Predstavljen projekt Uspostava integralnog sustava za upravljanje službenom dokumentacijom Republike Hrvatske

In Konferencije / savjetovanja
grsic

Projekt Uspostava integralnog sustava za upravljanje službenom dokumentacijom Republike Hrvatske sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. Nositelj Projekta je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, a partner je Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva, Laboratorij za analizu teksta i inženjerstvo znanja.

Provedbom Projekta, osigurat će se kvalitetnije upravljanje službenim dokumentima, dostupnost dokumenata krajnjim korisnicima, razvoj semantičke tražilice kao prepoznatljivog hrvatskog proizvoda te bolja informiranost državnih službenika o obvezama koje proizlaze iz zakonske obveze dostave dokumenata u Središnji katalog službenih dokumenata RH.

S obzirom na to da je jedan od očekivanih rezultata projekta izrada nove semantičke tražilice službenih dokumenata, okrugli stol je bio posvećen upravo uporabi umjetne inteligencije u obradi teksta, što je činilo okosnicu izlaganja eminentnih stručnjaka iz područja strojnog učenja i prevođenja, obrade prirodnog jezika i pretraživanja informacija.

Predstavljanje projekta Uspostava integralnog sustava za upravljanje službenom dokumentacijom Republike Hrvatske i okrugli stol Umjetna inteligencija u obradi održani su dana 3. ožujka 2020. u prostoru Plaza event centra.

grsic

Pozdravne govore održali su državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić i prodekan za znanost Fakulteta elektrotehnike i računarstva prof. dr. sc. Nikola Mišković. Projekt su predstavili Tomislav Malarić iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i izv. prof. dr. sc. Jan Šnajder s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (Laboratorij za analizu teksta i inženjerstvo znanja). Nakon predstavljanja projekta održan je Okrugli stol Umjetna inteligencija u obradi teksta pod moderatorskom palicom izv. prof. dr. sc. Jana Šnajdera (Fakultet elektrotehnike i računarstva), na kojem su sudjelovali: državni tajnik Bernard Gršić (Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva), prof. dr. sc. Nikola Mišković (Fakultet elektrotehnike i računarstva), prof. dr. sc. Marko Tadić (Filozofski fakultet), prof. dr. sc. Jasminka Dobša (Fakultet organizacije i informatike), Mladen Stojak (Ciklopea) i doc. dr. sc. Petra Bago (Filozofski fakultet).

Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, zahvalio se na odazivu rekavši: „Danas smo okupili ovdje stručnjake iz područja javne uprave, znanosti i obrazovanja, jer samo sinergijskim djelovanjem možemo postići razvijeno digitalno društvo te smo tako dodatno naglasili važnost zajedničkog djelovanja pri razvoju digitalne infrastrukture i javnih digitalnih usluga kao i popularizacije razvoja digitalnog društva u svim područjima života i djelovanja hrvatskih građana, gospodarstva i javnog sektora. Nositelj projekta kojeg danas predstavljamo je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, a naš hvalevrijedan partner i dugogodišnji suradnik u razvoju tražilice Cadial, koja je i sada dio Središnjeg kataloga, jest Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu odnosno njegov Laboratorij za analizu teksta i inženjerstvo znanja. S obzirom na to da je jedan od očekivanih rezultata projekta izrada nove semantičke tražilice službenih dokumenata, okrugli stol je posvećen upravo uporabi umjetne inteligencije u obradi teksta, a posebno me veseli da smo danas ovdje okupili toliko cijenjenih stručnjaka iz područja strojnog učenja i prevođenja, obrade prirodnog jezika i pretraživanja informacija“, zaključio je, te pozvao sve prisutne da se uključe u raspravu.

You may also read!

Wall

Nada u oporavak gospodarstva potiče Wall Street

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i u srijedu, treći dan zaredom, jer su ulagači optimistični zbog popuštanja

Read More...
pravilna_prehrana_vjezbanje

Nova pravila o informiranju potrošača o nezapakiranoj hrani

Ministarstvo poljoprivrede je u srijedu na svojim internetskim stranicama objavilo da je s ciljem bolje zaštite i informiranosti potrošača

Read More...
olival

Tko bolje zna kako njegovati kožu i postići zdravu preplanulost od žena s Mediterana?

Tradicionalna njega kojoj mediteranske žene duguju svilenkastu preplanulu put, sad je ulovljena u bočici Olival SUPER Maslina ulja za

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.