Predstavljen sustav nadzora i kontrole ribarstva – otvorena Konferencija o ribarstvu

In Konferencije / savjetovanja
ribe

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić predstavio je jutros na šibenskoj rivi najmoderniji sustav nadzora i kontrole ribarstva koji se sastoji od sustava besposadnih letjelica i pripadajuće opreme, novih plovila ribarske inspekcije, ronilica, inspekcijskih vozila i steroskopskih kamera za mjerenje veličine tune, a prezentiran je rad monitoring centra za ribarstvo.

„Besposadne letjelice imaju raspon krila od 4,4 metra i domet od oko 150 kilometara, a u zraku mogu provesti 6 sati. Opremljene su izuzetno kvalitetnim kamerama koje tijekom leta snimaju sva plovila koja se nalaze na moru, a mogu snimati i noću. Uz postojeće sustave praćenja plovila ova vizualna nadogradnja omogućit će potpunu kontrolu našeg mora u realnom vremenu. Jadran je more čiji eko sustav, riblji fond i čistoću moramo i želimo sačuvati. Odlučili smo se za održivo ribarstvo, a to znači da imamo dva prioriteta: zadovoljne ribare i visoki stupanj zaštite ribljeg fonda u Jadranu. Danas smo predstavili jedan od najmodernijih sustava zaštite.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić na šibenskoj rivi.

Nakon predstavljanja nove opreme otvorena je dvodnevna Konferencija o ribarstvu na kojoj su po prvi puta bili svi predstavnici institucija nadležnih za more i ribarstvo u bilo kojem segmentu.

Konferenciju je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Na konferenciji se, između ostalog, raspravlja o upravljanju resursima i održivoj akvakulturi. Državna tajnica Marija Vučković i pomoćnik ministra Ante Mišura naglasili su važnost sveobuhvatnog pristupa svakom segmentu gospodarstva, pa tako i akvakulturi. Akvakultura je uz ribarstvo uvrštena u strateški značajne gospodarske sektore u Hrvatskoj. Potencijal koji imamo u segmentu akvakulture je ogroman i namjeravamo ga u potpunosti iskoristiti. Nas zanima tržišno orijentirana i konkurentna akvakultura, obrazovani, osposobljeni, opremljeni i umreženi proizvođači koji će uzgajati vrhunsku ribu uz primjenu najmodernijih tehnologija, minimalnih ulaznih troškova proizvodnje i konkurentnih cijena na zajedničkom europskom, ali i svjetskom tržištu.

Tijekom dva radna dana na konferenciji će se prezentirati aktualni podaci iz sektora te će se raspravljati o stanju resursa i upravljanju malom plavom ribom koja čini najvažniji segment hrvatskog ribarstva, trendovima u akvakulturi, ugovaranju i potrošnji sredstava iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, novom sustavu nadzora i kontrole, digitalizaciji dostave podataka u ribolovu, provedbi lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu, športskom ribolovu i ostalim ključnim temama za razvoj ove strateške gospodarske grane u Hrvatskoj.

You may also read!

horvat

Horvat: EU fondovi su akcelerator rasta

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je u Krapinsko-zagorskoj županiji posjetio četiri tvrtke čiji proizvodi završavaju

Read More...
Cappelli

Cappelli: Godina bi mogla biti do tri posto bolja od lanjske

Špica turističke sezone mogla bi biti na razini prošlogodišnje, dok bi se do kraja godine turistički promet mogao povećati

Read More...
drvo

Za razvoj prerade drva i proizvodnju namještaja 40 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je javni natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.