “uspostavom modernog i inovativnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva u Istarskoj županiji želi unaprijediti obrazovnu infrastrukturu i programe za taj sektor”.

Poručio je i da je za konkurentnost važno i osluškivati potrebe tržišta rada i djelovati u tom smjeru, te da je i stoga nužna snažnija sinergija s obrazovnim sustavom.

U sklopu predstavljanja centra u pulskoj strukovnoj turističkoj školi održan je i radni sastanak na temu natječaja za uspostavu centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, na kojemu su sudjelovali i predstavnici partnerskih ustanova, poslodavaca i visokih učilišta, te ugostiteljskih škola Istre.

Naznačeno je i da će infrastrukturno opremanje postojećih škola i njihovih praktikuma za potrebe tih centara, a ponegdje i dogradnja, pa i gradnja, krenuti početkom 2019. te da je za taj dio zaduženo Ministarstvo obrazovanja. (H)

You may also read!

Cyber Week Tel Aviv

Hrvatske tvrtke na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti

Više od 500 milijardi eura štete na svjetskoj razini Digitalna ekonomija raste sedam puta brže od ostatka gospodarstva, a do

Read More...
Kurtalj

Novi podrumi za još bolja vina i „Šampeke“

Južne padine Plešivice idealne su za vinogorja na kojima se uzgajaju brojna kvalitetna vina, a mnogi vjeruju kako vinova

Read More...
1-Alen Kajmović i Darko Horvat

Stipendije od 2.800 kuna, dodatne pogodnosti i siguran posao budućim mesarima u Grupi Pivac

Mjesečna stipendija od 2.800 kuna, besplatni udžbenici, naknada za rad na praksi, mogućnost rada za vrijeme školskih praznika, besplatan

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.