Prihodi Facebooka skočili 30 posto, a broj korisnika i dalje raste

In Vijesti iz svijeta
facebook

Prihodi Facebooka dosegnuli su u četvrtom lanjskom tromjesečju 16,9 milijardi dolara, 30 posto više nego u istom razdoblju godinu dana prije, a uz rast broja korisnika, još je snažnije skočila dobit najveće svjetske društvene mreže.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u srijedu, čista dobit Facebooka dosegnula je u proteklom kvartalu 6,88 milijardi dolara, što je 61 posto više nego godinu dana prije.

Unatoč skandalima, broj korisnika raste

Unatoč skandalima u vezi nedozvoljenog korištenja osobnih podataka korisnika i lažnih oglasa i vijesti na mreži, broj korisnika Facebooka i dalje raste.

U izvješću se navodi da je u proteklom tromjesečju broj aktivnih mjesečnih i dnevnih korisnika Facebooka porastao za 2,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, na 2,32 milijarde, odnosno 1,52 milijarde.

Pritom je najveći rast broja korisnika zabilježen u Indiji, Indoneziji i na Filipinima, dok je u SAD-u i Kanadi stagnirao.

„Za ovog medijskog diva najgore je prošlo. Čini se da njegovo financijsko poslovanje i angažman korisnika nisu bili pod većim utjecajem negativnih udara u posljednjih godinu dana”, kaže Haris Anwar, analitičar u tvrtki Investing.com.

U borbi protiv lažnih oglasa i vijesti, Facebook u posljednje vrijeme pojačano zapošljava i uvodi niza mjera za povećanje sigurnosti korisničkih podataka i bolje praćenje sadržaja koje korisnici stavljaju na mrežu.

Zbog toga su ukupni troškovi poslovanja kompanije u posljednjem lanjskom tromjesečju dosegnuli 9,1 milijardu dolara, što je 62 posto više nego godinu dana prije.

U izvješću je Facebook poručio i to da u ovoj godini očekuje rast troškova poslovanja za 40 do 50 posto u odnosu na 2018. zbog povećanja ulaganja u sigurnost korisnika.

Lanjska dobit dosegnula 22 mlrd dolara

Unatoč povećanim troškovima, zarada Facebooka i dalje snažno raste, zahvaljujući povećanim prihodima od oglašavanja.

Tako je u cijeloj prošloj godini dobit Facebooka dosegnula 22 milijarde dolara, što je 37 posto više nego što je iznosila u 2017.

„U temeljima smo promijenili način vođenja naše kompanije, fokusirali se na najveća društvena pitanja i više investiramo u izgradnju novih, inspirativnih načina povezivanja ljudi”, poručio je u izvješću Mark Zuckerberg, izvršni direktor i osnivač Facebooka 2004. godine.

Nakon objave poslovnih rezultata, u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta cijena dionice Facebooka skočila je gotovo 12 posto, na 168 dolara.

Ipak, i dalje se kreće nedaleko najnižih razina u posljednje dvije godine jer je od lanjskog srpnja, kada je Facebook prvi put upozorio na usporavanje rasta prihoda i operativne marže, cijena dionice pala oko 30 posto. (H)

You may also read!

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

Imovina investicijskih fondova narasla za 57 posto Hrvoje Krstulović i Josip Zaher „Investicijski fondovi i društva važna

Read More...
Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana

Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana?

Savjeti za sigurnu blagdansku kupovinu Kupovina hrane je prvi korak u osiguranju sigurnih namirnica za vašu obitelj. Pravilan način kupovine

Read More...
lova

Učinkovitija provedba reformi

Nacionalni program reformi 2019. predstavlja kontinuitet prethodnih takvih programa fokusirajući se na tri identična cilja sadržana i u prošlogodišnjem

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.