Preporuke stranih ulagače se ne provode

In Izravna strana ulaganja
Fogec

Predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj Mladen Fogec upozorio je u utorak da se preporuke toga udruženja ne provode te da ove godine neće biti njegove “Bijele knjige”, jer se nema smisla ponavljati dok se ništa ne događa.

Fogec je na konferenciji “Gospodarsko stanje i reformski procesi – Hrvatska i okruženje”, u organizaciji Zagrebačke inicijative i Zaklade Konrad Adenauer, upozorio da se u Hrvatskoj stalno spominju reforme, no kako će on “vjerovatno kompletno osijediti dok reforme dođu na red”.

Kazao je i kako su strani ulagači odlučili da ove godine neće biti novog izdanja Bijele knjige, jer nema smisla da se ponavljaju.

“Izdavali smo je pet, šest godina za redom, iste su stvari unutra. Naše su preporuke iste i nema smisla da se ponavljamo”, kazao je te dodao da, kad se počne nešto mijenjati i kad se počnu prihvaćati bar neke preporuke, strani ulagači će objaviti novu knjigu.

Najavio je da će umjesto Bijele knjige organizirati događaj u kojem će pokušati analizirati što je Hrvatska izgubila ne privlačeći strane investicije, odnosno propuštene prilike.

Osvrnuo se i na pripajanje Agencije za investicije i konkurentnost Ministarstvu gospodarstva kazavši da se s tim slaže, ako će doprinijeti njenom boljem radu, ali da je pitanje koliko će sloboda djelovanja biti veća unutar Ministarstva.

Mislim ipak da su bili slobodniji dok su bili samostalni i da su ostali samostalni, ali vrijeme će pokazati, rekao je.

Profesor na zagrebačkom Praavnom fakultetu Mladen Vedriš je istaknuo kako je za sve promjene potrebna ekspertiza i politička volja.

U danom trenutku morate reći da je to prioritet vašeg mandata, i da je to nešto što želite napraviti, kazao je te dodao kako u Hrvatskoj na žalost dnevne teme prevladavaju.

“Hrvatska se mora okrenuti dugoročnijim promjenama, ali ih provoditi na dnevnoj bazi”, poručio je Vedriš.

Gospodarstvo koje odgovara sutrašnjici mora biti pokretano znanjem i inovativnošću, rekao je.

Pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak ocijenio je da su Hrvatskoj potrebna ulaganja u tehnologije koje će dovesti do inovacija, bolja suradnja realnog sektora i znanstvenih organizacija, više ulaganja privatnog sektora u istraživanje i razvoj te više inovativnih proizvoda i usluga.

Investicije nisu samo brojevi u bilanci, to su ulaganja u ekonomsku sigurnost, rekao je Novak te dodao kako gospodarstvo koje odgovara sutrašnjici mora biti pokretano znanjem i inovativnošću.

Uz ICT kao resurs, inovativnost je ono na što će se morati oslanjati gotovo svi gospodarski sektori ako žele opstati na zahtjevnim svjetskim tržištima, kazao je Novak te dodao kako su zato važni istraživačko-razvojni projekti, jer se u njima odvijaju inovacije, a inovativni proizvodi su i izvozni proizvodi.

Novak je istaknuo važnost digitalizacije te kazao kako treba izgraditi produktivno gospodarstvo koje je inovativno, konkurentno i koje stabilno i održivo raste. (H)

You may also read!

kaufland

Kaufland svečano otvorio prvi Solar Carport – nadstrešnice za automobile s ugrađenim solarnim panelima

Kaufland je na lokaciji svoje poslovnice Blato u Zagrebu službeno obilježio puštanje solarnih panela u pogon. Ovaj projekt pametnih

Read More...
nekretnine

Zagreb privlači pažnju svih sudionika na tržištu nekretnina

Cushman & Wakefield, vodeća svjetska tvrtka za pružanje usluga na tržištu nekretnina koja je prošli tjedan priopćila da je

Read More...
jagode

Vrgorac počastio Zagrepčane jagodama

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu protekle je subote mirisalo po jagodama, pršutu i vinu, prepoznatljivim aromama i mirisima vrgorskog kraja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.