Prihod od turizma premašiti će lanjskih 10 milijardi eura

In Iz zemlje
rovinj

S gotovo 15 milijuna turističkih dolazaka i 85 milijuna noćenja hrvatski turizam u osam mjeseci ove godine bilježi poraste od 14 i 13 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a do kraja godine očekuju se i rekordni prihodi koji bi mogli premašiti lanjskih 10 milijardi eura, istaknuo je u srijedu ministar turizma Gari Cappelli.

“Prihodi u turizmu prošle godine su iznosili ukupno oko 10 milijardi eura, što uključuje prihode i od stranih i od domaćih turista, a do kraja ove godine mogli bi se povećati za 5 do 7 posto u odnosu na te lanjske. To su konzervativne procjene, što znači da bi porast prihoda za ovu godinu mogao biti i veći”, objasnio je Cappelli na konferenciji za novinare u Ministarstvu turizma na kojoj je predstavio rezultate turističkog prometa za osam mjeseci i kolovoz.

Istaknuo je i kako su za odličan ovogodišnji turistički rezultat zaslužni dobra priprema sezone, investicije i privatnog i javnog sektora, angažman svih djelatnika u turizmu te drugih povezanih djelatnosti, prometa, trgovine i ostalih.

Dobrim je rezultatima, dodaje, pridonio gotovo svaki mjesec ove godine, kao i kolovoz u kojem je 4,4 milijuna turista ostvarilo gotovo 32 milijuna noćenja, što su porasti od po 6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

“I najave za posezonu su odlične te je moguće da ćemo se do kraja godine po prvi put u hrvatskoj povijesti približiti brojci od sto milijuna noćenja. Uz to, na godišnjoj razini očekujemo viši turistički porast od europskog prosjeka”, rekao je Cappelli.

I direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić ističe kako su trendovi za posezonu pozitivni, pogotovo u rujnu, u kojem je trenutno popunjenost kapaciteta još uvijek visoka.

“Ljetni dio turističke godine ispunio je očekivanja s visokim stopama rasta, a kako i ovih dana u Hrvatskoj boravi više od 500 tisuća turista vjerujemo u nastavak trenda”, rekao je Staničić, dodajući i da su pripreme za iduću godinu već krenule i da su očekivanja slična.

Najavio je do kraja ove godine kampanje i za domaće i za strana tržišta, pogotovo pred Božić, kao i nastupe na četiri velika sajma u Europi, kojima će se pojačati promocija za određene segmente turizma, poput nautike i kongresa. Do kraja godine će trajati i natječaj za strateške projekte za suradnju s avioprijevoznicima, od kojeg očekuje da će Hrvatsku već od iduće godine znatno bolje pozicionrati kao aviodestinaciju.

Po iznijetim podacima, u kolovozu su, od ukupnih 4,4 milijuna turista, nešto malo više od 4 milijuna bili stranci, koji su ostvarili 28,2 milijuna noćenja, što je po 6 posto više nego u lanjskom kolovozu.

Poraste bilježe i domaći turisti, kojih je u kolovozu bilo 1,4 posto više, a njihovih noćenja 8 posto više.

Po regijama, najviše turističkih noćenja je bilo u kolovozu u Istri (8,6 milijuna), potom na Kvarneru (6,1 milijun) te u u Splitsko-dalmatinskoj županiji (6 milijuna). Slijede Zadarska županija (gotovo 5 milijuna), Šibensko-kninska (2,4 milijuna), Dubrovačko-neretvanska (2,2 milijuna), Ličko-senjska (1,5 milijuna) te Zagreb (250 tisuća noćenja u kolovozu).

Zanimljivost je da su i brojne kontinentalne županije u kolovozu zabilježile poraste noćenja, neke i iznad 10 posto.

Među gradovima i općinama kolovoški turistički ‘prvaci’ su Rovinj, Medulin, Poreč, Dubrovnik, Umag i Crikvenica.

Iz inozemstva najviše noćenja ostvarili su Nijemci, Slovenci, Talijani, Poljaci i Austrijanci, dok je po vrstama smještaja najviše turista noćilo u domaćinstvu, potom u kampovima i hotelima, a porasti su zabilježeni i s noćenjima u nautičkim lukama. (H)

You may also read!

Međimrski gospodarski forum

Međimurski Gospodarski Forum pokazao smjer daljnjeg razvoja Hrvatske

U prostorijama zgrade VMD Grupe u Zagrebu danas je održan prvi Međimurski Gospodarski Forum u organizaciji Zavičajnog društva Međimurje,

Read More...
Lidl Hrvatska_Global Gap

Svi Lidlovi dobavljači do kraja 2018. imat će certifikat Global G.A.P.

Samo najbolje voće i povrće certificiranih dobavljača Svi dobavljači voća i povrća trgovačkog lanca Lidl Hrvatska će do kraja 2018.

Read More...
katavicivica

Ivica Katavić novi predsjednik Udruženja trgovine HGK

Na sjednici predstavljena analiza trgovine na malo od 2007. do 2018. Udruženje trgovine Hrvatske gospodarske komore održalo je plenarnu sjednicu

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.