Prihodi Granolia pali gotovo 15 posto, gubitak povećan

Granolio

ZAGREB, 1. kolovoza 2017. (Hina) – Tvrtka Granolio, koja je nedavno pokrenula predstečajni postupak, ostvarila je u prvom polugodištu ukupne prihode od 190 milijuna kuna, gotovo 15 posto manje nego godinu dana prije, dok je gubitak povećan.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u ponedjeljak, Granolio je u prvih šest mjeseci ove godine poslovao s gubitkom od 22,3 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju gubitak iznosio 4,9 milijuna.
Problemi te poljoprivredne kompanije povezani su s krizom u Agrokoru. Granolio je 30. lipnja posjedovao pozajmicu danu društvu Agrokor trgovina u vrijednosti 9,9 milijuna kuna s tim da je pozajmica u vrijednosti 2,9 milijuna kuna dospijela  30. ožujka, a pozajmica od 7 milijuna kuna dan kasnije.
Osim tog potraživanja, Granolio ima i obveze prema faktoring društvima koje su nastale kao rezultat poslovanja s koncernom Agrokor u vrijednosti od 85 milijuna kuna.

Zbog nemogućnosti podmirivanja dospjelih obveza, Uprava Granolia je u srpnju predala zahtjev Trgovačkom sudu za pokretanje postupka predstečajne nagodbe, da bi sud 27. srpnja donio odluku o pokretanju predstečajnog postupka.
U izvješću se navodi da je u prvom polugodištu Granolio ostvario nepovoljni operativni rezultat (EBIT) u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a što se objašnjava nižim prodajnim maržama ostvarenih u segmentima mlinarstva i tradinga.
Osim toga, smanjenju operativnog rezultata doprinijelo je i povećanje troškova, najvećim dijelom prodajnih, poput prijevoza robe, a manjim dijelom i zbog povećanja trošak zaposlenih.

Predstečajni postupak

Prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka Granolio je podnio 17. srpnja i izvijestio da se tijekom prvog polugodišta suočio s teškoćama u poslovanju uzrokovanim događajima vezanima uz Agrokor.

Poslovna povezanost Granolia i društava iz koncerna Agrokor te nemogućnost redovite naplate potraživanja prema tim društvima, a kasnije i potpuna nemogućnost naplate, uključujući i naplatu izdanih mjenica, dovela je Granolio u poziciju da ne može redovito podmirivati obveze prema svojim vjerovnicima, rekli su iz te tvrtke.
Granolio, po podacima te tvrtke, u hrvatskoj mlinarskoj industriji s više od 100.000 Mt samljevene pšenice godišnje zauzima udjel veći od 20 posto.

Proizvodnju i otkup poljoprivrednih proizvoda s kooperantima organizira na više od 45.000 hektara, a u suradnji s tvrtkom Cautio iz Našica, u mliječnoj industriji prerađuje približno 50.000 litara mlijeka dnevno.
Ima farme s 300 muznih krava, 2.800 svinja u tovu te s 200 junadi u tovu. Raspolaže s približno 68.500 MT skladišnih kapaciteta za žitarice i uljarice te proizvodnjom stočne hrane od približno 30.000 tona, a u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji obrađuje više od 1.200 hektara oranica i 3,5 hektara staklenika. (H)

Pročitajte još vijesti!

Burilović, Radoš

Digitalna Komora štedi vrijeme poduzetnicima

Predstavljena prva e-usluga Gospodarska mreža Hrvatska gospodarska komora predstavila je novi projekt – Digitalna komora. Riječ je o informacijsko-komunikacijskoj

Read More...
Drilo

Hrvatska je spremna za digitalizaciju

Hrvatska udruga poslodavaca, HUP- Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti predstavila je danas analizu razvoja digitalizacije Hrvatske te rezultate poslovanja

Read More...
Coolinarika

Pola milijuna Facebook fanova Coolinarike potvrdilo da je najveća kulinarska društvena mreža u regiji zaista cool

„Coolinariko hvala ti što postojiš i što unosiš veselje u moj život. Čast mi je biti članom ovog prekrasnog

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake