Prihodi Granolia pali gotovo 15 posto, gubitak povećan

In Financije i gospodarstvo
Granolio

ZAGREB, 1. kolovoza 2017. (Hina) – Tvrtka Granolio, koja je nedavno pokrenula predstečajni postupak, ostvarila je u prvom polugodištu ukupne prihode od 190 milijuna kuna, gotovo 15 posto manje nego godinu dana prije, dok je gubitak povećan.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u ponedjeljak, Granolio je u prvih šest mjeseci ove godine poslovao s gubitkom od 22,3 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju gubitak iznosio 4,9 milijuna.
Problemi te poljoprivredne kompanije povezani su s krizom u Agrokoru. Granolio je 30. lipnja posjedovao pozajmicu danu društvu Agrokor trgovina u vrijednosti 9,9 milijuna kuna s tim da je pozajmica u vrijednosti 2,9 milijuna kuna dospijela  30. ožujka, a pozajmica od 7 milijuna kuna dan kasnije.
Osim tog potraživanja, Granolio ima i obveze prema faktoring društvima koje su nastale kao rezultat poslovanja s koncernom Agrokor u vrijednosti od 85 milijuna kuna.

Zbog nemogućnosti podmirivanja dospjelih obveza, Uprava Granolia je u srpnju predala zahtjev Trgovačkom sudu za pokretanje postupka predstečajne nagodbe, da bi sud 27. srpnja donio odluku o pokretanju predstečajnog postupka.
U izvješću se navodi da je u prvom polugodištu Granolio ostvario nepovoljni operativni rezultat (EBIT) u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a što se objašnjava nižim prodajnim maržama ostvarenih u segmentima mlinarstva i tradinga.
Osim toga, smanjenju operativnog rezultata doprinijelo je i povećanje troškova, najvećim dijelom prodajnih, poput prijevoza robe, a manjim dijelom i zbog povećanja trošak zaposlenih.

Predstečajni postupak

Prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka Granolio je podnio 17. srpnja i izvijestio da se tijekom prvog polugodišta suočio s teškoćama u poslovanju uzrokovanim događajima vezanima uz Agrokor.

Poslovna povezanost Granolia i društava iz koncerna Agrokor te nemogućnost redovite naplate potraživanja prema tim društvima, a kasnije i potpuna nemogućnost naplate, uključujući i naplatu izdanih mjenica, dovela je Granolio u poziciju da ne može redovito podmirivati obveze prema svojim vjerovnicima, rekli su iz te tvrtke.
Granolio, po podacima te tvrtke, u hrvatskoj mlinarskoj industriji s više od 100.000 Mt samljevene pšenice godišnje zauzima udjel veći od 20 posto.

Proizvodnju i otkup poljoprivrednih proizvoda s kooperantima organizira na više od 45.000 hektara, a u suradnji s tvrtkom Cautio iz Našica, u mliječnoj industriji prerađuje približno 50.000 litara mlijeka dnevno.
Ima farme s 300 muznih krava, 2.800 svinja u tovu te s 200 junadi u tovu. Raspolaže s približno 68.500 MT skladišnih kapaciteta za žitarice i uljarice te proizvodnjom stočne hrane od približno 30.000 tona, a u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji obrađuje više od 1.200 hektara oranica i 3,5 hektara staklenika. (H)

You may also read!

capelli

Cappelli: Šibenik je primjer dobrih ulaganja u turističke projekte

Ministar turizma Gari Cappelli u petak je u Šibeniku na sastanku sa županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom i šibenskim

Read More...
Žigman

Potpisan memorandum između HANFA-e i izraelskih regulatora o suradnji u području FinTech inovacija

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Ante Žigman jučer je s predstavnikom izraelskog regulatora svečano

Read More...
dm

dm predao donaciju vrijednu 14.000 kuna Općoj bolnici Varaždin

dm-ovu donaciju OB Varaždin uložit će u nabavu infuzijske pumpe za Odjel za pedijatriju. U četvrtak, 19. rujna dm je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.