Priznata je druga oznaka iz nacionalnog sustava kvalitete „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ za konzumna jaja

In Brandovi
jaja

Ministarstvo poljoprivrede je 8. travnja 2021. godine zaprimilo drugi Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, a odnosi se na sektor proizvodnje jaja koji je podnijela Udruga za znanost o peradi.

Nakon uspješno provedenog zakonski propisanog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je dana 22. rujna 2021. godine donijelo Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja. Putem jedinstvene oznake na konzumnim jajima koje će nositi znak „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ potrošač će biti informiran da kupuje jaja domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje.

Što proizvođač jaja mora napraviti da bi dobio oznaku „Dokazana kvaliteta“?

Proizvođač mora odabrati delegirano tijelo te podnijeti zahtjev za provođenje postupka potvrđivanja sukladnosti proizvoda (konzumnih jaja) sa Specifikacijom Dokazana kvaliteta za konzumna jaja. Potvrđivanje sukladnosti se provodi temeljem „Plana kontrole Dokazana kvaliteta za konzumna jaja“ odnosno dokumenta koji izrađuje Ministarstvo poljoprivrede. Postupak može pokrenuti proizvođač pojedinačno ili ga može podnijeti skupina proizvođača (grupna certifikacija). Nakon što delegirano tijelo utvrdi da proizvođač proizvod proizvodi u skladu sa priznatom Specifikacijom, izdaje mu Potvrdu o sukladnosti i tek tada proizvod može biti označen znakom „Dokazana kvaliteta“- Hrvatska.

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća, a Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“- Voće podnijela je Hrvatska voćarska zajednica te će se uskoro na tržištu moći kupiti jabuke označene ovim znakom. Osim spomenutih jabuka Specifikacija za voće uključuje i krušku, trešnju, breskvu, nektarinu, šljivu, smokvu, marelicu, jagodu, američka borovnicu, malinu, stolno grožđe, mandarinu, aroniju, višnju, višnju marasku i orašasto voće (orah, lješnjak, badem). Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je i treći Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, a odnosi se na sektor proizvodnje povrća te je podnositelj Zahtjeva Zajednica udruga hrvatskih povrćara. Predmetna specifikacija je u postupku notifikacije na EU razini.

Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda više kvalitete odnosno proizvode s posebnim karakteristikama unutar pojedinih sektora, između ostalih, mlijeka, mesa, voća i njihovih proizvoda, a koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda te se temelje na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

You may also read!

jabuke

ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke

Tvrtka koja se bavi otkupom i plasmanom voća i povrća ENNA Fruit ove godine planira otkupiti više od 10.000

Read More...
Valamar_zaposlenici

Valamar pokrenuo zapošljavanje za sezonu 2022. godine

Valamar zapošljava 400 djelatnika na neodređeno i isplaćuje 13. plaću kako bi zadržao zaposlenike u turizmu. S obzirom na kasno

Read More...
Udruga Strujni krug

Udruga Strujni krug pokrenula inicijativu za suradnju najvećih hrvatskih operatera punionica za električna vozila

Vozači električnih automobila dulje se vrijeme suočavaju s problemom velikog broja aplikacija koje je potrebno instalirati da bi mogli

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.