Prijenos europskog zakonodavstva ključni je izazov u poslovanju obrtnika, malih i srednjih poduzetnika

In Porezi / zakoni
hok

U Hrvatskoj obrtničkoj komori održana je konferencija „Prijenos europskog zakonodavstva – ključni izazov u poslovanju“.Organizator konferencije je Grupa poslodavaca Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom (HOK).

panelPrenormiranost ometa razvoj poduzetništva, posebno nas obrtnika te malih poduzeća, koji činimo više od 98 posto hrvatskog gospodarstva. Uvođenje i primjena novih propisa često nam povećava troškove poslovanja, otežava rast i novo zapošljavanje. Kako bi proizveli i plasirali svoje proizvode na domaće i strano tržište, treba nam takvo poslovno okruženje koje će nam omogućiti da stvaramo, budemo inovativni i uspješno se nosimo s konkurencijom na domaćem i globalnom tržištu. A to prvenstveno zahtijeva pravnu sigurnost i predvidivost” – rekao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

Veliki projekt Vlade i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u idućoj godini bit će aktivnosti vezane uz smanjivanje administrativnih i zakonodavnih prepreka, odnosno neporeznih tereta koje gospodarstvu nameće administrativno i regulatorno okruženje“, kazala je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

Dodala je i da očekuje da će do kraja godine Vlada usvojiti i plan smanjivanja administrativnog opterećenja u sedam gospodarskih područja. “Taj plan proizlazi iz dosadašnjih aktivnosti i razmjene mišljenja Ministarstva i poduzetnika, a uključuje izmjene različitih pravilnika i podzakonskih akata“, rekla je Dalić.

Grupa poslodavaca EGSO-a se stalno zalaže za bolje EU zakonodavstvo. Podržavamo činjenicu da trenutačna Europska komisija tretira taj cilj kao najviši prioritet. Sada države članice imaju ključnu ulogu u tom procesu. Samo dobra implementacija EU zakonodavstva bez „prekomjernog reguliranja“ jamči europskim građanima i tvrtkama još veću korist integracije. Moramo se aktivno boriti ne samo sa zastojima u prijenosu zakonodavstva, već i tendencijama brojnih vlada da „prekomjerno prenose zakonodavstvo“, rekao je Stéphane Buffetaut, potpredsjednik Grupe poslodavaca Europskog gospodarsko-socijalnog odbora.

Osnovni cilj konferencije bio je uočiti prepreke te podijeliti pozitivna iskustva Hrvatske i zemalja Europske unije u stvaranju jednostavnijeg zakonodavnog okvira za poslovanje obrtnika, mikro i malih poduzetnika. Na konferenciji je sudjelovalo više od 50 predstavnika Grupe poslodavaca Europskog gospodarsko-socijalnog odbora (EGSO) iz različitih zemalja Europske unije,predstavnici Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, pravni stručnjaci te predstavnici obrta i tvrtki. hok

You may also read!

dorina

Dorina s novim okusima i uz novu poruku – Prelomi!

Baš kao što je čokolada puna malih i velikih kockica, tako je i život satkan od malih i velikih

Read More...
kaufland

Kaufland iznenadio večerom pod zvjezdanim nebom uz moto „Naše mi najbolje paše“

Kreativne i moderne sljedove jela s proizvodima malih hrvatskih proizvođača i OPG-ova za okupljene je pripremao poznati zagrebački chef

Read More...
Erste

Erste banci dodijeljen certifikat Poslodavac Partner sedmu godinu zaredom

Tvrtka Erste&Steiermärkische Bank i ove je godine nositelj certifikata Poslodavac Partner, prestižnog certifikata kojeg dodjeljuje konzultantska kuća SELECTIO. Erste

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.