Prihodi i dobit Applea porasli, cijena dionice rekordna

In Financije i gospodarstvo
Apple

SAN FRANCISCO, 2. kolovoza 2017. (Hina/Reuters) – Apple je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 45,4 milijarde dolara, 7,2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a kako je snažno porasla i dobit, cijena dionice tog tehnološkog diva dosegnula je najvišu razinu u povijesti.

Prema poslovnom izvješću, objavljeno u utorak, čista dobit Applea iznosila je u proteklom tromjesečju 8,7 milijardi dolara, što je 11,8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Rast prihoda zahvaljuje se, među ostalim, rastu prodaje najvažnijeg Appleovog proizvoda iPhonea za 1,6 posto na godišnjoj razini, na 41,03 milijuna uređaja.

Pritom su prihodi od prodaje tog pametnog telefona porasli za 3 posto, na 24,8 milijardi dolara.
Svijetlu točku u Appleovom izvješću predstavlja i rast prihoda od usluga tvrtke, koje među ostalim uključuju aplikacije Apple Music, Apple Pay, App Store i iCloud, za 22 posto na godišnjoj razini, na 7,3 milijarde dolara.
Apple je, također, izvijestio kako je prodaja iPada porasla za 28 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pri čemu su prihodi od prodaje tog tablet računala porasli za 2 posto, 4,9 milijardi dolara.
S druge strane, pali su prihodi kompanije od prodaje u Velikoj Kini, odnosno na tržištima Kine, Hong Konga i Tajvana, što je drugo najveće Appleovo tržište nakon američkog.

Prihodi s tog tržišta pali su u proteklom tromjesečju za 9,5 posto, na 8 milijardi dolara. To je, ipak, manji pad u odnosu na prethodni kvartal kada su prihodi pali za 14 posto na godišnjoj razini.
Slabljenje potražnje za iPhoneima u Kini posljedica je velike konkurencije jeftinijih pametnih telefona proizvođača iz te regije.
Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cijena dionice Applea u utorak je u produženom trgovanju na Wall Streetu porasla oko 6 posto, na rekordnih 159 dolara. Stoga je tržišna kapitalizacija najvrjednije svjetske kompanije premašila 830 milijardi dolara. (H)

You may also read!

Cyber Week Tel Aviv

Hrvatske tvrtke na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti

Više od 500 milijardi eura štete na svjetskoj razini Digitalna ekonomija raste sedam puta brže od ostatka gospodarstva, a do

Read More...
Kurtalj

Novi podrumi za još bolja vina i „Šampeke“

Južne padine Plešivice idealne su za vinogorja na kojima se uzgajaju brojna kvalitetna vina, a mnogi vjeruju kako vinova

Read More...
1-Alen Kajmović i Darko Horvat

Stipendije od 2.800 kuna, dodatne pogodnosti i siguran posao budućim mesarima u Grupi Pivac

Mjesečna stipendija od 2.800 kuna, besplatni udžbenici, naknada za rad na praksi, mogućnost rada za vrijeme školskih praznika, besplatan

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.