Predstavljen projekt digitalizacije javnih usluga u turističkom sektoru

In Iz zemlje
mint

Ministarstvo turizma predstavilo je u utorak projekt Hrvatski digitalni turizam – e turizam, vrijedan gotovo 40 milijuna kuna, koji bi razvojem pet e-usluga trebao dovesti do unaprjeđenja turističkog sektora i dodatnih koristi za pružatelje usluga i turiste.

Projekt je dio sveobuhvatne strategije e-Hrvatska 2020, a sufinanciran je sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Pet javnih usluga koje bi se do kraja 2020. godine kroz ovaj projekt trebale razviti, unaprijediti te međusobno povezati su središnji turistički registar, sustav za prijavu i odjavu gostiju u Hrvatskoj e-Visitor, portal croatia.hr te e-usluge upravnih i neupravnih postupaka.

Voditeljica projekta Natalija Havidić istaknula je da je taj projekt odgovor na brojne dinamične promjene na tržištu, kao i trendove korištenja naprednih tehnologija u poslovanju turističkog sektora. Napominje da će projekt donijeti brojne koristi pružateljima turističkih usluga, ali i samim turistima.

Također, ocjenuje da će projekt snažno podržati primjenu novog paketa turističkih zakona, kroz dodatno administrativno rasterećenje svih onih koji žele poslovati u sektoru turizma, a turističke informacije će biti još dostupnije.

Digitalizacija usluga sve potrebne dozvole za poslovanje u turističkom sektoru učinit će dostupnijima, zainteresirani će moći brže započeti ili nastaviti svoje poslovanje, a troškovi za pokretanje poslovanja će biti značajno smanjeni, rekla je.

Predstavljanju projekta nazočili su i ministar turizma Gari Cappelli i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić, čija je organizacija također uključena u provedbu projekta.

Cappelli je poručio da će se oko 40 milijuna kuna utrošiti na uvođenje novih tehnologija i inovacija, a kako su željeni efekti povećanje učinkovitosti kompletne javne uprave, u smislu brže obrade zahtjeva pružatelja usluga, kraći rokovi, smanjenje administrativnog opterećenja, kao i smanjenje operativnih troškova.

Digitalna transformacija važna je za cijeli turistički sektor, a cilj je sustav učiniti efikasnijim i povezanijim, kaže Cappelli, istaknuvši da Hrvatska želi biti lider i u takvim turističkim inovacijama.

Staničić je ocijenio da je projekt e-turizma jedan od ključnih, istaknuvši kako će unaprijediti rad sustava turističkih zajednica, a i samog glavnog ureda HTZ-a.

Kako je već navedeno, dio projekta se odnosi i na internetski portal croatia.hr, a prema Staničićevim riječima, njegova struktura i sadržaj bi do kraja iduće godine trebali doživjeti potpunu transformaciju.

Napominje da će sam sadržaj povezivati sustav turističkih zajednica i na jednom mjestu svim turistima pružiti cjelokupnu informaciju o turističkoj ponudi u Hrvatskoj.

Kada je, pak, riječ o sustavu e-Visitor, navodi Staničić, on će biti podignut na višu razinu, a podaci o gostima iz baze će biti segmentirani, što će dovesti do kvalitetnih analiza na kojima će se moći temeljiti buduće marketinške kampanje. Također, u smislu funkcionalnosti i preglednosti e-Visitor će doživjeti određena poboljšanja i promjene.

“Kroz realizaciju cijelog projekta iskoračiti ćemo u novo digitalno doba koje će u budućnosti u turizmu itekako puno značiti”, poručio je Staničić. (H)

You may also read!

Cyber Week Tel Aviv

Hrvatske tvrtke na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti

Više od 500 milijardi eura štete na svjetskoj razini Digitalna ekonomija raste sedam puta brže od ostatka gospodarstva, a do

Read More...
Kurtalj

Novi podrumi za još bolja vina i „Šampeke“

Južne padine Plešivice idealne su za vinogorja na kojima se uzgajaju brojna kvalitetna vina, a mnogi vjeruju kako vinova

Read More...
1-Alen Kajmović i Darko Horvat

Stipendije od 2.800 kuna, dodatne pogodnosti i siguran posao budućim mesarima u Grupi Pivac

Mjesečna stipendija od 2.800 kuna, besplatni udžbenici, naknada za rad na praksi, mogućnost rada za vrijeme školskih praznika, besplatan

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.