Predstavljen sustav nadzora i kontrole ribarstva – otvorena Konferencija o ribarstvu

In Konferencije / savjetovanja
ribe

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić predstavio je jutros na šibenskoj rivi najmoderniji sustav nadzora i kontrole ribarstva koji se sastoji od sustava besposadnih letjelica i pripadajuće opreme, novih plovila ribarske inspekcije, ronilica, inspekcijskih vozila i steroskopskih kamera za mjerenje veličine tune, a prezentiran je rad monitoring centra za ribarstvo.

„Besposadne letjelice imaju raspon krila od 4,4 metra i domet od oko 150 kilometara, a u zraku mogu provesti 6 sati. Opremljene su izuzetno kvalitetnim kamerama koje tijekom leta snimaju sva plovila koja se nalaze na moru, a mogu snimati i noću. Uz postojeće sustave praćenja plovila ova vizualna nadogradnja omogućit će potpunu kontrolu našeg mora u realnom vremenu. Jadran je more čiji eko sustav, riblji fond i čistoću moramo i želimo sačuvati. Odlučili smo se za održivo ribarstvo, a to znači da imamo dva prioriteta: zadovoljne ribare i visoki stupanj zaštite ribljeg fonda u Jadranu. Danas smo predstavili jedan od najmodernijih sustava zaštite.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić na šibenskoj rivi.

Nakon predstavljanja nove opreme otvorena je dvodnevna Konferencija o ribarstvu na kojoj su po prvi puta bili svi predstavnici institucija nadležnih za more i ribarstvo u bilo kojem segmentu.

Konferenciju je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Na konferenciji se, između ostalog, raspravlja o upravljanju resursima i održivoj akvakulturi. Državna tajnica Marija Vučković i pomoćnik ministra Ante Mišura naglasili su važnost sveobuhvatnog pristupa svakom segmentu gospodarstva, pa tako i akvakulturi. Akvakultura je uz ribarstvo uvrštena u strateški značajne gospodarske sektore u Hrvatskoj. Potencijal koji imamo u segmentu akvakulture je ogroman i namjeravamo ga u potpunosti iskoristiti. Nas zanima tržišno orijentirana i konkurentna akvakultura, obrazovani, osposobljeni, opremljeni i umreženi proizvođači koji će uzgajati vrhunsku ribu uz primjenu najmodernijih tehnologija, minimalnih ulaznih troškova proizvodnje i konkurentnih cijena na zajedničkom europskom, ali i svjetskom tržištu.

Tijekom dva radna dana na konferenciji će se prezentirati aktualni podaci iz sektora te će se raspravljati o stanju resursa i upravljanju malom plavom ribom koja čini najvažniji segment hrvatskog ribarstva, trendovima u akvakulturi, ugovaranju i potrošnji sredstava iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, novom sustavu nadzora i kontrole, digitalizaciji dostave podataka u ribolovu, provedbi lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu, športskom ribolovu i ostalim ključnim temama za razvoj ove strateške gospodarske grane u Hrvatskoj.

You may also read!

Wall

Nada u oporavak gospodarstva potiče Wall Street

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i u srijedu, treći dan zaredom, jer su ulagači optimistični zbog popuštanja

Read More...
pravilna_prehrana_vjezbanje

Nova pravila o informiranju potrošača o nezapakiranoj hrani

Ministarstvo poljoprivrede je u srijedu na svojim internetskim stranicama objavilo da je s ciljem bolje zaštite i informiranosti potrošača

Read More...
olival

Tko bolje zna kako njegovati kožu i postići zdravu preplanulost od žena s Mediterana?

Tradicionalna njega kojoj mediteranske žene duguju svilenkastu preplanulu put, sad je ulovljena u bočici Olival SUPER Maslina ulja za

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.