Pripremiti strane radnike za siguran i zdrav rad

In Dualni sustav obrazovanja
krave-stocarstvo-stoka

U Finskoj svatko ima pravo na siguran i zdrav rad. ‘Dobro došli na rad na finskim farmama!’ video objašnjava glavna pravila finskog radnog života i osnove sigurnog i zdravog rada na poljoprivrednim i hortikulturnim gospodarstvima.

Prema podacima Finskog instituta za prirodne resurse, sektor poljoprivrede i hortikulture zapošljavao je gotovo 20.000 stranih radnika u 2020. godini, od kojih je oko 3.400 bilo stalnih i 16.000 povremenih radnika.

Ljudi koji se sele u Finsku na stalni ili sezonski posao obično znaju vrlo malo o finskom radnom životu. Potrebno je više informacija posebno o pravima i obvezama u vezi sa zaštitom na radu i uvjetima rada.

– Ovim videom želimo dodatno informirati i olakšati svakodnevni život na poljoprivrednim i hortikulturnim radnim mjestima. Svima je u interesu da obje strane budu dobro informirane. To sprječava mnoge nepotrebne nesuglasice i nesreće na radu, kaže Riikka Vasama , stručnjak za ugovore u Industrijskom sindikatu.

– Središnji radni uvjeti i pitanja sigurnosti dobro su sažeti u videu, ističe Päivi Sarmala , stručnjak Centra za zaštitu na radu.

– Zakoni i pravila radnog života općenito su isti bez obzira na branšu, zbog čega mislim da je ovaj video koristan za sve. Kao lijep bonus, dobivate mali uvid u Farme kao radno okruženje, ističe Sarmala.

Video je producirao Granski odbor za poljoprivredu Centra zaštite na radu. Centar za strukovno obrazovanje TTS (Työtehoseura), Institut za prirodne resurse Finske, kampus Mustiala Sveučilišta primijenjenih znanosti Häme i hortikulturna farma Robbe’s Little Garden također su odigrali ključnu ulogu u video produkciji.

Video je na engleskom sa titlovima na finskom, švedskom, engleskom, ruskom i ukrajinskom:

I iz ovoga je razvidno koliko su značajne javne nacionalne institucije u području zaštite na radu.Udruge poslodavaca i zaposlenika u svakoj industriji zastupljeni su u industrijskim grupama i odborima sektora rada pod Odborom Finskog centra za sigurnost i zdravlje na radu.Svrha radnih skupina je razvoj zaštite na radu u svojim područjima.Za praktičnu provedbu projekata zaduženi su stručnjaci Finskog centra za sigurnost i zdravlje na radu.

U Hrvatskoj umjesto osnaživanja unatrag nekoliko godina svjedočimo „rastakanju“ javnih institucija u području i sigurnosti i zdravlja na radu.Istovremeno u drugim zemljama takve instirucije se jačaju i zazimaju važnu ulogu,potvrđujući da su život,zdravlje i očuvanje radne sposbnosti radnika tijekom cijelog radnog vijeka, vrednote od posebnog društvenog interesa i zanašnjak društfenog razvoja i dobrobiti.

U svakom slučaju finski primjer pripreme stranih radnika za ono što ih očekuje na tržištu rada, treba slijediti i Hrvatska, posebno iz razloga što se sve više hrvatski poslodavci oslanjaju na uvoz stranih radnika, i to ne samo u turizmu, ugostiteljstvu, građevinarstvu, već i u mnogim drugim sektorima, a za očekivati je da će se takav trend još više nastaviti u svim sektorima.

Vitomir Begović

You may also read!

Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj

Za bespovratne potpore za digitalizaciju tvrtkama na raspolaganju 206 mln kn

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je u petak poziv za bespovratne potpore za digitalizaciju, namijenjen mikro, malim i

Read More...
moodys

Objava Moody’sa prvi efekt skorog članstva u eurozoni

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u subotu da najava Moody'sa o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske

Read More...
auti

Dva milijuna vozila više na autocestama nego 2019.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak je izvijestio da je do prošle nedjelje hrvatskim autocestama prošlo

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design