Predstavljen projekt Uspostava integralnog sustava za upravljanje službenom dokumentacijom Republike Hrvatske

In Konferencije / savjetovanja
grsic

Projekt Uspostava integralnog sustava za upravljanje službenom dokumentacijom Republike Hrvatske sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. Nositelj Projekta je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, a partner je Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva, Laboratorij za analizu teksta i inženjerstvo znanja.

Provedbom Projekta, osigurat će se kvalitetnije upravljanje službenim dokumentima, dostupnost dokumenata krajnjim korisnicima, razvoj semantičke tražilice kao prepoznatljivog hrvatskog proizvoda te bolja informiranost državnih službenika o obvezama koje proizlaze iz zakonske obveze dostave dokumenata u Središnji katalog službenih dokumenata RH.

S obzirom na to da je jedan od očekivanih rezultata projekta izrada nove semantičke tražilice službenih dokumenata, okrugli stol je bio posvećen upravo uporabi umjetne inteligencije u obradi teksta, što je činilo okosnicu izlaganja eminentnih stručnjaka iz područja strojnog učenja i prevođenja, obrade prirodnog jezika i pretraživanja informacija.

Predstavljanje projekta Uspostava integralnog sustava za upravljanje službenom dokumentacijom Republike Hrvatske i okrugli stol Umjetna inteligencija u obradi održani su dana 3. ožujka 2020. u prostoru Plaza event centra.

grsic

Pozdravne govore održali su državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić i prodekan za znanost Fakulteta elektrotehnike i računarstva prof. dr. sc. Nikola Mišković. Projekt su predstavili Tomislav Malarić iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i izv. prof. dr. sc. Jan Šnajder s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (Laboratorij za analizu teksta i inženjerstvo znanja). Nakon predstavljanja projekta održan je Okrugli stol Umjetna inteligencija u obradi teksta pod moderatorskom palicom izv. prof. dr. sc. Jana Šnajdera (Fakultet elektrotehnike i računarstva), na kojem su sudjelovali: državni tajnik Bernard Gršić (Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva), prof. dr. sc. Nikola Mišković (Fakultet elektrotehnike i računarstva), prof. dr. sc. Marko Tadić (Filozofski fakultet), prof. dr. sc. Jasminka Dobša (Fakultet organizacije i informatike), Mladen Stojak (Ciklopea) i doc. dr. sc. Petra Bago (Filozofski fakultet).

Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, zahvalio se na odazivu rekavši: „Danas smo okupili ovdje stručnjake iz područja javne uprave, znanosti i obrazovanja, jer samo sinergijskim djelovanjem možemo postići razvijeno digitalno društvo te smo tako dodatno naglasili važnost zajedničkog djelovanja pri razvoju digitalne infrastrukture i javnih digitalnih usluga kao i popularizacije razvoja digitalnog društva u svim područjima života i djelovanja hrvatskih građana, gospodarstva i javnog sektora. Nositelj projekta kojeg danas predstavljamo je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, a naš hvalevrijedan partner i dugogodišnji suradnik u razvoju tražilice Cadial, koja je i sada dio Središnjeg kataloga, jest Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu odnosno njegov Laboratorij za analizu teksta i inženjerstvo znanja. S obzirom na to da je jedan od očekivanih rezultata projekta izrada nove semantičke tražilice službenih dokumenata, okrugli stol je posvećen upravo uporabi umjetne inteligencije u obradi teksta, a posebno me veseli da smo danas ovdje okupili toliko cijenjenih stručnjaka iz područja strojnog učenja i prevođenja, obrade prirodnog jezika i pretraživanja informacija“, zaključio je, te pozvao sve prisutne da se uključe u raspravu.

You may also read!

hgk-zgrada

Vlada poslušala gospodarstvenike – tvrtke koje ne rade oslobođene doprinosa i poreza

Drugi set mjera za pomoć gospodarstvu uvažio je prijedloge gospodarstvenika da se tvrtke kojima je poslovanje zaustavljeno zbog koronavirusa

Read More...
pbz

PBZ napravio mjere za pomoć klijentima čiji su prihodi i poslovanje pogođeni COVID -19 pandemijom

MJERE ZA GRAĐANE/POTROŠAČE U svrhu ublažavanja posljedica izazvanih COVID-19 pandemijom, PBZ će omogućiti odgodu plaćanja svim korisnicima kredita kod kojih

Read More...
Burilović

Unatoč osjetnom padu gospodarstva, nije ugrožena opskrba

Podaci iz sustava fiskalizacije Porezne uprave potvrđuju da je domaće gospodarstvo zbog koronavirusa osjetno usporilo u odnosu na prošlu

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.